Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.01.2013.
02:26
Beta, Dnevnik A

Pajtić: Gašenje RBV zbog političkih pritisaka

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je do odustajanja od dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine (RBV) i kasnije odluke o gašenju te banke došlo zbog političkih pritisaka i posledica tih pritisaka.

Vladi Srbije smetala Razvojna banka Vojvodine: Bojan Pajtić
 

Pajtić je u intervjuu za novosadski Dnevnik naveo da opstanak RBV nije bio interes nove republičke vlasti i zapitao kako je moguće da se istovremno s gašenjem ove banke Vlada Srbije odlučila na dokapitalizaciju Komercijalne banke za koju je izdvojila sto miliona evra u gotovini.

Prema njegovim rečima, pokrajinska vlada je u takvoj situaciji uspela da se izbori za to da se formira Razvojni fond Vojvodine koji će preuzeti imovinu i potraživanja RBV u vrednosti od najmanje 18 milijardi dinara.

"Neki umislili da su Ilija Čvorović"

Na pitanje da li se može desiti da i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine doživi istu sudbinu kao RBV, Pajtić je rekao da je u ovoj zemlji "prevelik broj ljudi koji su umislili da su Ilija Čvorović, i koji vide zaveru i protivzakonito ponašanje na svakom koraku".

Na taj način će, kako je rekao, biti sačuvana sredstva koja je Pokrajina ulagala u RBV, a novi Fond će, po još povoljnijim uslovima moći da podstiče razvoj privrede, poljoprivrede, investicije i otvaranje novih radnih mesta.

"Odustali smo od dokapitalizacije RBV zato što ni jedna banka na svetu ne može da izdrži takve pritiske, odnosno to da resorni ministar u parlamentu proziva i kritikuje njene deponente, pri čemu su ti deponenti službena tajna te banke", rekao je Pajtić.

Ocenio je, da je zanimljivo da isti oni koji napadaju RBV istovremeno ulaze u dokapitalizaciju republičke Komercijalne banke, gde upumpavaju sto miliona evra.

Govoreći o razlozima zbog kojih je Pokrajina odlučila da preuzme Metals banku pre nekoliko godina i preimenuje je u Razvojnu banku Vojvodine, Pajtić je rekao da je u dogovoru sa tadašnjim guvernerom i državnim vrhom doneta takva odluka jer bi njeno propadanje za posledicu imalo gubitak desetina hiljada radnih mesta u Vojvodini i
pucanje finansijskog sistema u zemlji.

"Mi smo u procesu saniranja RBV imali saradnju sa prethodnom republičkom vladom. Nažalost, u Srbiji kako se promeni vlada, tako se menja i državni interes i počinje sve od nule. A izgleda da se interesi nove vlade u velikoj meri svode na potiranje svega što je radila prethodna, pa je to bio slučaj i sa RBV", ocenio je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajini ništa drugo nije preostalo pod takvim pritiscima nego da odustane od dokapitalizacije i sačuva sredstva koja je investirala u RBV osnivanjem Razvojnog fonda Vojvodine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.01.2013. 04:48
Кад је била тако успешна у време пређашње владе што пропаде? Ала лажеш смраду лажљиви.
Nedelja 06.01.2013. 02:30
Сигурно је да је овај штеточина имао удела у тој банци.Зашто би неко помагао банку коју нико не може да контролише и коју покрајински политичари користе у препуцавању са државом.У Војводини политичари муте воду како би могли нешто да улове за себе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online