Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.11.2012.
15:38
24sata.rs A

Zbog dobre kuhinje srpski robijaši izlaze sa 20 kg više

Da zatvorenici u Srbiji nakon odslužene zatvorske kazne moraju da popuštaju kaiš i kupuju najmanje za broj veću garderobu, ne treba da čudi, ako je suditi po zatvorskim jelovnicima, paketima koje dobijaju svakog meseca i toga što po ceo dan, osim ležanja, ne rade apsolutno ništa. To potvrđuje i slučaj Miladina Kovačevića, koji je za dve godine koliko je proveo u zatvoru u Somboru nabacio desetak kilograma.

Foto: Arhiva
 

U svim zatvorima u Srbiji prave se jelovnici po strogim nutritivnim pravilima koje sačinjava komisija u kojoj su lekar i šef kuhinje, a odobrava ih upravnik zatvora. Tri obroka u su obavezna. U zatvorima u Srbiji doručak se poslužuje od 7 do 9, ručak od 13 do 15, a večera od 18 do 20 sati.

Prema rečima Zorane Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, jelovnici se prilagođavaju godišnjem dobu. Svakog dana bar jedan obrok je kuvano jelo, a uz doručak i večeru dobijaju jogurt ili mleko. Svi zatvorenici, takođe, dobijaju kilogram hleba dnevno, a ako žele, mogu da dobiju i više.

- U Zabeli su počeli zatvorenicima da prave picu za doručak ili večeru. Strogo se vodi računa da jelo bude kvalitetno i raznoliko. Na meniju za doručak i večeru su najčešće jaja, parizer, pašteta, odnosno namazi, a za ručak musaka, gulaš, grašak, boranija, kupus ili pasulj - otkriva Vučićević.

U svakom zatvoru u Srbiji postoji najmanje šest jelovnika.

- Postoje stariji ljudi ili oni koji zbog zdravlja moraju na dijetu, pa je jedan jelovnik specijalizovan za njih. Na dijetu se često odluče i žene u zatvorima, pošto se ugoje. Zatim, imamo jelovnike specijalizovane za verske običaje, pa su tako obroci prilagođeni muslimanima koji poštuju Ramazan. Riba je obavezna sredom i petkom, a ako zatvorenik poštuje košer ili je vegetarijanac, mi mu i to omogućimo - ističe Zorana Vučićević.

Ona objašnjava da nije retka pojava da se zatvorenici ugoje i po 20 kilograma. Svi zatvorenici imaju pravo i na paket od deset kila hrane, koji im dostavlja porodica. U tim paketima su najčešće pečenica, šunka, sirevi, eurokrem, pa je zatvorenicima uz kilo hleba koji dobijaju od zatvora to dovoljno da dobiju koji kilogram.

- Svi se ugoje. Redovni i kvalitetni obroci, plus paketi od porodica, a nemaju nikakve aktivnosti - potvrđuje Vučićević.

Sreda 28.11.2012. 15:40
Gledajuci kako tamo zive...isplati se otici u zatvor...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online