Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.10.2012.
03:02
Večernje novosti A

"Promene na lokalu do 1. decembra"

Očekujem da se ono što je dogovoreno na sastanku lidera vladajuće koalicije i ostvari, što znači da će se do 1. decembra vlast u mnogim gradovima i opštinama promeniti. Ovim rečima, u razgovoru za Večernje novosti Branko Ružić, predsednik IO SPS, najavljuje okončanje jednog procesa koji je uzdrmao vladajuću koaliciju.

Uskoro nove gradske vlasti u dvadesetak gradova Srbije: Branko Ružić
 

"Radi se o pragmatičnom pristupu u interesu građanki i građana lokalnih sredina. Pojam „prekomponovanje“ ne treba stavljati u pežorativan kontekst, jer su se takvi procesi i ranije dešavali. Mnogo je lakše, da ukoliko pored nesporne političke volje, postoji i matematička mogućnost, prekompozicijom upodobiti lokalne sa republičkom vlašću i time napraviti lakšu koordinaciju".

Beograd nije tema

Očekujete li da će na red doći i smena vlasti u Beogradu?
"Ta tema nije razmatrana na trojnom sastanku, i ne bih se bavio hipotezama. Za nas je važno da naši funkcioneri u prestonici rade u interesu Beograđana".
Ukoliko naprednjaci zatraže smenu Dragana Đilasa, može li se dogoditi da dođe do nesporazuma sa PUPS, s obzirom na to da stranka penzionera u tome ne želi da učestvuje?
"To je zaista hipotetičko pitanje, kojim je preuranjeno baviti se. Vladajuća koalicija deli zajednički vrednosni sistem, i na tom polju do sada nisam primetio da PUPS teži da bude izuzetak".

Postoji li opasnost da se opet negde pojave problemi, odnosno da lokalni odbori odbiju poslušnost stranačkih centrala?

"Što se nas u Socijalističkoj partiji Srbije tiče, takva mogućnost je svedena na minimum. Mi smo ozbiljna politička organizacija, uvažava se svaki legitiman stav, ali je i obaveza svih nivoa organizovanja da poštuju demokratskom većinom donete odluke. Dakle, bez bilo kakve mistifikacije i oportunizma".

U mnogim opštinama se ne zna ko će biti na vlasti, stranke se bave same sobom, funkcionisanje gradskih uprava je paralisano... Ko je kriv?

"Ne bih se složio da je funkcionisanje lokalnih vlasti paralisano, niti odgovornost vidim na bilo kojoj strani. Treba da imaju stratešku političku opredeljenost na nivou Republike. Ono što opterećuje te procese jeste niz specifičnosti, razlika i sukobljenih interesa nosilaca političke volje na lokalu. Na žalost, obično to nije argumentovano sučeljavanje, bazirano na programskim i ideološkim razlikama, već isključivo na sujetama i sitnosopstveničkim interesima. Za nas je važno da nosioci vlasti na lokalu ispred SPS rade u najboljem interesu građana".

Da li su dogovorom oko lokalnih vlasti okončani nesporazumi u vladajućoj koaliciji?

"Naravno da je to pitanje relaksirano, i da će ti procesi biti privedeni kraju. Smatram da ima mnogo važnijih tema za državu Srbiju, i da će svaka tema po stepenu prioriteta zavređivati pažnju lidera koalicije".

Jedna od tih važnijih tema je i platforma o Kosovu i Metohiji. Kada će ovaj dokument biti gotov?

"To je veoma kompleksno pitanje koje zahteva osetljiv pristup. Uveren sam da će premijer Dačić i predsednik Nikolić imati realističan pristup čiji epilog mora biti održivo rešenje koje neće ugroziti dignitet naše države i našu međunarodnu poziciju. Manje je važno kada će biti završena, od toga šta će biti sadržaj same platforme. U svakom slučaju, to će biti brzo, ali ne brzopleto".

Može li se dogoditi da rad na platformi dovede do novih nesporazuma u koaliciji? Imaju li lideri vladajućih stranaka isto mišljenje oko toga šta bi trebalo da bude sadržaj platforme?

"U procesu usaglašavanja državne platforme nema mesta uskopartijskim pristupima. Moramo svi zajedno pokušati da „od drveća vidimo šumu“ i da ponesemo odgovornost. Dačić je svoju spremnost nesebično iskazao".

Kako biste ocenili odnose Dačića i Vučića?

"Kao harmonične".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online