Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.01.2013.
14:50 >> 15:19h
24sata.rs A

Slavija dobija fontanu i prolaze

Stručni žiri je izabrao sedam radova čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, sa fontanom u centru i podzemnim prolazima za pešake!

Stručni žiri je izabrao sedam radova čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, sa fontanom u centru
 

- Tokom januara bi trebalo da se proveri izvodljivost nagrađenih i otkupljenih ideja sa stručnjacima i Agencijom. Nakon toga zakazaće se sastanak i sa autorima radova, kao i saobraćajnim stručnjacima jer moramo da vidimo kuda ide podzemna infrastruktura kako bismo znali šta možemo, a šta ne - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović, koji je i predesedavao žirijem za izbor najboljih radova.

Da li će fontana biti višespratna, u obliku cilindrične rešetkaste konstrukcije ili kao vodeno ogledalo, kao i to da li će u podzemnim prolazima biti akvarijumi sa podvodnim svetom Dunava i Save ili će oni biti iskorišćeni za ulične sportove, znaće se kada se detaljnom razradom ideja dođe do glavnog projekta čime će se definisati način i tehnologija izvođenja radova. Takođe, tada će tačno biti utvrđeno i koji su mogući rokovi izgradnje, kao i koliko će cela rekonstrukcija koštati, što će finansirati Agencija za investicije.

Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali
 

1 - SVETLOSNA FONTANA
Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali. Autori “4od7 arihitektura”: Đorđe Stojanović, Milutin Cerović, Anđela Karabašević, Milica Tasić, Bogdan Obradović.

Pešački plato iznad Slavije
 

2 - "LETEĆI" PEŠAČKI PLATO
Pešački plato iznad Slavije (rad van uslova konkursa). Autori Milorad Obradović i Žarko Čajić

Podzemni prolazi ispod fontane sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save

3 - AKVARIJUM U PROLAZIMA
Podzemni prolazi ispod fontane sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save. Autor Vladan Drndarević.

Sportovi u podzemnom
 

4 - ULIČNI SPORTOVI U PODZEMNIM PROLAZIMA
Korišćenje podzemnih prolaza za ulične sportove. Autori: Nikola Stefanović, Vladimir Radulović, Vanja Enbulajev, Vojislav Stevanović

Fontana usred vodene površin

5 - VODENO OGLEDALO
Fontana usred vodene površine. Autori: Vladica Drecun, Miloš Milivojević, Jovan Mitrović, Milena Folić, Aida Hadžiahmetović

Cilindrična rešetkasta prozračna konstrukcija sa raznovrsnim zelenilom okolo
 

6 - VODENA SKULPTURA I FONTANA
Cilindrična rešetkasta prozračna konstrukcija sa raznovrsnim zelenilom okolo. Autori “re:a.c.t studio”: Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Aleksandra Bogdanović, Luka Jovićević

Iznad u obliku prstena, ispod ponirući slapovi
 


7 - VIŠESPRATNA FONTANA
Iznad u obliku prstena, ispod ponirući slapovi. Autor: 1x2 studio

 

ANKETA
Koji vam se projekat najviše sviđa?

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 15:33
Још један мегаломански пројекат о трошку осиромашених грађана
Petak 04.01.2013. 18:19
Dzaba vam fontane kad vam ceo beograd smrdi na pokvarenost i prevaru i lopovluk. Dedinje okupirano komunjarskim sinovima i unucima..Zbog lopovluka i nerada morate da prodate Kosmet (krediti, javnih sluzbi neradnici zahtevaju plate koje vam placa eu i usa da bi bili poslusni i predali Kosmet)..Nije Srbija nikada pala nize nego ovih dana ! Zuto-sns-sps-ldp-spo i ostale sluzbine partije i njene vodje, strpaju u dzep, svaki dan, vise miliona evrica..O tome se radi !!!..pustite sada slavije i fontane..U beogradu otvoris prozor i gledas u zid susedne zgrade, udises auspuh i pretrcavas na zeleno da te neki 'poznati' ne bi zgazio..Beogradistanski mulj se siri srbistanom.. Glasali ste sto ste dobili
Petak 04.01.2013. 19:36
Funkcionalnija bi bila podzemna zeleznica koju poslednjih 40-ak god. gradite "tek" ... a mozda i ne bi , sta ce nam vozovi bez ljudi koji "rade" .Ipak je Beograd metro po pola!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online