Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 26.09.2012.
15:50
Srna A

"Vlast pogazila obećanja: Napuštamo Kosovo"

Marko Jakšić i Milan Ivanović, lideri Srba sa severa Kosmeta, upozoravaju da je vlast u Srbiji, prihvatanjem Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pogazila predizborna obećanja i zakletve.

 Srbi na severu, poučeni iskustvom sunarodnika južno od Ibra, neće prihvatiti da postanu građani tzv. susedne države"
 

"Taj potez je suštinski različit od onoga što su Srpska napredna stranka i njen tadašnji predsednik Tomislav Nikolić govorili i u šta su se kleli na mitingu u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Srni Marko Jakšić, predsednik skupštine zajednice srpskih opština i naselja na Kosmetu.

Iselićemo se sa Kosova

 

Ivanović i Jakšić najavljuju da će preostali Srbi na severu pokrajine, koristeći se svim demokratskim sredstvima, stati na put primeni sporazuma i naterati vlast da istraje na novim pregovorima o statusu severa Kosova i Kosova i Metohije.

 

Oni tvrde da "ne postoji sila koja će ih naterati da prihvate kosovske institucije i fantomsku državu Kosovo" i upozoravaju da postoji velika opasnost od totalnog raseljavanja severa pokrajine.

 

"Beograd, Priština i međunarodna zajednica moraju da znaju da će - u slučaju nasilnog nametanja i primene sporazuma - uslediti talas iseljavanja, jer Srbi na severu, poučeni iskustvom sunarodnika južno od Ibra, neće prihvatiti da postanu građani tzv. susedne države" poručuju Jakšić i Ivanović.

On podseća da je Nikolić obećao da će "poništiti sve sporazume koje je Borislav Stefanović potpisao sa Editom Tahiri u Briselu", te da "neće prihvatiti anonimuse da zastupaju srpske interese u pregovorima o rešenju statusa Kosova I Metohije". I još je garantovao da će predstavnici Srba biti uključeni u razgovore.

Jakšić tvrdi da na severu pokrajine nema Srbina koji će prihvatiti obrazloženje vlasti da je "reč o primeni potpisnih sporazuma, jer su to međunarodni sporazumi".

"Kosovo nije međunarodni subjekat, kako ispada po obrazloženju koje nam nudi vlast, i to i svi moraju da znaju", kaže Jakšić, koji je ubeđen da zvanični Beograd, zarad stava da "EU nema alternativu", prihvata sporazum i predaje deo teritorije Srbije.

Jakšić veruje da će političko i nacionalno jedinstvo Srba na području opština Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić naterati vlast da prekine sadašnju politiku.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severa Kosmeta, navodi da je zvanični Beograd, "umesto pokretanja procesa za ocenu ustavnosti i zakonitosti briselskih sporazuma, što je garantovao direktor Kancelarije za Kosmet Aleksandar Vulin, bespogovorno prihvatio sporazume koji znače zaokruživanje kosovske nezavisnosti".

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 15:54
kome je ovo trebalo. sta sad. da cujem nekoga iz jebene vlasti.
Sreda 26.09.2012. 15:52
PREDIZBORNA OBECANJA.....!!!! A SADA ????
Sreda 26.09.2012. 16:05
Apsolutno se slazem i podrzavam vasu jedinu ispravnu odluku. Da ste srpskoj vladi nesto vredniji od zivog paravana za licnu korist ne bi vam ni poslali nekog trecerazrednog vulina vec neku politicku gromadu koja je dorasla problemima na Kosmetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online