Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.11.2012.
15:52
Beta A

Japanci donirali mamografe, ministarka ne zna šta će s njima?

Iz Japana je u Srbiju stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa, radi unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i sprovođenja Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Međutim, ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da mi za to "nemamo obučene radiologe i da mamografi nisu ni korišćeni."

 Šteta što je prošao veliki vremenski rok, a da edukacija kadra i organizacija zdrastvenih ustanova nije obezbedila pokrivanje svega toga
 

Ministarka je najavila da će sa japanskim ambasadorom i donatorima uskoro razgovarati o problemu sa poklonjenim mamografima koji se u Srbiji ne koriste jer nema obučenog kadra.

Pregled mamografom traje od 15 do 30 minuta

U Srbiji svake godine od karcinoma dojke oboli oko 4.000 žena, a 1.600 njih umre, ali i pored ovih alarmantnih podataka u našoj zemlji još ne postoje organizovani preventivni pregledi sa ciljem ranog otkrivanja oboljenja.

Đukić Dejanović je novinarima u Novom Sadu rekla da je osnovni problem u tome što je oko 30 mamografa japanaskih donatora podeljeno zdravstvenim ustanovama koje nemaju obučene radiologe i zato njihova iskorišćenost nije potpuna.

"Najozbiljnije radimo na tome da obezbedimo brzu edukaciju svih radiologa koji mogu raditi skrininge. Mi skrininge kod raka dojke ne radimo u dovoljnoj meri u Srbiji i neophodno je da oni budu neuporedivo češći, kod praktično svih žena", rekla je ona.

Još pre nekoliko godina stručnjaci Ministarstva zdravlja najavljivali su da je njihov cilj da svaka žena u Srbiji starosti između 45 i 70 godina, a ima ih 1,3 miliona, bude pregledana mamografski jednom u dve godine. Do toga još nije došlo.

Precizirala je da je ovaj problem najizraženiji u malim sredinama, gde osoblje ne zna da radi skrininge na mamografima, zbog čega nisu svi mamomgrafi u funkciji.

"Sa japanskim ambasadorom i donatorima imaćemo ovih dana konkretne razgovore, ali je šteta što je prošao veliki vremenski rok, a da edukacija kadra i organizacija zdrastvenih ustanova nije obezbedila pokrivanje svega toga", rekla je Đukić Dejanović.

Iz Japana je u Srbiju stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa, radi unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i sprovođenja Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija stručnjaka iz Srbije u Japanu.

Sreda 28.11.2012. 15:57
Pa šta bi sad kokoško , da ti daju i osoblje za njih .
Sreda 28.11.2012. 17:09
A gde su radiolozi ? Srbija ih dzabe skolovala a oni sada rade na zapadu...cirkus od drzave.. Promenite sistem.. Skolovanje je ulaganje u samog sebe..Uvedite sistem kredita za sve studente..Ko ostane da radi u Srbiji, ne vraca nista, vratice kroz rad, porez itd..ko se iseli ima da vrati sve po najvecoj kamati..Prosto i pravedno..Kamatu ce platiti njihovi novi poslodavci --> EU i USA..Kod njih nema dzabe nista ! Zaboravih da su EU i USA sefovi srbistanskih vladara..Ne smeju oni protiv svojih.. Propast jednog tehnicki inteligentnog naroda ali naroda sa previse kukavica..Najhrabriji izgibali u bitkama a potomstvo ostavljali podsuknji uvlakaci..Tu smo gde smo i skoro je kraj..Na zalost
Sreda 28.11.2012. 16:34
pa nek ministarstvo plati profesionalce za obuku ! Ili nek ih proda za manju cenu i stavi pare na kiparskom računu , sigurno ga i ona ima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online