Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 15.11.2012.
09:11
Danas, Novi magazin A

Dogovorena autonomija za sever Kosova?

Srpske opštine na severu Kosova će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije", s tim što "niko u ovom trenutku ne zna" iz čega će se konkretno taj status sastojati, saznaje beogradski Danas iz više izvora u Prištini.

Sever Kosova dobija poseban status
 

Kosovski premijer Hašim Tači namerava da do kraja godine rekonstruiše svoju vladu i proširi njen sastav, kako bi stekao što bolju "odstupnicu“ za ustupke koje će morati da načini u političkom dijalogu s Beogradom, pre svega u vezi sa statusom severa Kosova,

Prema rečima sagovornika bliskih vrhu vlasti Kosova, srpske opštine na severu će "gotovo sigurno dobiti neku vrstu autonomije“, s tim što "niko u ovom trenutku ne zna, pa ni sam Tači, niti Zapad“ iz čega će se konkretno taj status sastojati.

Rezultat predstojećeg dijaloga o severu je u principu unapred poznat, kažu oni, a to je autonomija u sastavu nezavisnog Kosova. S obzirom na to da većinska javnost na Kosovu i ovaj ustupak Srbima smatra za previše, Tačijeva namera je da što pre, poželjno do kraja 2012, u vladu uključi što više političkih stranaka i time podeli odgovornost.

Više izvora iz vlade u Prištini potvrđuje da je najverovatniji budući ključni partner Tačijeve Demokratske partije Kosova stranka Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, a ulazak u vladu biće upućen i Demokratskom savezu Kosova, kao i nekim malim manjinskim strankama.

Time bi se, smatraju, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija potpuno izolovao na poziciju ekstremne desnice.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 09:34
pa isto kao vlasti u beogradu znazu da je kosovo igubljeno , isto znaju i oni u pristini da bez nasilja nece moci da uspostave kontrolu nad severom. ja bi razmenio ljudstvo i terirorie . Sever Za P. Dolinu
Četvrtak 15.11.2012. 10:04
bas me zanima kao ce ustav da promene , ja se kladim da ustav nema shanse da promene narednih 10 godina ,e jedino ako promene ustav krseci ga
Četvrtak 15.11.2012. 10:15
1.srbi marod koji mnogo lici na ovce... 2.proglasenjem okupacije dela svoje teritorije , stvar bi bila mnogo jasnija i pravac delovajna i kretanja srbije bi bio takodje mnogo jasniji 3.tim cinom bi izbili adut zapadnih zemalja da nas dalje ucejnuju sa ulaskom u eu dalje sve mere koje bi se desavale bile bi reciprocne, a verujte mi srbija je vise potrebna njima nego sto su oni nama potrebni 4.ssp i bezvezni rezim bi prve pale prve. 5. morali bi da prestaju sa akcijom zaprasivajna naseg neba 6.planovi za ozbiljnu eksploataciju Kosova i Metohije od strane zapadnih mocnika bile bi stopirane do daljneg , jer sve treba da ide preko banana srbije (gradjna zeleznice i autoputa pristina- nis)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online