Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.12.2012.
06:45
Danas A

"Demokrate nemaju svoju politiku"

Demokratska stranka nema politiku, a cela priča o tome da bivši ministri treba da vrate poslanički mandat je zamena teza, kaže u intervjuu za beogradski Danas poslanik DS-a i bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović

Kritikovao novog lidera Demokratske stranke: Dušan Petrović zamera Draganu Đilasu da nema svoju politiku već se bavi revanšizmom
 

On ističe da nisu tačne spekulacije da namerava da osnuje političku partiju ili svoj poslanički klub, ali ponavlja da ostaje u Skupštini Srbije.

"Opasno je kada nemate politiku. Tada u prvi plan izbiju različite teme za koje vam se učini da imate većinu i koje mogu da pokažu da ste energičan i odlučan čovek. Takav je slučaj i s idejom predsednika DS da bivši ministri moraju da vrate poslanički mandat. Činjenica je da ta priča interesuje samo stranačke funkcionere i nikoga više u Srbiji".

Pročitajte još:

* Petrović: Neću da podnesem ostavku!

* Petrović: Bivši ministri DS vratiće mandate, ali koga to zanima?!

"Preporučujem zato funkcionerima DS da se pozabave onim temama koje su od interesa za građane Srbije, a ja sam u četvrtak na Glavnom odboru stranke ponovo kandidovao temu za koju mislim da je najvažnije državno pitanje. Jako je loše da se aktivnost DS svodi na pitanja da li je predsednik stranke zaradio dva puta ili 800 puta više", navodi u razgovoru za Danas Dušan Petrović.

Kaže da je izabran na listi DS-a, da je dobio mandat i glasove građana, da bi učinio sve što je moguće za zemlju kako bi ona što ušla u EU. Na pitanje da li predsednik DS baš insistira na njegovoj ostavci, a da mu je manje važno da to učine i Milan Marković, Dragan Šutanovac, Goran Bogdanović i Božidar Đelić, Dušan Petrović odgovara da ne želi da ulazi u Đilasove motive.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da je i počasni predsednik DS Boris Tadić principijelno podržao predlog da bivši ministri treba da izađu iz parlamenta, bivši ministar poljoprivrede kaže da zna da je Tadić tokom glasanja bio uzdržan. Ali, kako kaže, nije bio u sali dok je Tadić govorio, tako da ne zna na šta je bivši lider demokrata tačno mislio kada je dao principijelnu podršku vraćanju mandata.

"Tadićeva principijelna podrška ne menja ništa u mom stavu. Svi smo mi bili na izbornoj listi DS, čiji je nosilac bio Boris Tadić, a prvi po redu Dragan Đilas. Ostali članovi Vlade bili su na listi iza Đilasa i logično je pitanje kako oni ispod prvog na listi mogu biti odgovorniji za rezultat na izborima od njega".

Isključenje?

Na pitanje beogradskog lista Danas da li očekuje da će shodno Statutu DS biti isključen iz stranke ukoliko se ne povinuje odluci Glavnog odbora i ne vrati mandat, Dušan Petrović kaže da nadležni organi DS rade svoj posao, a da on neće komentarisati njihove odluke.

Mislio sam da je cela stvar rešena dogovorom Đilasa i Tadića i da ćemo sve ono što nije interesantno za građane staviti ad akta. Ispostavilo se da nije tako. Rekao sam šta mislim, a o svemu drugom neka odluče nadležni u stranci“, kaže Petrović.

Dušan Petrović tvrdi da ne pravi poslanički klub, niti da u ovom trenutku razmišlja o formiranju nove stranke.

„Meni je najvažnije da DS ponudi odgovor i rešenja na probleme koje Srbija ima. Zbog toga sam i na ovoj sednici Glavnog odbora rekao šta mislim da je nužno da DS trenutno radi, jer je potrebno da preuzmemo inicijativu za proces koji bi trebalo da dovede do preuređenja Srbije. Ovo je zemlja u kojoj nemaju svi jednake šanse, zato što imamo sistemsku neravnotežu".

"Neophodno je da Srbija, Vojvodina, Beograd i centralna Srbija imaju jednak nivo nadležnosti, da imaju institucije, parlament, izvršnu vlast, da imaju budžet, i neophodno je da se ekonomska politika vodi u tim decentralizovanim jedinicama. To je način da iskoristimo ljudske i prirodne resurse, kako bi krenuli u veliki razvoj koji bi ljudima omogućio bolji život“, zaključuje Dušan Petrović.

POVEZANE VESTI

Subota 29.12.2012. 07:48
Kako DS nema svoju politiku?Politika ta stranke se zasniva na tome da se gov..kao ti obogate dok su na vlasti a narod nek pocrka od gladi.Sloba je za vas bio mala beba i to glupa beba.
Subota 29.12.2012. 09:58
Имали своју политику или не, резултати досадашњег рада су катастрофални по Србију. Лично не желим да икада више једна таква група људи са таквом ''политиком'' одлучује о било чему у Србији. Први корак ка напретку Србије је одузимање моћи и власти од декадентне југословенско - комунистичке дедињске псеудоелите и њених експонената у виду партија које деле њихов поглед на друштво и свет. Кад се друштво ослободи њихове економске, политичке, медијске, а пре свега идеолошке контроле, тек тада се може размишљати о било каквом напретку, који није опсена или спин.
Subota 29.12.2012. 11:01
imaju jugoslovensko-crnogorsku politiku upropascavanja srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online