Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 08.02.2010.
17:42
Tanjug A

Tači: Dovešćemo sever Kosmeta u red

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Beču na sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo da je vlada u Prištini odlučna da na severu Kosova "uspostavi zakon i red".

Odlučan da uspostavi red i zakon na severu Kosmeta: Hašim Tači
 

"Mi pokazujemo uzdržanost, i dalje smo oprezni oko naših akcija, ali na kraju smo odlučili da uspostavimo red i zakon na severu Kosova, kako je predviđeno Ustavom Kosova i sveobuhvatnim planom za status Kosova", rekao je Tači, a prenose prištinski elektronski mediji.

Predstavljajući plan vlade u Prištini za sever Kosova, Tači je naveo da on stvara uslove za reformu lokalne samouprave i održavanje slobodnih i demokratskih izbora.

"Ovaj plan je u interesu građana na severu, zbog uspostavaljanja opštine u severnom delu Mitrovice, koja će biti u službi svih", rekao je Tači.

Sastanak u Beču je održan bez prisustva medija. Vlada Srbije Međunarodnu upravljačku grupu smatra ilegalnom, a njene odluke ništavnim.

"Vlada je spremna i odlučna da igra svoju ulogu, obezbeđujući sprovođenje ovog plana svim svojim ljudskim resursima. U tu svrhu spremni smo da uspostavimao specijalne radne grupe koje će biti uključene, jer je to stvar nacionalnog karaktera. Zahtevam punu podršku u sprovođenju ovog plana ", rekao je Tači predstavnicima zemalja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (MUG) održala je danas u Beču, sastanak na kome je, prema ranijim najavama, trebalo da razmotriti mandat šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu (MCK) Pitera Fejta i strategiju te kancelarije i kosovske vlade za uspostavljanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova, području u kojem Srbi odbijaju saradnju sa Prištinom.

Tači je naveo da bi prema modelu opštine Štrpce mogle da funkcionišu i opštine na severu - Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Drugo važno pitanje koje je Tači pokrenuo na sastanku je liberalizacija viza za žitelje Kosova, prenose prištinski mediji.

On je zatražio brzu liberalizaciju viza za žitelje Kosova, kako ne bi ostali izolovani u odnosu na ostale žitelje Balkana, i kako se ne bi odlučivili za ilegalne načine putovanja do zemalja zapadne Evrope. Tači je pomenuo slučaj utapanja 15 žitelja Kosova u reci Tisi, na granici Srbije i Mađarske prilikom ileglanog prebacivanja u zamlje EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 15:39
kosovo je srbija.
Nedelja 18.03.2012. 15:39
zasto je zlocinac na slobodi.
Nedelja 18.03.2012. 15:40
vostani srbijo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online