Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 20.11.2012.
06:24
D. Đorđević - Vesti A

Bela kuga kosi i Srbe i Albance

U Pčinjskom okrugu u 10 godina broj stanovnika se smanji za 8.000, znači svake godine 800 ljudi manje. Slavomir Kostić, geograf iz Vranja, već godinama prati demografska kretanja na ovom području i tvrdi da je u većini opština na jugu broj umrlih je dvostruko veći od broja rođenih.

Bebe sve ređa pojava u Srbiji
 

- U poslednjih 10 godina iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Surdulice, Preševa, Bosilegrada i Trgovišta iselilo se više od 4.000 stanovnika, a sa geografske karte od poslednjeg popisa nestalo je još desetak sela - kaže Kostić.


Interesantna su neka njegova demografskih zapažanja. Recimo, Kostić tvrdi da u Bujanovcu ima više srpskog stanovništva, nego albanskog, ali taj podatak nije poznat, pa ova varošica slovi za većinski albansku sredinu.

Slavomir Kostić

- Prirodni priraštaj u Preševu i Bujanovcu i dalje je među najvišima u Srbiji, ali i Vranje je u plusu zahvaljujući, pre svega, albanskim porodiljama. Tako se u Vranju godišnje rodi između 2.200 i 2.500 beba. Iz vranjske opštine je trećina, druga trećina su deca iz Kosovskog Pomoravlja, a ostala su iz Preševa i Bujanovca.


Preševo je sve do 1987. godine imalo svoje porodilište gde su dolazile porodilje iz albanskih sredina sa juga Srbije. Jedan od projekata Ministarstva zdravlja i Koordinacionog tela je da ono ponovo proradi. Time bi bile otklonjene razne sumnje i malverzacije oko toga gde se sve rađaju albanska deca - ističe Kostić.

Za izbore spremni

- Svaki put oko izbora krene priča kako čuveni Veliki Trnovac ima 10.000 stanovnika. Prava je istina da ih je 6.000, a da samo 4.000 ima biračko pravo. Doduše, oni su disciplinovani, pa svi izađu na izbore kad im je u interesu. Zahvaljujući baš njihovim glasovima Albanci imaju prevagu u Bujanovcu - tvrdi Kostić.

Zašto je mesto rođenja Albanaca veoma bitno za Srbiju, Kostić objašnjava na primeru iz 2009. godine.


- U martu 2009. godine vranjska policija podnela je krivične prijave protiv Bajrama Hasanija, direktora Doma zdravlja u Bujanovcu, i još tri lekara ove zdravstvene ustanove, zbog sumnje da su od 2005. do 2009. godine izdavali potvrde albanskim porodiljama iz Bujanovca i okoline da su se porodile u svojim kućama, iako su porođaji obavljani na Kosovu. Tako je šesnaestoro dece upisano u matične knjige rođenih u Bujanovcu, što im omogućava primanje roditeljskog i dečjeg dodatka, kao i izdavanje ličnih dokumenata u Srbiji. Lekari su izjavili da su uvek tako upisivali novorođenčad, a Hasani nije procesuiran - kaže Kostić.


Nizak prirodni priraštaj glavni je razlog što je na jugu Srbije sve manje ljudi, ali ne i jedini. Jer, nestaju i albanska sela gde sa natalitetom nikad nije bilo problema. To je slučaj sa selima Đorđevac i Gare, kod Preševa, koja su do pre 10 godina bila puna ljudi. Sada tamo nema nikog.

U Vranju se rađaju i deca sa Kosova
 


- To su azilanti koje ovih dana vraćaju iz Belgije, Holandije i Nemačke. Osim toga, i Albanke su se emancipovale i rađaju sve manje dece - tvrdi Kostić.
- Albancima odgovara da Srbi misle da ih ima mnogo više nego što ih stvarno ima. A za to smo i sami krivi, jer se popis radi na reč. "Aha, u kući vas je 15", a niko ne proverava da li je to stvarno tako.

Utorak 20.11.2012. 07:22
U ovom delu Vojvodine na dvadesetak umrlih ljudi, rodi se troje-četvoro dece godišnje,
Utorak 20.11.2012. 07:49
Drzava je kriva, odnosno vlast, kako ona prethodna tako izgleda i ova sadasnja!
Utorak 20.11.2012. 09:51
Све што је рађено, рађено је на нашу штету. И ова власт наставља са таквом политиком. Уместо да се ојача српски живаљ на овим подручјима изградњом фабрика и инфраструктуре, држава поспешује исељавање. Знало се од увек да, ако су рубна насеља јака и држава јака и граница се чува. Ако нема становника у рубним подручјима, држава је слаба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online