Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2012.
15:20
Beta A

Kosovski "alibi" traje već 10 godina

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da moraju da se preduzmu mere za sprečavanje zloupotreba u prometu robe sa Kosova i Metohije. Dačić je novinarima, na postavljanju kamena temeljca za fabriku "Boš" u Pećincima, kazao da problemi u vezi sa tim postoje već desetak godina.

Na Kosovu i Metohiji stalno se dešavaju problemi koji se uzimaju kao alibi "da se za neke stvari gleda kroz prste" da bi se pomoglo narodu koji tamo živi : Ivica Dačić
 

"Policija je odavno upozoravala da je potrebno promeniti regulativu, naročito za akciznu robu," kazao je Dačić, koji je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Krijumčarenjem robe koja je bez naplate PDV-a fiktivno izvožena na sever Kosova navodno za potrebe tamošnjeg srpskog stanovništva, a zatim plasirana južno od Ibra ili vraćana u Srbiju i prodavana na crno, srpski budžet je oštećen za oko 300 miliona evra, utvrdila je ekipa produkcije "Insajder".

 

Osnovni vid protivpravnog bogaćenja je, kako je utvrđeno, fiktivni izvoz robe koja je vraćana u centralnu Srbiju.

 

Koliko je ovaj posao bio razgranat svedoči statistika, prema kojoj je do 2005. godine 249 preduzeća iz centralne Srbije bilo prisutno na Kosovu, a danas ih je 1.683, što navodi na zaključak da su mnoge kompanije iz centralne Srbije otvarale ćerke firme na Kosovu kako bi same sebi izdavale potvrde o zapravo fiktivnom prometu robe.

On je rekao da postoji problem potpune kontrole na administrativnim prelazima, ali i to što se na Kosovu i Metohiji stalno dešavaju problemi koji se uzimaju kao alibi "da se za neke stvari gleda kroz prste" da bi se pomoglo narodu koji tamo živi.

Dačić je rekao da bi se zatvaranje alternativnih prelaza između KiM i Srbije tumačilo kao potez protiv srpskog stanovništva.

"Slažem se da moraju da se preduzmu sve mere da se spreči da kriminalci zloupotrebljavaju kosovski problem. Potrebno je naći mehanizme kako da se to uradi", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je kazao da će se sa Kancelarijom za KiM i Ministarstvom finansija razgovarati o plaćanju PDV-a na robu koja se iz Srbije isporučuje na Kosovo.

"Želimo da pomažemo Srbima na Kosovu, ali ne želimo da pomažemo kriminalcima", rekao je Dačić.

On je kazao da će razgovarati sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem o pitanjima odnosa republičkih i pokrajinskih vlasti.

Istakao je da ne želi ovog puta da razgovara o udelu Vojvodine u budžetu i pitanjima dnevne politike, već da su potrebni kontakti kako bi se normalizovala situacija posle "trzavica".

Kako je rekao, datum sastanka još nije dogovoren, ali će se održati pre sednice pokrajinske skupštine.

Dačić je kazao i da će se utvrditi sve činjenice oko incidenta u Novom Sadu u kojem je učestvovao i lider LSV-a Nenad Čanak. "Očigledno je da je došlo do vređanja Čanka i do tuče nakon izlaska iz lokala u kojem je on bio", naveo je Dačić.

Dačić je dodao da će biti uzete izjave od svih učesnika tog događaja i da je važno da se utvrdi istina i da niko neće biti zaštićen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online