Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 12.11.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Vučić smenjuje šefove policije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kako je i obećao, juče je javnosti izneo nove dokaze o prisluškivanju najviših državnih funkcionera, zbog kojih je najavio promene u policiji i izmene zakona koji bi onemogućili prisluškivanje.

Aleksandar Vučić

Vučić je beogradskim medijima obelodanio da su od 1. aprila do 8. novembra ove godine u četiri navrata traženi listinzi telefonskih razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Naveo je i da su on i Nikolić prisluškivani od 2009. kada je to bilo u vezi sa članom stranke Vladimirom Đukanovićem, novinarom koji je, kako je rekao, bio "na merama". Poslednji slučaj prisluškivanja u vezi je sa izvesnim Zvonkom M. koga, kako kaže, ne poznaje, a potvrdio je i da je prisluškivan i predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.


Vučić je naveo da je od 2006. do 2012. godine za potrebe BIA i MUP-a izvađeno ukupno 111.436 listinga.


- Kada dobijete listing nemate samo sve kontakte određenih osoba i delimični nadzor, već i kompletnu strukturu kretanja svakog čoveka, po baznim stanicama gde se nalazi - kazao je vicepremijer i precizirao da se podaci o listinzima beleže od 2006, dok se podaci i evidencija geografskog lociranja mobilnih telefona beleže od 2007. godine. Od 2002. do 2012. je, kako kaže, primenjeno 77.235 mera potpune kontrole telefonskih i internet komunikacija. 


- Najveći problem je tu nedostatak regulative. Mislim na normative, kao akte koji su niži od akata podzakonske snage i koji su ostavili pravnu prazninu. Zbog toga su i MUP i BIA mogli da donose odluke o proširenju mera, a što se neretko primenjivalo i primenjuje na političare. To ćemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata - zaključio je vicepremijer.


Premijer i ministar policije Ivica Dačić, koji se oglasio veče ranije, ukazao je da se dešavalo da su se njegovi i telefoni Nikolića i Vučića "našli u akcijama" gde je nekoliko puta pokušano sa skidanjem listinga. Otkrio je i da se "slično dešavalo i sa šefom kabineta sada bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Miodragom Rakićem".

Generali da ćute

Ivica Dačić je rekao da ne može da se toleriše da se, dok on rešava probleme sa Hašimom Tačijem, policijski činovnici "utrkuju da daju izjave".
- Obraćanja mimo utvrđenih pravila stvaraju ružnu sliku o MUP-u i policiji. To tako ne može da funkcioniše ili ja neću biti ministar policije, ali pre mislim da će biti ovo prvo - poručio je Dačić.


Pravda dolazi po svoje

Aleksandar Vučić se srpskom biznis miljeu obratio putem društvene mreže Fejsbuk, navodeći da je poruka svima koji su na narodnoj muci i državnim parama stvorili svoje imperije - ne isplati se krasti.
- Pravda će kad-tad doći po svoje - naveo je Vučić i istakao da je siguran da će u vladajućoj koaliciji i Vladi biti postignut dogovor o najefikasnijem načinu obračuna s onima koji su razorili Srbiju.


- Policija je u prošlom mandatu prvo informisala Rakića, pa onda tek onda mene kao ministra unutrašnjih poslova - rekao je Dačić i istakao da tako više neće moći da se radi.


Istraga o prisluškivanju je, prema njegovim rečima, u toku i to mora da se razjasni do kraja.


- Telefoni predsednika Republike ili članova Vlade ne mogu slučajno da se nađu u akcijama prisluškivanja - kaže prvi čovek Vlade i policije.


Sve, prema njegovim rečima, mora da se svede u zakonske okvire, odnosno da je MUP civilna kontrola nad radom policije, kao što je Ministarstvo odbrane ista kontrola nad radom Vojske. Apsolutna saglasnost naprednjaka i socijalista postoji po pitanju bespoštedne borbe protiv kriminala i korupcije a, kako je naglasio Dačić, po tom pitanju su potpuno saglasni i Vučić i on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 01:49
Bice prisluskivanje najglavnija tema do kraja godine.Jos samo u reklami da se pojavi,bili ste prisluskivani,vise ne.Od kada kupite Aleksandra Vucica,mozete mirno da spavate,do sledece transakcije. Gde mi zivimo?!
Ponedeljak 12.11.2012. 02:09
Pozdravljam, polako i na sudstvo pa na kraju da se vrati sluzenje vojnog roka na bar sest meseci.Dotle sta se navuce ruskih i kineskuh milijardi da se privreda i vojska dignu na noge. Ono sta je htelo da stigne sa zapada je stiglo, posto kod njih curi.Nema vise, a Nemcaka ne moze da doji sve. Badava im samo zurba i dolasci strateskih licnosti u Beograd, badava....
Ponedeljak 12.11.2012. 11:25
Da li će biti smenjeni ili će dobiti novi još bolje plaćeni posao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online