Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.12.2012.
01:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Smenjen vladika Konstantin!

Sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je prekjuče vladiku Konstantina (Đokića) sa trona episkopa srednjoevropskog i zapečatio njegovo sedište u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru kod Hildeshajma (Nemačka). Eparhijom od sada privremeno upravlja patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) u svojstvu administratora. Konstantinu nije zabranjeno sveštenosluženje, ali do okončanja kanonskog postupka on neće moći da upravlja eparhijom.

Vladika Konstantin suspendovan sa trona episkopa srednjoevropskog

Da bi vršio bogosluženje u Nemačkoj od sada mu je potrebna patrijarhova saglasnost koju je dobio za današnju liturgiju.


Prema Ustavu SPC, kada je reč o episkopima, postupak bi trebalo da vodi crkveni sud, koji se samo za vladike formira na Svetom arhijerejskom saboru se redovno zasedanje očekuje u maju 2013.


Sinod je, kako se navodi u saopštenju SPC, na sednici održanoj u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, uzeo "na znanje postojeće izveštaje i ukupnu raspoloživu dokumentaciju o teškom stanju Srednjoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskog stanja uopšte i sa žaljenjem doneo odluku da povede postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa srednjoevropskog Konstantina".

U tom cilju, kaže se dalje, Sveti sinod je "suspendovao episkopa Konstantina od upravljanja Eparhijom srednjoevropskom do okončanja postupka, a za njenog administratora u tom periodu izabrao Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Irineja".


Vladika Konstantin nije želeo da detaljnije pojašnjava ovu odluku.


- Pitajte Sinod. Ništa više ne mogu da kažem - kratko je rekao.

Problemi odavno poznati

Protojerej-stavrofor Slobodan Milunović rekao je da su problemi počeli "dolaskom vladike Konstantina pre 22 godine", da su "kulminirali pre 10 godina" i da od tada nisu sanirani.
- Sveti arhijerejski sinod je, po pitanju vladike Konstantina, sada ispravio ono što je urađeno pre 22 godine kada ga je Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao za episkopa, a on, kako se ispostavilo, nije odgovorio zadatku eparhijskog arhijereja - kaže naš sagovornik. 


Od nesuglasica do utaje poreza

Vladika Konstantin, od stupanja na episkopski tron, imao je, pored ostalih, ozbiljne nesuglasice u Frankfurtu sa protom Gradimirom Milunovićem, u Cirihu sa protom Draškom Todorovićem, u Berlinu sa protom Draganom Sekulićem, u Minhenu sa protom Slobodanom Milunovićem, u Hanoveru sa protom Milanom Pejićem, itd. Takođe, nemačka policija je svojevremeno vršila pretres u nekim crkvama, a vladiku Konstantina policajci su iseljavali iz crkvenog centra u Minhenu.
- Nemačka policija je na Spasovdan 2005. istovremeno vršila raciju u eparhijskom centru u Himelstiru i crkvenim opštinama u Dortmundu, Hanoveru i Minhenu. Uz sve te neprijatnosti eparhija je morala da plati i kaznu nemačkoj poreskoj upravi od oko 400.000 evra, da bi se stavio u stanje mirovanja sudski postupak za utaju poreza eparhije, episkopa i njegovih najbližih saradnika - kaže prota Milunović. 

 

Zapečaćen eparhijski centar

- Četiri izaslanika Svetog sinoda iz Beograda i prota Milan Pejić iz Hanovera ušli su u petak oko podne, u eparhijski centar u Himelstiru sa sinodskim nalogom da ga zapečate. Tom poslu su, međutim, pristupili kasno popodne kada je obznanjena sinodska odluka o suspenziji vladike Konstantina. Radili su do iza ponoći. Pregledali su detaljno i zapečatili devet najvažnijih prostorija u eparhijskom sedištu. Ostavili su otvorenima crkvu, kuhinju, toalete i još neke sporedne prostorije - ispričao je otac Slobodan.


Prota Slobodan Milunović iz Minhena izjavio je za "Vesti" da je odluka usledila posle višemesečnog sinodskog ispitivanja sveukupnog stanja u Eparhiji srednjoevropskoj, te da su posle donošenja ove odluke, istog dana, predstavnici sinodske komisije zapečatili eparhijski centar u Himelstiru.


- Početkom 2012. godine formirana je Komisija Svetog arhijerejskog sinoda, čiji je predsednik episkop bački Irinej (Bulović), a sekretar protojerej - stavrofor Milan Pejić iz Hanovera, sa zadatkom da ispita sveukupno stanje u Eparhiji srednjoevropskoj. Takođe, Sinod je 18. aprila i 30. septembra ove godine razmatrao situaciju u Eparhiji na osnovu zahteva nas 12 najstarijih sveštenika. Mi smo u više navrata ukazivali na probleme u vezi međuljudskih odnosa i načina ophođenja episkopa Konstantina prema sveštenstvu i narodu, zatim po pitanju poslovanja i nekanonskog ponašanja nadležnog episkopa koje nije svojstveno ni episkopskom ni monaškom činu - objasnio je prota Milunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online