Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 18.11.2012.
23:42
Večernje novosti A

Dzurinda: Nema Evrope bez Srbije

"Znam da Evropa neće biti potpuna bez Srbije i znam da će Evropa sa Srbijom biti samo jača. Napredak vaše zemlje je i u interesu država članica Evropske unije" rekao je Mikulaš Dzurinda, savetnik potpredsednika Vlade za evropske integracije Suzane Grubješić, dan uoči dolaska u Srbiju, istakavši da ga je to uverenje motivisalo da prihvati poziv da bude Grubješićkin saradnik.

Mikulaš Dzurinda savetnički posao za Vladu Srbije radi kao volonter
 


Dzurinda, bivši slovački premijer i šef diplomatije, poznat je po vrhunskim kontaktima u EU i SAD, gde ga doživljavaju kao energičnog političara koji je u Slovačkoj sproveo ključne ekonomske reforme. Te kontakte on namerava da iskoristi i pomogne Srbiji, a posao u Vladi radi volenterski.


Dzurinda je i ranije pokazivao interesovanje da pomogne Srbiji kao medijator u razgovorima sa Kosovom i zaslužan je za to što Slovačka nije priznala Kosovo.

Da li mislite da će politički razgovori Beograda i Prištine poboljšati položaj Srbije u procesu evropskih integracija? Hoće li pomoći da uskoro dobijemo datum za početak pregovora o članstvu u EU?

- Razgovori premijera Dačića i Tačija su veoma, veoma važni. Ključni, rekao bih. Taj dijalog bi trebalo da otvori prostor i stvori atmosferu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. A normalizacija odnosa nije važna samo zbog dobijanja datuma za početak pregovora, već zbog boljeg svakodnevnog života građana u celom regionu. Vlada je pokazala da ima odlučnosti i tako treba da nastavi.


Postoji li neki model po kome bi se odnosi Srbije i Kosova mogli urediti, a da je taj model prihvatljiv za Evropu, ali i za obe strane u pregovorima?

- Rešenje ovog pitanja nalazi se, najpre, u rukama Beograda i Prištine. Model koji može da obezbedi održivu i mirnu koegzistenciju Srba i kosovskih Albanaca biće prihvatljiv za sve, uključujući i Evropsku uniju. Verujem da rešenje treba tražiti u najvećoj mogućoj decentralizaciji. Srbija ima istorijsku šansu da reši to teško nacionalno pitanje i da se okrene budućnosti.
 

Sastanak sa Dežerom

Mikulaš Dzurinda u utorak dolazi u prvu posetu Srbiji u svojstvu savetnika Suzane Grubješić. Prvi sastanak imaće sa njom, a razgovaraće i sa Vensanom Dežerom, šefom Delegacije EU za Srbiju, kao i sa još nekim državnim zvaničnicima. Dzurinda će održati i predavanje na Fakultetu političkih nauka.

Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova. Da li će se ta odluka promeniti u budućnosti?

- Ne očekujem da Slovačka promeni svoju poziciju.


Šta je bio osnovni motiv da prihvatite ponudu potpredsednika Vlade Suzane Grubješić?

- Moj osnovni motiv je što znam da Evropa neće biti potpuna bez Srbije, kao i bez ostalih zemalja bivše Jugoslavije, da će Evropa sa Srbijom biti samo jača. Srbija je danas sused Evropske unije, a vrednost kuće raste ako ima dobre i jake komšije. Tako da je napredak Srbije zapravo i u interesu zemalja EU. Stalo mi je do Srbije i zato što mnogo Slovaka živi u Vojvodini, a naši narodi su istorijski prijatelji. I, naravno, Novak Đoković.


Da li ste pripremili spisak saveta koje ćete dati Suzani Grubješić? Jeste li joj već nešto sugerisali?

- Da, već sam pripremio jedan dokument za potpredsednika Vlade. U njemu su predočeni osnovni principi integracije Srbije i moje dugogodišnje iskustvo stečeno u procesu evropskih integracija Slovačke. Razumljivo, ne mogu javno da govorim o detaljima, ali glavni savet je da Srbija treba da bude aktivna i hrabra u tom procesu.


Šta su najvažniji potezi koje Srbija mora da povuče da bi postala članica EU?

- Potrebne su korenite unutrašnje reforme, pre svega, u ekonomiji, pravosuđu i državnoj upravi. Evropa može da vam pomogne, ali vaše domaće probleme morate da rešavate sami, što će biti lakše ukoliko ste bliži EU. Narod Srbije zaslužuje i efikasniju i pravedniju državu. Na tome treba raditi svaki dan, zbog vaših građana, bez obzira na aplauze iz Brisela. Takođe, Srbija mora da nastavi sa aktivnim pristupom na regionalnim i evropskim forumima, da bi se jasno čuo glas Srbije. Ova vlada je na dobrom putu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.11.2012. 23:51
Dobro došao.
Ponedeljak 19.11.2012. 03:37
Ово је злоупотреба српско словачког пријатељства.
Ponedeljak 19.11.2012. 08:41
Gde smo pogrešili ja vama postavljam pitanje.. Odgovornosto snose svi zadnjih 20 god .. Nikad nismo bili ovoliko porazeni i poniženi još od Turaka Taktiku treba promeniti pod hitno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online