Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.11.2012.
08:50
Blic A

Kandidati SNS i SPS u trci za šefa policije

Milan Dimitrijević (43), šef Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, i Milorad Veljović (54), aktuelni direktor policije, pominju se kao najozbiljniji kandidati za prvog čoveka Direkcije policije MUP Srbije, piše Blic.

Milorad Veljović, aktuelni direktor policije
 

Prvi je kandidat premijera i ministra policije Ivice Dačića, dok je, prema nezvaničnim informacijama, Veljović blizak Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, i Aleksandru Vučiću, potpredsedniku Vlade.

Milorad Veljović

Rođen 1958. u Svilanovu kod Novog Pazara. Posle završenog Pravnog fakulteta, od 1986. radi kao inspektor u kragujevačkom SUP-u. Radio je u Generalnom inspektoratu i bio je načelnik UKP-a, gde dobija čin generala. Vlada ga je 15. juna 2006. postavila za direktora policije.

Vlada Srbije bi u četvrtak trebalo da raspiše konkurs za prvog čoveka Direkcije policije, ali se u međuvremenu u MUP-u i političkim krugovima spekuliše ko su najozbiljniji kandidati.

- Dačić smatra da bi Dimitrijević odlično predstavljao srpsku policiju i u našoj javnosti, ali i u međunarodnim okvirima. Njegov adut je iskustvo u radu sa strancima dok je bio konzul, ali i šef našeg Interpola. Smatra i da je Dimitrijević sposoban i da modernizuje našu policiju, što je važan zadatak budućeg direktora policije - objašnjava sagovornik “Blica”.

S druge strane, napominje naš sagovornik, Veljović želi još jedan petogodišnji mandat da bi “završio započete poslove” zbog čega je i najavio da će se kandidovati. Njemu je mandat istekao u junu 2011. i direktor je po rešenju Vlade sve do raspisivanja konkursa.

Milan Dimitrijević

Rođen u Surdulici, diplomirao na Fakultetu bezbednosti u Skoplju pa se kao pripravnik zaposlio u policiji Vranje. U sedište MUP-a prelazi 2000, a zatim je među prvima postao inspektor UBPOK-a. Od 2005. radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, a 2007. postaje generalni konzul u Solunu. Tu ostaje do postavljenja na funkciju načelnika novoformirane Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju. Govori engleski, ruski i grčki.

- Veljović ima podršku dela MUP-a, ali ne i kabineta ministra, s kojim je odavno u sukobu. Iako je i posle isteka mandata ostao na tom položaju, kako Dačić tvrdi na insistiranje DS-a, Veljović ima više nego korektnu i konkretnu saradnju sa Vučićem, o čemu svedoči o formiranje antikorupcijskih timovana predlog potpredsednika Vlade - navodi naš izvor.

Na listi “kandidata” su i Miloš Oparnica, načelnik Sektora unutrašnje kontrole, Mladen Kuribak, prvi čovek Uprave policije, Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije, Nenad Banović, šef Pogranične policije, Dragica Jović, načelnica užičke policije, kao i njen kolega iz Kraljeva Bogoljub Živković.

- Svi oni ispunjavaju uslove konkursa za direktora, imaju više od 15 godina staža na policijskim poslovima, visokoobrazovani, ali imaju minimalne šanse da budu na čelu Direkcije. O direktoru, na predlog ministra, odlučuje Vlada. I dok su postavljanjem državnih sekretara iz svake od tri vladajuće partije zadovoljeni svi apetiti, imenovanjem direktora neko će biti uskraćen - kaže naš sagovornik.

Kada se raspiše konkurs, pa sve do imenovanja, rukovođenje Direkcijom biće prepušteno sadašnjem zameniku direktora Branislavu Mitroviću.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 15:07
Opet crnogorac da bude na čelo naše policije ? Pade mi na um nešto oni sastanci Vučića, Nikolića i mila Djukan. Da nije ovom trećem stalo do Veljovića ? Hmm... Pa kada se malo promisli sve je lakše u "biznisu" kada je neki tvoj tu u blizini ! Zar ne ?
Sreda 07.11.2012. 16:04
Ovog prvog ja neznam, ali ovaj drugi sve zna, naravno po čijom se nalogu skloni policija da bi se zapalila Američka ambasada a skup podrške Srpskom narodu sa Kosovu satanizovao a time i Koštunica..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online