Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 24.10.2012.
12:30
D. N. Petrović - Vesti A

Tači izlazi na granicu!

Mada su, sa nedavnog sastanka u Leposaviću, a i mnogo puta ranije, odbornici sve četiri opštine na severu Kosmeta jasno poručili Beogradu i Prištini da neće dozvoliti formiranje takozvanih integrisanih prelaza Brnjak i Jarinje, na oba punkta uveliko se pripremaju za "integraciju". Proširuju se prostorije, dovozi se nova oprema, ubacuju kompjuterski terminali i prave spiskovi policajaca i carinika koji će tamo raditi.

VELIKO SPREMANJE: Prelaz Brnjak
 


Užurbano se priprema i Euleks koji će, dogovorom Beograda i Prištine imati glavnu ulogu na prelazima, a dobiće i priliku da patrolira severnim Kosmetom i, što do sada nije mogao, kontroliše Srbe i na ovom još uvek "slobodnom" delu Pokrajine. Očekuje se i dolazak 700 specijalaca Kfora, Nemaca i Austrijanaca koji bi trebalo da zatvore alternativne prelaze prema Srbiji.


- Na punktovima Tabalije i Rudnica spremaju se za "zatvaranje", neki od srpskih policajaca i carinika pridružiće se albanskim i euleksovim kolegama na Brnjaku i Jarinju, za nekoliko dana sve će biti spremno. Integrisana carina zaživeće vrlo brzo jer, koliko vidimo, interesovanje je veliko, kako u Prištini i Beogradu tako i u Briselu - kaže policajac KPS-a, Srbin iz Leposavića, koji dežura na Jarinju.


Gostujući na TV-u Most u Kosovskoj Mitrovici, čelnici opština sa Severa ponovili su zaključke iz Leposavića - da se sa integrisanim prelazima ne žuri, da se sačeka "odgovor" Ustavnog suda Srbije i da predsednik i premijer Srbije prime delegaciju Srba sa severa pokrajine.


- Ako prihvatimo da se od administrativnih prelaza prave granice, a to će se desiti primenom Sporazuma koji je potpisao Borko Stefanović, dobićemo klasičnu granicu sa Srbijom - kaže predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić. On je dodao da "bez obzira na razne pritiske, medijske hajke i pokušaje Alabanaca i međunarodne zajednice da Sporazum silom sprovedu, narod to neće prihvatiti".
 

Početak kraja


Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković očekuje da državni vrh Srbije, pre početka pregovora, primi delegaciju Srba sa severa Kosmeta.


- Ne želimo da živimo u Albaniji, ako se Sporazum primeni biće to početak kraja Srba na severu, ali i na čitavom Kosovu i Metohiji. Biće problema i u drugim delovima Srbije - poručuje Nedeljković. 


Borko bio iskreniji


Mada srpski lideri za sve probleme koji mogu nastati okrivljuju Borka Stefanovića i njegove dogovore sa Editom Tahiri, sve više Srba na severu Kosmeta shvata da "Borko nije za sve kriv". Uostalom nova vlast, iako to ne mora da čini, glatko "potpisuje" i sve njegove usmene dogovore. Neki Srbi čak tvrde da je Borko bio iskreniji i da je više brinuo o interesima Srba sa Severa od sadašnjih vlasti.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.10.2012. 14:04
Zalosno u ovome svemu je sto Srbija nema iskrenog politicara koji bi moga da vodi drzavu. Svi oni pricaju jedno za vreme izbora a kasnije rade drugo ili trece. Ova izdaja me podseca na sredinu 90ih gde su vrhovni vodje Srba u Srpskoj izdali svoj narod, prodali celu kninsku Krajinu i mnogo drugih opstina koje su bile pod srpskom upravom a gde je pre rata procenat Srba bio visi od 50%.Nazalost srpska istorija se nastavlja izdajama i zeljom za vlast!
Sreda 24.10.2012. 13:59
na tom sjevernom djelu Kosovo srbi profitiraju svercom nafte i drugih proizvoda puno se puta dokazalo da su isti ti kamioni dolazili samo po papire da su robu ubacili u Kosovu i vracali se u Srbiju prodajuci tu istu robu sa 0% taxe
Sreda 24.10.2012. 14:08
Javna je tajna da na Jarinju odavno vec postoje carinici... cim te legitimisu kada god prodjes jedan Srbin, jedan siptar i jedan stranac.... sta dalje govoriti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online