Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.12.2012.
00:34 >> 02:52h
Blic A

Vučić u UN: Groteskno delovanje Haga

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj izveštaju o radu Haškog suda da je delovanje tribunala u odnosu na ostvarivanje pravde za mnogobrojne srpske žrtve groteskno, ali i da će Beograd nastaviti saradnju sa Hagom "na tehničkom nivou". Pravo i pravda nisu uvek bili ključni principi kojima se rukovodio tribunal, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija u Hagu proglašena jedinim krivcem

On je izjavio da je Srbija "doživela najteži mogući udarac" zbog oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču povodom optužnice za ratne zločine nad krajiškim Srbima počinjenim 1995. godine u akciji Oluja. 

"Ko je odgovoran za ubistva srpskih civila na području Hrvatske i najveće i najteže etničko čišćenje na evropskom tlu po okončanju Drugog svetskog rata", upitao je Vučić. 

On je rekao da tribunal za više od 1.500 ubijenih i 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske i druge zločine nad civilnim stanovništvom tokom operacije Oluja nije osudio nikoga, iako je u svojim presudama konstantovao da je nesumnjivo da su zločini počinjeni.

Vučić je ocenio da oslobađajuća presuda u tribunalu za komandante Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja ima slične efekte, uz konstataciju da su te postupke pratile teško shvatljive greške tužilaštva i sudskih veća. 

"Tribunal je za stotine hiljada srpskih izbeglica, hiljade mrtvih, ranjenih, unesrećenih, osudio nekoliko čuvara logora Čelebići u Bosni i dvojicu kosovskih Albanaca, neposrednih izvršilaca nižeg ranga. Srbija nije tražila veštačku simetriju ni u optuženjima, niti u presudama tribunala, ali ovakav rezultat pobuđuje sumnju da je pravda u postupcima pred tribunalom bila selektivna", izjavio je Vučić. Prema njegovim rečima, rezultat rada Haškog suda u odnosu na ostvarivanje pravde za mnogobrojne srpske žrtve u oružanim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije može se opisati rečju groteskno.

  

"Tribunal je osudio neke bivše srpske političare i vojne zapovednike za ratne zločine. Za ratne zločine nije osuđen nijedan visoki zvaničnik Hrvatske ili Bosne, kao i nijedan zvaničnik kosovskih Albanaca. Na osnovu nedavno donete presude, srpska nacija je izdvojena kao jedini počinilac tih dela i jedini narod odgovoran za zločine", izjavio je Vučić. 

Vučić je zatražio da se osobama osuđenim za ratne zločine pred tribunalom omogući da kaznu izdržavaju na teritoriji republika bivše Jugoslavije čiji su državljani.

 "Na osnovu nedavno donete presude, srpska nacija je izdvojena kao jedini počinilac tih dela i jedini narod odgovoran za zločine počinjene devedesetih godina. To se ne poklapa sa činjenicama. U nemogućnosti da adekvatno raspodeli krivicu, tribunal nije uspeo da zadovolji pravdu", izjavio je Vučić.

 Prema njegovim rečima, Haški sud je osnovan da bi uspostavio mir i da bi se doprinelo miru i bezbednosti na prostoru bivše SFRJ. Skoro 20 godina postavlja se pitanje da li je Haški sud u tome uspeo, izjavio je Vučić, naglasivši da će Beograd "nastaviti saradnju sa tribunalom na tehničkom nivou".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 01:31
OOO STOKO IZDAJNICKA...IDI NA KOSOVO...NA KOSOVO SVETO...TO NISU LJUDI...TO SU POLITICARIIIII
Četvrtak 06.12.2012. 04:37
KO je njega ucio da drzi govore??? cita onaj list bez koma i tacke ni glavu nezna da digne. ko ce njega shvatiti ozbilnog tako?
Četvrtak 06.12.2012. 04:31
stavio naocare i misli da je sad pametniji :))) dzaba mu poturka je gori od turak izdajica roda svoga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online