Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.12.2012.
09:06
Večernje novosti A

Šumadija neće biti svoj gazda

Vodeća partija vladajuće koalicije, Srpska napredna stranka, neće ulaziti u pregovore sa partnerima u vlasti oko menjanja Ustava, da bi se započelo sa procesom decentralizacije i regionalizacije zemlje. Za naprednjake nije sporno da se u budućnosti sa Republike na opštine i gradove prebaci više nadležnosti, ali neće dozvoliti novo gomilanje birokratije i crtanje novih granica, pišu Večernje novosti.

DS-a na okupu: Dušan Petrović, Dragan Đilas i Dragan Šutanovac
 

Na liniji SNS stoje i ostale vladajuće partije, osim URS Mlađana Dinkića. Tako je predlog nekadašnjeg potpredsednika DS Dušana Petrovića da se krene u izmene Ustava kako bi i centralna Srbija, poput Vojvodine i Beograda, dobila svoju izvršnu vlast, skupštinu i budžet, sa administrativnim centrom, praktično ostao bez podrške, čak i u samoj stranci.

Minimum četiri regiona

Po mišljenju profesora i bivšeg sudije Vrhovnog suda Zorana Ivoševića, najpre ključni politički faktori u zemlji treba da se odluče da li žele da budemo regionalna država ili ne. U tom slučaju, država bi bila sastavljena od minimum četiri regiona - Vojvodina, KiM, centralna i jugoistočna Srbija:
- Ustav dopušta formiranje novih pokrajina, ali i ukidanje postojećih. Ako se osnivaju novi regioni, Ustav bi morao da se menja, jer ih je potrebno pobrojati i definisati njihova ovlašćenja, nadležnosti i obaveze - kaže Ivošević.

Kako Večernje novosti saznaju u vrhu demokrata, ova stranka će do sredine februara, kako je najavio i lider DS Dragan Đilas, ”skrojiti” politički program za izlazak iz krize, koji će se baviti i pitanjima decentralizacije. Međutim, male su šanse da će model koji predlaže Petrović dobiti većinsku podršku stranačkog rukovodstva.

- Ima mnogo različitih viđenja decentralizacije među strankama u Srbiji, pa i u samom DS. Zalažem se za funkcionalnu decentralizaciju, koja ne podrazumeva crtanje novih granica, gomilanje administracije i troškova, već povezivanje lokalnih samouprava oko zajedničkih projekata - kaže za ”Novosti” potpredsednik DS Goran Ćirić.

Veroljub Arsić, šef poslaničkog kluba naprednjaka u parlamentu, objašnjava nam da je za njih neprihvatljivo da se krene u promene Ustava kako bi se u Srbiji praktično formirale nove autonomne pokrajine, što, inače, najviši pravni akt zemlje dozvoljava:

- Decentralizacija treba da ide u pravcu da Republika u budućnosti poverava što više nadležnosti opštinama i gradovima, ali ne u oblastima koje striktno moraju biti u rukama države, kao što su sudska i zakonodavna vlast, vojska, policija, spoljna i monetarna politika.

Isto stanovište zastupa i Dragan Marković Palma, lider JS:

- Decentralizacija mora da bude ekonomska, a ne teritorijalna. Mi smo protiv formiranja novih pokrajina.

Petar Petković, poslanik DSS, kaže za ”Novosti” da je ova stranka kroz svoje programe, poput dokumenta ”Razvoj 21 opštine i grada u Srbiji”, već dala svoje viđenje decentralizacije, koja, po njima, treba da se bazira na regionalnom razvoju, a ne stvaranju novih država u državi.

Jedino se URS zalaže da se što pre krene u promene Ustava kako bi se jasno definisalo na koji način bi se formirali regioni, koje nadležnosti bi imali, kako bi se finansirali:

- Insistiraćemo kod partnera u vlasti da se što pre započne sa ovim procesom, pa da vidimo ko se za decentralizaciju zalaže samo na papiru, a ko suštinski - tvrdi za ”Novosti” Vladimir Ilić, šef poslanika URS u Skupštini.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 09:53
Konačno nešto pametno i od SNS-a, mada ovakav principijalan stav bledi u odnosu na izdaju Kim, na neispunjena obećanja o departizaciji, smanjenju administracije, ulaganju u razvoj... Plašim se da će i ovo da se promeni na jedan poziv iz brisela. Nazadnjaci drže do pricipa, ideja i politike taman toliko koliko i do teritorijalnog integriteta srbije, kojeg upravo rasturaju još gore nego žuta banda.
Utorak 11.12.2012. 09:25
држао се не држао и треба да прође !
Utorak 11.12.2012. 14:35
Mafijaska drzava u kojoj se i dalje ne postuju odluke Ustavnog suda!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online