Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Galijašević: Arabija štiti Vehabije

Iako u javnosti Bosne i Hercegovine i celog regiona pokušava da se plasira teza da je policijska akcija u Gornjoj Maoči, gde je uhapšeno sedam pripadnika vehabijskog pokreta, bila uspešna, takve tvrdnje neće imati smisla sve dok bosanske bezbednosne agencije ne udare u sam centar radikalnog islamizma u BiH, a to je Sarajevo.

Dževad Galijašević

Ovo u intervjuu za "Vesti" tvrdi Dževad Galijašević, član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi. Naš sagovornik u mnogo navrata proteklih godina upozoravao je na sve opasnosti koje u BiH vrebaju zbog jačanja i širenja radikalnog islama.
- Cela ta priča o Maoči ne sme da se završi samo na pitanjima poput onog da li su vehabije tamo zlostavljale decu ili izbegavale ponašanje po zakonima BiH. Maoča je jako uporište radikalnog islama i tamošnji stanovnici su fanatici koji su bili spremni da naprave mnogo veće zlo od onoga što se pretpostavlja - kaže Galijašević.

Zbog čega tvrdite da je centar celog problema u Sarajevu?
- Ne smemo se zavaravati i dopustiti da nam priča o Maoči bude prodata kao navodna potvrda težnji vlasti u BiH da se bore protiv terorizma. Sve ovo vreme Maoča služi samo za skretanje pažnje sa centra stvarnog problema koji je u Sarajevu, odnosno u famoznoj džamiji kralja Fahda. Tek kada se udari na ovo i još neka vehabijska uporišta poput sela Željezno Polje kod Zenice, moći će da se priča o istinskoj borbi protiv radikalnih islamista u BiH. Sve drugo će biti zamagljivanje očiju javnosti.
 

Ko su glavni likovi u toj džamiji i kakva je, prema vašim informacijama, njihova uloga u celoj priči?
- Reč je o najvećoj džamiji na Balkanu, a njen glavni imam je Nezim Halilović, zvani Muderis, koji je bio komandant zloglasne Četvrte muslimanske brigade Armije BiH za vreme rata. Upravo u toj džamiji se redovno održavaju propovedi kojima se praktično indoktriniraju uglavnom mladi ljudi, koji iz nje izlaze zadojeni i zaslepljeni idejama radikalnog islama. Sve to su potencijalno vrlo opasne osobe. Nema nikakve dileme da bi, ako bi došlo do policijskog pretresa te džamije, u njoj bili pronađeno mnogo više dokaza o potencijalnom terorističkom delovanju, nego u što je to bio slučaj u Gornjoj Maoči. To selo je samo pipak hobotnice čija je glava u toj džamiji, ali zbog njenog specifičnog statusa jer je u vlasništvu Saudijske Arabije, domaći organi zaziru od provera.
 

Kako ocenjujete činjenicu da nakon akcije u Gornjoj Maoči nema reakcije Islamske zajednice BiH i bošnjačkih političara?
- Sigurno je da je ova akcija svojevrstan udar na sve strukture koje su povezane sa delovanjem radikalnih islamista u BiH. Oni se sada konsoliduju i može se očekivati je da se oglase veoma brzo. U tom slučaju njihova aktivnost biće usmerena u pravcu da Maoču prikažu kao izolovan slučaj koji nema veze sa delovanjem vehabija u drugim krajevima BiH. Oni će tražiti da se sve zaustavi na tom pitanju što se ne sme dopustiti jer je raskrinkavanje stanja u Maoči samo obaranje piona na jednoj velikoj šahovskoj tabli. A šta ćemo sa ostalim figurama?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online