Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 15.10.2012.
22:11
Večernje novosti A

"Ako zatraže Kosovo, nećemo u EU!"

"Ako nam zvanično postave uslov: Evropa ili Kosovo - odustaćemo od evropskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio", rekao je Nikolić u intervjuu Novostima.

EU drži Srbiju na odstojanju zbog Kosova. Može tako još 100 godina: Nikolić
 

Nikolić smatra da je Srbija dostigla stepen uređenja koji joj omogućuje da može da računa na članstvo u EU, ali je dodao da je Evropska unija drži na odstojanju zbog Kosova.

"Može tako da nas drži još sto godina, mi nećemo promeniti stav o južnoj pokrajini. Ako počnu da nam dopisuju nova pravila koja nisu važila za druge države, onda mogu da nas odbace od sebe. U tom slučaju je bolje da nam kažu: 'nećemo vas'", rekao je Nikolić.

Upitan zbog čega bi kosovski Albanci sedali za sto radi razgovora sa Srbijom kada je i za njih i ključne države Zapada Kosovo nezavisna država, Nikolić je rekao da Srbija o tome vodi računa i ozbiljno shvata stav Nemačke koja je stub EU.

"Zato na pregovore treba otići sa direktnim pitanjem: da li mi možemo da računamo na pregovore i članstvo u EU, ako se ne slažemo sa nezavisnošću KiM?", smatra Nikolić.

Šef pregovaračkog tima - Dačić ili Nikolić?

Predsednik Srbije je rekao i da će u petak biti održan sastanak državnog vrha o platformi za Kosovo.

"Cilj je da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244", rekao je Nikolić.

Upitan da li je tačno da je postignut načelan dogovor da premijer Ivica Dačić bude

Krupne ribe izmiču pravdi?

 

Upitan o borbi protiv korupcije i da li strahuje da će "krupne ribe izmaći pravdi", Nikolić je pozvao policiju i tužilaštvo da mu se lično obrate ako smatraju da će neki predmet završiti u fioci.

"Pozivam sve iz policije i Tužilaštva, ako smatraju da će nečiji predmeti završiti u fioci, da mi se lično obrate. Moramo sirotinji da pokažemo zbog koga je siromašna", rekao je predsednik Srbije.

šef pregovaračkog tima, Nikolić je rekao da je to pravo premijera po Ustavu, a da ga on može preneti na predsednika države.

"Ako me Vlada ovlasti da vodim pregovore, drage volje ću to da prihvatim. Nisam rođen sa krunom na glavi. Nije teško pregovarati, ako sa sobom ponesete pravu platformu. Teško je kada morate da telefonirate i pitate: predlažu ovo, šta da radim? Ovi pre nas su poslali činovnika i rekli mu: samo se ti javljaj, a mi ćemo da rešavamo umesto tebe. Tako ste na papirima dobili parafe Borka Stefanovića. Šta oni znače za njegovu ličnu odgovornost, pita se Nikolić.

Predsednik uništava perspektivu Srbije

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da predsednik Tomislav Nikolić svojim izjavama pokušava trajno da uništi
perspektivu Srbije i šansu da postane mirno i moderno evropsko
društvo.

Povodom Nikolićeve izjaveJovanović je optužio predsednika Srbije da je krenuo opasnim putem uzurpacije vlasti, pokušavajući da svakodnevnim antievropskim
ispadima i izjavama trajno uništi perspektivu zemlje.

"Nikolićev patriotizam je zbog toga danas licemeran i neiskren. Zapaljive izjave koje daje sa pozicije predsednika Srbije direktna su negacija obećanja koje je u kampanji dao građanima i znače politički kraj Srbije", ocenio je Jovanović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

On je naveo da građani Srbije nisu dužni i neće trpeti da se zaustavi proces evropeizacije Srbije zbog toga što su zbog toga već jednom prošli kroz pakao, plaćajući cenu politike Nikolićevih uzora i lidera u prošlosti.

"Kada danas govori o odustajanju od Evrope, Nikolić zapravo ponavlja svoje stare teze o Srbiji kao rupi na evropskom ćilimu. Kada nam kao alternativu obećava integraciju s Rusijom i zemljama Afrike i Latinske Amerike, Nikolić samo reciklira promašaje Miloševićeve vlade u kojoj je bio i koja je proglašavala konfederaciju sa Rusijom i Belorusijom, izazivajući podsmeh i na istoku i na zapadu", ocenio
je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 22:16
Izjave za domacu javnost. Ove stavove treba preneti onima od kojih stizu naredjenja. Isto tako, treba pitati narod da se izjasni zeli li narod u EU ili ne. Referendum sa jasnim pitanjem. Dalje, ne obmanjivati javnost kako necete pristati ako vam zatraze formalno priznanje, ali zato cete ispuniti sve da do toga de facto dodje. Zbog toga ste i aminovani na vlast od strane "ambasada".
Ponedeljak 15.10.2012. 22:23
Koliko jasno treba da ti kažu, diplomirani grobare, masteru na mega-giga univerzitetu? Svako idiot je još pre deset godina znao da nećemo ući u EU ako se ne odreknemo KIM. Šta su Nemačka, Britanija, Francuska, sisali vesla zadnjih hiljadu godina koliko razvijaju svoju diplomatiju, pa ćemo mi da ih zajebemo tako što će da nas prime pa ćemo mi onda sa tih pozicija da blokiramo "državu kosovo"? Na stranu što bi ulazak u Eu doneo samo još ovoga što smo imali zadnje decenije, ekonomsku prospast i totalno beznađe uz dalje zaduživanje zemlje. Kada ćemo shvatiti da bogati ne osvajaju kolonije da bi koloniji bilo bolje.
Ponedeljak 15.10.2012. 22:27
Траже Космет, Томо, траже. Ево да те ја обавестим, ако те нико до сада није обавестио, а лично мислим да се правиш невешт. И теби и Ивици, свакодневно ''цртају'' да нема уласка у ЕУ без предаје Космета, а ти, као, немаш појма!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online