Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 26.11.2012.
10:30 >> 12:29h
Beta A

"Hrvati - narod na pogrešnom putu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu dnevnom listu "Kurir" oštro je govorio o dešavanjima u Hrvatskoj od oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača, odnosima sa Hrvatskom i predsedniku Ivu Josipoviću.

Tomislav Nikolić: Čim nema datuma postoji još neki uslov
 

Predsednik je rekao da Srbija mora da traži način da sa Hrvatskom sarađuje u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa, ali "da je očigledno da sa državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da sarađujte".

On objašnjava da je imao velike planove da sa Hrvatskom i BiH konačno svedemo račune i uspostavimo dobre odnose.

"Ovo s Hrvatskom ne ide na dobro. Predsednik Hrvatske (Ivo Josipović) je do ove presude tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić.

Poziv Ante Gotovine da se Srbi vrate na svoja imanja, posle skoro 20 godina izbeglištva, Nikolić ocenjuje kao ciničan.

"To je cinično. Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se da kažem - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - srpskom i hrvatskom... Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojednice koji mu kažu - stanite, ljudi, pa to je bio zločin", objasnio je Nikolić.

Zataškava se slučaj presecanja kolone

Ništa blaži predsednik nije bio ni kada je govorio o incidentima kada je pokušano presecanje kolona pod pratnjom u kojim se nalazio. Za oba slučaja kaže da se radi o bahatosti, s tim što je vozač "škode" običan građanin koji ne mora da poznaje propisa.

Podsetimo, džip saobraćajne policije, kojim je upravljao vozač načelnika te službe Dragiše Simića, pokušao je da preseče kolonu u kojoj se Nikolić nalazio. Nikolić kaže da ni policajcu koji je vozio ni njegovom šefu Simiću, od koga dobija naređenja, nije mesto u službi.

"Samo znam da to odslikava stanje u našoj policijji - kad se umešaju direktori, ministri, načelnici, razne službe, kad se ne zna ko koga kontroliše, ko kome izdaje naređenja, onda dođe do toga. Nikada neću ugroziti bilo čiju egzistenciju, da ljudi ostaju bez posla zbog toga što ja insistiram na primeni propisa. Ali, ako mi na autoputu 20 minuta imamo ozbiljan problem i o tome obavestimo sve nadležne službe i nigde se niko ne seti da čoveka sačeka i presretne, onda to više nije do nas. Šta je trebalo, da pucaju te noći?", pita Nikolić.

On je ispričao i kako se desilo to da "škoda felicija" uopšte bude u mogućnosti da se trka sa kolonom službenih vozila koja obezbeđuju predsednika, pogotovo kada se zna da su u pitanju vrlo jaki i brzi automobili.

Naime, Nikolić se tih dana nije vozio u predsedničkom automobilu jer taj auto, koji je ranije koristio Tadić, nije imao - gume!

"Auto koji sam nasledio od Tadića dva meseca je stajao u garaži jer nije imao gume, ali sada se vozim njime i niko ne može da mi naškodi. Ne može 'škoda felicija' da me ugrozi", zaključuje Nikolić.

Rezidencija sa 20 ogledala

 

Predsednik Nikolić je novinaru "Kurira" ispričao i da je prilikom dekoracije enterijera predsedničke rezidencije njegova supruga Dragica skinula sa zidova 20 ogledala. Na pitanje novinara ko je tu ranije živeo, Nikolić odgovara da ne zna, ali da je moguće da je tu pre njega neko radio. Ostaje zadatak - pogodite misterioznu ličnost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.11.2012. 12:04
Томиславе, твоја Србија није на погрешном путу? Главоњо један отимају ти територије, дижу ти терористичке споменике у сред Србије и ти причаш ко је на добром путу а ко не. Стиди се.
Ponedeljak 26.11.2012. 12:10
Морамо економски сарађивати,али на равноправним основама.Српских фирми у Хрватској скоро и да нема,а они су у Србији као код куће.Николић то треба да има у виду јер је све друго понижавајуће.Морамо да сарађујемо и у области сузбијања криминала.Са том државом ми никада нећемо имати добре односе и због тога што они имају претензије према територији Србије,али при том заборављају да је после пропасти Аустро-Угарске,Војводина и Барања присаједињена Србији што значи да Хрватска држи под окупацијом део Србије.
Ponedeljak 26.11.2012. 13:56
Toma je ogroman pomak u odnosu na Tadica i zute. ne moze se ponasati kao Seselj, jer je to pogubno. Covek ce uraditi sve sto je moguce. Krenuli su solidno. ps 20 ogledala , mozda je neki narcis tu ziveo, a odazivao se na ime Boris- Bota..Pacijent par exelanas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online