Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.11.2012.
13:13 >> 17:33h
Beta A

Kfor i Euleks brane Srbe od Rosu

Pripadnici Kfora i Euleksa sprečavaju specijalnu jedniciu Rosu da uđe u naselje Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice gde Srbi protestuju zbog gradnje albanskih kuća. U multietničkom naselju Brđani jutros se okupio veći broj građana kako bi izrazio protest zbog nastavka izgradnje kuća za Albance koji u tom delu grada nikada nisu živeli. Zbog napete situacije u Kosovskoj Mitrovici se oglasila i sirena za uzbunu.

Srbi ne dozvoljavaju da se u severnom delu grada poremeti etnička struktura
 
Euleks sprečava sukob - Euleks je pozvao sve strane u Brđanima da se uzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno kako situacija ne bi eskalirala. Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da su pripadnici te misije u Brđanima od sinoć kako bi obeshrabrili svaki potnencijalini sukob između "različitih strana".
Hoti: Rosu nije u Brđanima - Portparol Kosvoske policije Besim Hoti izjavio je danas da su specijalne jedinice ROSU, stacionirane u Suvom Dolu, spremne da reaguju ako eskaliraju tenzije u Brđanima. On je demantovao prištinske medije i rekao da Kfor nije blokirao ROSU na putu za Brđane.
Srbi u KPS-u odbili zadatak - U Kosovskoj policijskoj službi Srni je rečeno da su pripadnici te službe (Srbi i Bošnjaci) iz stanica u severnom delu Kosovske Mitrovice odbili da budu raspoređeni kao obezbeđenje radnicima na gradnji albanskih kuća. 
Kfor zabranio prelazak Ibra - Komanda Kfora izdala je naredbu o privremenoj zabrani prelaska reke Ibar koja deli severni i južnio deo Kosovske Mitrovice. Naredba je usledila posle jutrošnjih incidenata i procene da se može dogoditi eskalacija sukoba. 
Redžepi: Rosu se neće ppovući - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je da se specijalci Rosu neće povući iz naselja Brđani i da će reagovati ukoliko budu ugroženi životi građana, javlja dopisnik Srne. Sa njim je u Brđane stigao i direktor Kosovske policijske službe Špend Mađuni. 

Kosovski specijalci iz jedinice Rosu blokirani su kod sela Suvi Do u blizini Kosovske Mitrovice, na putu koji vodi ka etnički mešovitom naselju Brđani, prenose prištinski elektronski mediji.

Tim povodom nešto posle 12 u gradu na Ibru oglasile su se sirene što je izvalao zbarinutost zbog situacije u Brđanima, koja je veoma napeta. Veće grupe Srba iz Mitrovice krenule su potom prema Suvom Dolu i Brđanu.

Srbi u Brđanima navode da izgradnja 172 kuće za Albance koji nisu živeli u tom naselju za cilj ima promenu etničke strukture stanovništva i etničko čišćenje tog dela Kosovske Mitrovice.

Pantić: Stare Albance primamo, nove ne

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković zatražili su danas od predstavnika Euleksa da Albanci prekinu izgradnju kuća u naselju Brđani u severnoj Mitrovici sve dok ne dobiju potrebne vlasti od lokalnih vlasti.

Pantić je, posle sastanka sa predstavnikom Euleksa, rekao da Srbi neće učiniti ništa što bi podiglo tenzije i izazvalo bilo kakve sukobe sa Albancima ili sa predstavnicima međunarodnih snaga koji se nalaze u naselju Brđani.

"Međutim, mi ne možemo da garantujemo da Albanci neće pribeći nasilju i provokacijama", rekao je Pantić.

On je dodao da je zbog toga zatraženo da međunarodne snage bezbednosti budu prisutne na tom delu teritorije i da garantuju da Albanci neće učiniti ništa što bi podiglo tenzije i izazvalo sukobe ili ugrozilo mir i stabilnost.

Pantić je kazao da će lokalni rukovodioci učiniti sve da građani ostanu mirni i da ne izazovu incidente i izrazio nadu da će i međuanrodna zajednica izvršiti pritisak na institucije u Prištini kako bi se svi problemi rešavali mirnem putem i razgovorom.

"Mi hoćemo da razgovaramo i sa predstavnicima Kfora i Euleksa, kao i sa Albancima koji su nekad živeli u naselju Brđani i žele da se vrate svojim kućama, ali ne možemo da dozvolimo da se divljom gradnjom i naseljavanjem onih koji nikada nisu živeli ovde menja etnička struktura stanovništva", rekao je Pantić.

Pantić je kazao da će građani ostati na ulici sve dok se ne povuku pripadnici Kosovske policijske službe iz južnog, albanskog dela grada i specijalne jedinice ROSU.
 

Pre nekoliko dana iz albanskih kuća u ovom naselju pucano je na Srbe koji su se okupili kako bi protestovali zbog gradnje kuća na opštinskom zemljištu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 15:22
Da nije Kfor i Eulex, šiptarska Rosa našla bi se u Albaniji i to južnije od Tirane.
Četvrtak 22.11.2012. 14:43
Ваистину лажу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online