Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 21.10.2012.
16:39
Novi magazin, Večernji list A

Tadić: Dačićeve reči su opasne

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da su poslednje izjave premijera Ivice Dačića opasne po srpski narod i da dovode u pitanje evropsku budućnost Srbije.

Kritike na račun premijera Ivice Dačića: Boris Tadić, bivši predsednik Srbije
 

Komentarišući neke od poslednjih izjava predsednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, on je rekao da treba dati šansu svakome, ali da su te rečenice upozoravajuće.

"Posebno su opasne rečenice premijera Dačića od kojih neke dovode u pitanje evropsku budućnost Srbije. Srbija bi mogla pronaći novu političku destinaciju, to je ono što me najviše plaši", rekao je Tadić u intervjuu za hrvatski Večernji list.

Neću izgubiti od Đilasa

Posle izgubljenih predsedničkih izbora, kako je rekao Tadić, namera mu je bila da "kaže doviđenja, vidimo se u nekom sledećem filmu".

"Namera mi je bila da više ne budem predsednik Demokratske stranke. I ne bih se ni kandidirao u DS-u da se stranka nije našla u opasnosti da se potpuno izmeni njena ideologija i ode u jednom pravcu poslovne zajednice", kazao je Tadić.

Na pitanje gde vidi sebe ako izgubi na stranačkim izborima od Dragana Đilasa, Tadić je rekao da je posle prošlih predsedničkih izbora već bio sam s obe noge u međunarodnoj politici.

"Tako da... Ma, ima hiljadu poslova koje mogu raditi u životu. Ali neću izgubiti", zaključio je Tadić.

"Ako vi praktično jedan narod definišete nacističkom politikom u Drugom svetskom ratu, onda kažete da su svi građani tog naroda, i sam taj narod, nacisti. Prvo, znamo da ne može narod biti zločinac, već uvek pojedinci. Pa makar ih bilo mnogo, ali to su pojedinci", rekao je Tadić.

S druge strane, kako je rekao, time se prebacuje teret optužbi i na srpski narod, za zločine koji su se dogodili u Srebrenici, Vukovaru, kao i na hrvatski i na bošnjački zbog zločina koje su počinili pripadnici tog naroda.

"Tako da su to izjave koje nas vode na stranputicu, koje imaju destruktivno delovanje. To je opasan način razmišljanja. Ivica Dačić ni u snu nije mogao zamisliti da daje takve izjave u prethodnoj koaliciji, ali sada je očigledno pronašao manevarski prostor gde misli da može govoriti šta mu padne na pamet, bez obzira na posledice koje imamo svi zajedno", naveo je Tadić.

Tadić je kazao da te izjave idu u korist onima koji su protiv proširenja, jer se "tretiraju kao izvanredno objašnjenje zašto Srbiji ne treba dati datum za pregovore".

Podsećajući na sva opterećenja koja je Srbija imala na putu evropskih integracija u poslednjih 12 godina, Tadić je rekao da je taj proces u poslednjih godinu i po dana ubrzan.

"Ušli u tehnički dijalog s Prištinom, što je bilo korisno za građane, i istovremeno osigurali da dobijemo status kandidata. Jedna vrsta relaksiranosti, neiskazane odgovornosti nedobijanjem brzog datuma za pregovore, nešto je što me vrlo zabrinjava".

"Ne govorim to samo zbog Srbije i njenih građana nego govorim o čitavom regionu, jer mi smo socijalni sistem spojenih sudova. Kad će se to dogoditi? Ako se kojim slučajem nastave negativni politički procesi – možda nikada", rekao je predsednik DS.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2012. 18:28
Aha, Nemci nisu bili nacisti, a Srbi nisu bili antinacisti? To je sustina milionite "izjave" zute stetocine... Nekad se hvata za individualnu, a nekad za kolektivnu krivicu, uvek na srpsku stetu... Toliko nas je zagovnjao za osam godina, cak mi posle njega i ovi nesretni naprednjaci dodju kao melem...
Nedelja 21.10.2012. 16:47
A jel ima neka Djilasova izjava na tu temu ? Ipak je u toku kampanja ,trebalo bi ih ravnopravno predstaviti !
Nedelja 21.10.2012. 18:46
Dok ste Vi bili na vlasti samo smo propadali, a Vi ste se bogatili !!! Kako imate obraza da drugima govorite kako treba...!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online