Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.10.2012.
12:36 >> 16:50h
Beta A

Šta je Evropska komisija preporučila Srbiji?

Evropska komisija (EK) smatra da koraci za normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom moraju biti ugrađeni u buduće pregovore o članstvu Srbije u EU i da to treba da bude deo "sveobuhvatnog pristupa uz odlučnost strana i punu podršku Evropske unije".

Srbija treba da u dobroj veri primeni sve postignute sporazume : Štefan File
 

Komisija će vođstvo EU izvestiti da je Srbija "dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo, a posebno ključni prioritet da su preduzeti koraci za vidno i postojano poboljšanje odnosa s Kosovom".

Ali konačnu odluku o tome šta će od Srbije biti traženo da počnu pregovori o članstu doneće usaglašeno Savet ministara svih 27 članica Unije, a o tome su konsultacije u toku. To bi značilo da bi Kosovo moglo potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a Srbija i Kosovo ne bi jedan drugog ometali u evropskoj integraciji, objasnio je zvaničnik izvršnog tela Evropske unije.

 

Izvori u Briselu su predočili da bi, pored ostalog, početak postepenog povlačenja prisustva struktura Beograda na severu Kosova, što nije moguće sprovesti u kratkom roku, kao i primena dogovora o prelazima, uz nastavak dijaloga i naznaku novih dogovora, trebalo da predstavlja bitan napredak koji bi značio da se krenulo u
ispunjavanje bitnih uslova.

To je istaknuto u "Zaključcima i preporukama" Strategije proširenja koju je evropski komesar Štefan File danas predstavio u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta. File je u izlaganju u EP istakao da Komisija "poziva Srbiju da u dobroj veri primeni sve postignute dogovore i konstruktivno se angažuje i oko niza pitanja uz usluge dobre volje EU" u dijalogu s Prištinom.

"Koracima koji vode normalizaciji odnosa Beograda i Prištine se mora prići u opštem okviru vođenja budućih pregovora o članstvu sa Srbijom", predočeno je u dokumentu EK.

"Vidno i postojano poboljšanje odnosa Srbije i Kosova je nužno da bi obe strane mogle nastaviti svojstveni put ka EU, i to tako da se izbegne da jedna drugu koče u tim nastojanjima".

Evropska komisija takođe podvlači da "taj proces treba da postepeno dovede do potpune normalizacije veza Srbije i Kosova, s izgledima da obe strane budu potpuno u stanju da sprovode svoja prava i ispunjavaju obaveze prema EU".

"Ključni sastavni deo tog procesa će biti da se krene u rešavanje problema severnog Kosova uz poštovanje teritorijalne celovitosti Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva", predočeno je u Strategiji proširivanja.

Jedan visoki zvaničnik Evropske komisije je prethodno objasnio novinarima da će Komisija Savetu ministara Evropske unije predložiti da se pregovori o članstvu sa Srbijom pokrenu postepenom, a ne prethodnom primenom svih uslova. Viđenje Komisije u Briselu je da ne bi svi uslovi ni mogli biti sasvim primenjeni, jer je za mnogo toga potrebno vreme, već bi proces pregovora postepenim sprovođenjem elemenata tih uslova doveo do situacije u kojoj više ne bi bilo prepreka da Srbija uđe u članstvo Unije.

Evropska komisija ocenila je da Srbija "nastavlja putem kako bi dovoljno ispunila politička merila" za članstvo u Evropskoj uniji, ali je nužno da posebnu pažnju
posveti vladavini prava i, naročito, obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 12:41
LUDO ME INERESUJE ZAKLJUCAK VLADE SRBIJE ! IMA PONOVO DA NAM KAZU KAKO EU NEMA NOVIH USLOVA, IMA SAMO JEDAN, A TO JE PRIZNAVANJE VEC PRIZNATOG KiM ! ISPRAVITE ME AKO SAM NESTO PROPUSTIO U IZJAVI DOTICNOG GEJ GOSPODINA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online