Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.11.2012.
21:23
Beta A

Devenport: Odluka Haga se mora poštovati

Ambasador Britanije u Beogradu Majkl Devenport rekao je danas da je iznenađen oslobađajućom presudom Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, ali da se odluka suda mora poštovati.

Presuda Tribunala "ne treba da bude povod da se odustane od pregovaračkog procesa o Kosovu"
 

"Očigledno je da su zločini počinjeni, i da se moraju istražiti. Reakcije na presudu su pokazale da je takva odluka suda korak nazad u procesu pomirenja u regionu", ocenio je Devenport u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, prema saopštenju iz Skupštine.

On je upozorio da eventualno slična naredna presuda Tribunala "ne bude povod da se odustane od pregovaračkog procesa o Kosovu, u koji je uložen značajan politički kapital u poslednja tri meseca".

Stefanović je naglasio da odluka Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala nije doprinela poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, niti pomirenju u regionu.

"Bez obzira na odluku suda, Srbija smatra da bi Hrvatska trebalo više da učini na povratku prognanih, poštovanju i zaštiti građanskih i ljudskih prava Srba iz Hrvatske, kao i u pogledu odgovornosti za nesumnjive zločine počinjene u ratnim operacijama hrvatske vojske u akcijama 'Bljesak' i 'Oluja', rekao je Stefanović, kako se navodi u saopštenju.

On je ocenio da "proteklih meseci nije bilo pozitivnih gestova hrvatskih vlasti u odnosu na zvanični Beograd".

Stefanović i Devenport razgovarali su i o međuparlamentarnoj saradnji Srbije i Velike Britanije, i zaključili da se ona intenzivira u vreme značajnih godišnjica.

Ove godine se navršava 175 godina od uspostavljanja prve diplomatske misije Velike Britanije u Srbiji, a sledeće godine se obeležava 150 godina od uspostavljanja misije Srbije u Britaniji.

Devenport je istakao da će predstojeća poseta Stefanovića Velikoj Britaniji, i poseta predstavnika svih partija britanskog parlamenta Beogradu okvirno predviđena za mart sledeće godine, poslužiti daljem intenziviranju međusobnih odnosa u okviru bilateralne saradnje, pored one koja se odvija na nivou evrointegracija Srbije.

Stefanović je naveo da Skupština Srbije insistira na razvoju regionalne saradnje, jer Beograd smatra da uz minimum zajedničkih interesa u regionu postoji mogućnost izlaska na treća tržišta u ekonomskom pogledu, ali i u okviru učešhca u međunarodnim organizacijama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 22:24
Прочитајте чланак који ће вам у кратким цртама приказати ко је В.Британија и колико нас је коштала жртава. http://facebookreportermonitor.wordpress.com/2012/11/17/откриће-академика-драгољуба-живојин/
Petak 23.11.2012. 07:37
Neverovatno je i zamisliti koliko nas "mrzi" Velika Britanija. Posto Oni nas uzimaju za neprijatelje Britanske Krune, onda se i ponasajmo tako. Dakle, Oni nam nisu prijatelji!!
Četvrtak 22.11.2012. 23:49
Sigurno misli na svoju odluku.Nezavisno mislenje MSP ne postoji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online