Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.12.2012.
03:29
Z. Gligorijević - Vesti A

U Srbiji je i smrt skupa

Prema Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu za 2012, predstavljenom u maju ove godine u Evropskom parlamentu u Briselu, Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu medicinske zaštite.

Biserka Radojević

Razmatrana su prava pacijenata, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva. Imajući u vidu ove podatke, nije čudo što se ljudi iz dijaspore, koji penzionerske dane provode u otadžbini, i dalje koriste lekarske usluge u inostranstvu. Kažu da zdravstvene usluge u svetu i Srbiji ne mogu da se uporede, počevši od ljubaznosti lekara do tehnološke opremljenosti klinika.


Čedomir Milosavljević iz Vitoševca kod Žabara sa suprugom Dragicom u Pariz otišao daleke 1969. godine. Iako su se vratili u zavičaj, njih dvoje se nisu odjavili iz Francuske. Pošto je u Srbiji devet godina radio kao taksista, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja predao je dokumentaciju čim se penzionisao. Međutim, oni neće da mu priznaju taj radni staž jer je radio i u Francuskoj. A da bi dobio zdravstvenu knjižicu, potrebna mu je radna knjižica, koju ovde ne može da dobije. Rekli su mu da bi morao da se odjavi iz Francuske, a on to ne želi jer ima njihovo državljanstvo.


- I šta bih mogao s tom knjižicom? Jedino ne bih plaćao participaciju kod lekara opšte prakse. A sve lekove bih morao da kupujem. Osoblje koje radi na šalterima je veoma neljubazno. Jednom su mi rekli kako mi iz inostranstva hoćemo da se lečimo u Srbiji džabe. To što su mi kazali nije lepo. Ne pada mi na pamet da napustim mog stalnog lekara u Francuskoj u koga imam poverenje. Tamo ništa ne plaćam, ni bolnicu, ni lekove, ni preglede. Kada bih se, ne daj bože, razboleo od neke ozbiljnije bolesti, lečio bih se u Francuskoj. U Srbiji je i smrt skupa - priča Čedomir za "Vesti".

Čedomir Milosavljević

Nikola Magaranović iz Beljajke kod Ćuprije kaže da je ostao živ zahvaljujući švajcarskim lekarima i veruje da bi odavno bio mrtav da mu se nesreća dogodila u Srbiji.

- Doživeo sam tešku povredu na radnom mestu. Na mene je pala cev od pet metara dok sam bio u kanalu. Udarila me je u glavu i odmah sam pao. Nedelju dana sam bio u komi. Kada sam došao sebi, sestre su neprestano bile oko mene, pitale me kako sam i treba li mi nešto. Da mi se to dogodilo u Srbiji, ne verujem da bih preživeo - priča Nikola.


Magaranović dodaje da je tamo plaćao socijalno, ali šta god da mu je trebalo, plaćala je zdravstvena kasa. U Srbiji sve uredno plaća, a opet mora da kupi lek.


- Eto, sada ne mogu na recept da dobijem lek za dijabetes, ima ga u privatnim i državnim apotekama, ali samo za novac. A tamo sam ga dobijao besplatno. Osim toga, lekari i sestre su mnogo ljubazniji nego kod nas - dodaje Nikola.


I Biserka Radojević iz Ćuprije, koja je radila u Americi i Kanadi, deli njegovo mišljenje.


- Naše i njihovo zdravstvo su nebo i zemlja! Mnogo su ljubazniji, poštuju pacijente, naročito starije, a za svakog bolesnika angažuje se jedna sestra. Jedino su metiljavi u hitnoj službi. Možeš da umreš dok čekaš. Ali, što se tiče lekova, operacija, sve plaća osiguranje. Čak i transplantacije i druge velike operacije. Što se tiče opremljenosti i higijene, njihove bolnice su bez premca - kaže Biserka, koja svakog proleća odlazi u Kanadu.

Kraljevski tretman za porodilje

Biserka Radojević kaže da je bila oduševljena tretmanom koji je njena kćerka Lidija imala u kanadskoj bolnici dok se porađala.
- Ništa nije morala da kupuje. Imala je kraljevski tretman. Kod nas moraš da nosiš sve. Čak i uloške! A najgore je što je javna tajna da trudnice u Srbiji moraju da plate lekara da bih ih porodio. Moj drug Boca je u Kanadi operisao srce nakon infarkta. Ne mogu da vam objasnim kakve je uslove imao u bolnici. Da je ovde operisan, sigurno bi dosad umro - ocenjuje Biserka za naš list.

Sreda 26.12.2012. 11:27
Mi još kaskamo, i sve manje nas ima za kaskanje....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online