Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2012.
06:50
Z. Gligorijević - Vesti A

Antifašističko vino

Stanojlo Milosavljević iz Gornje Mutnice kod Paraćina, poznatiji kao Noka Samuraj, profesor je tehnoloških predmeta u Tehnološkoj školi u Paraćinu. On je i jedan od najboljih karatista u Pomoravlju.

Socijalističko piće: Tito i Sloba na etiketama

Ima crni pojas drugi dan, a u džudou crni pojas prvi dan. Bavi se i proizvodnjom vina i rakije, koju uglavnom prodaje zemljacima, jer od 230 kuća u njegovom selu, čak 70 odsto žitelja je na radu u inostranstvu. Pre tri meseca uspeo je od piva da proizvede viski, što još nikome u Srbiji nije pošlo za rukom. Ovaj neobični viski nazvao je "samuraj".


Nedavno je počeo da proizvodi i, kako ga je nazvao, antifašističko vino sa etiketama na kojima su Sloba i Tito.


- Kada sam bio u Italiji, video sam da imaju razne ličnosti na etiketama pivskih flaša. Među njima su čak i Hitler i Musolini. U San Marinu se to prodaje kao alva. Pošto sam veliki patriota, stavio sam likove Tita i Slobe. U inat dosovcima. Ali, kada je nedavno bila jedna proslava, demokrate se nisu bunile, već su popile i Tita i Slobu - priča Noka uz osmeh.


Zanimljivo je da je Noka pre tri meseca proizveo i viski od piva kojem je prošao rok. Od 300 litara piva napravio je tridesetak litara viskija.

Stanoje Milosavljević Noka

- Poznato je da se viski proizvodi od slada, koji je osnovna sirovina za proizvodnju piva. Ja sam išao obrnutim putem. Od piva sam proizveo viski za koji konzumenti kažu da je čak bolji od viskija koji se pije u Srbiji. Sama fermentacija i destilacija su teške. Mnogi su probali, ali nisu uspeli, jer nisu uspeli da izbace ugljen-dioksid. Planiram da preko zime proizvedem najmanje 100 litara - najavljuje Noka.


Noka godišnje proizvede oko 1.000 litara vina i 600 litara rakije, što mu donese zaradu od 2.000 do 3.000 evra. Nokini najveći potrošači su dijasporci. Oni najčešće kupuju šljivovicu.


Karateom se bavi od petnaeste godine. Bio je prvak Srbije u karateu, a sa 19 godina
vicešampion Jugoslavije u džudou. Dok je vodio jagodinski klub, on je osvajao oko 600 medalja godišnje. Na jednom takmičenju pobedio je Japanca i dobio nadimak Samuraj.

Osvojio brojne pehare
 


- Ranije su najbolji bili Francuzi, Italijani i Nemci.
Sećam se takmičenja u Mađarskoj na kome bi bilo po 2.000 takmičara. Karate se u Evropi sada vrti oko Srbije i bivših republika. Inače, moram da kažem da je Jugoslavija, kada su karatisti u pitanju, i dalje jedna zemlja. Posle ratova na prostorima bivše Jugoslavije bio sam u Tuzli, Zagrebu, Ljubljani i uverio se da karatisti ne poznaju nacionalne trzavice - tvrdi Noka.
 

Sport za bolje ljude

Karate nije samo sport, to je način života. Karate može da preobrazi problematičnu decu u bolje ljude. Kao primer Noka navodi Veljka Petrovića, koga su uzeli iz doma za nezbrinutu decu, i koji je još u prvom razredu osnovne škole imao problema sa policijom. On je dva puta bio prvak Srbije. Sada otac brine o njemu, a Veljko je postao uzoran dečak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online