Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.01.2013.
05:46
Večernje novosti A

Demokrate koče SPS u Internacionali?

Varnice nekada bliskih partnera Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije izašle su izvan kuće i proširile se po belom svetu. Socijalisti otvoreno napadaju demokrate da ih sabotiraju u međunarodnim asocijacijama levičara, dok Đilasovi to odlučno demantuju, pišu Večernje novosti.

Opet varnice dojučerašnjih koalicionih partnera: Od istorijskog pomirenja do novih sukoba socijalsita i demokrata, ovaj put oko članstva u SI: Ivica Dačić i Boris Tadić
 

Lider SPS Ivica Dačić potvrdio je za Večernje novosti da su mu nedavno iz Partije evropskih socijalista otkrili da njegovu stranku nisu zvali na kongres na zahtev Borisa Tadića, koji je član predsedništva te grupacije. Istovremeno, u partiji srpskog premijera sumnjaju da ih bivši saveznici iz vlade koče i u Socijalističkoj internacionali i to samo zato što su ušli u vlast sa SNS!

Član predsedništva DS Borislav Stefanović kaže za Večernje novosti da njegova stranka nikada nije donela odluku da “blokira SPS” u međunarodnim asocijacijama.

Crnogorski SDP protiv SPS-a

Među partijama koje se otvoreno protive ulasku SPS u SI najbučnije su crnogorske socijaldemokrate Ranka Krivokapića i njihovi “imenjaci” iz BiH koje vodi Zlatko Lagumdžija. Opet, Dačićevi se uzdaju u podršku grčkog Pasoka, kao i španskih i italijanskih socijalista.

"Sumnjam i da je neko od naših lobirao protiv SPS. Glavni kriterijumi za angažman u Internacionali ili PES su politika i ideje koje neka stranka sprovodi. Inače, niko više od DS nije učinio za poboljšanje imidža Dačićeve partije u svetu".

Iako je u planovima SPS 2012. bila označena kao godina prijema u Internacionalu, ipak im nisu otvorena vrata tog najmasovnijeg levičarskog bloka na septembarskom kongresu u Južnoj Africi.

Etički komitet SI još pre dve godine sačinio je neformalnu listu partija koje konkurišu za status pridruženog člana, a među kojima je bila i SPS, ali se u Kejptaunu nije raspravljalo o toj temi.

Zvanično, sva pitanja o učlanjenju pomerena su, pošto su na dnevnom redu bili izbori u toj asocijaciji, ali nezvanično saznajemo da se prijemu SPS protive i pojedine članice iz regiona, ali i iz Holandije, Švedske, Britanije...

"Očekujem da će vrlo brzo i naše pitanje doći na dnevni red. Zvanično, nema više otpora, ali bilo bi u skladu sa dobrom praksom da se punopravni član iz naše zemlje saglasi da još jedna ili još nekoliko partija iz Srbije mogu da unaprede svoj status u Internacionali", rekla je Nataša Gaćeša, internacionalni sekretar SPS.

Žarko Korać, lider SDU, koja je trenutno posmatrač u SI, kaže za Večernje novosti da SPS očekuje svakako gušće sito pre zvaničnog ulaska.

"Taj put je otežan zato što mnoge članice misle da se SPS nije jasno odredio prema svojoj prošlosti. Njima ne deluju uverljivo objašnjenja da to više nije ista partija, pogotovo što se SPS nikada javno nije izvinio za politiku devedesetih godina", kaže Korać.

Tadićeve demokrate su se za punopravno članstvo u Internacionali borile četiri godine. Pred SPS je očigledno duži put.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.01.2013. 09:19
AKO NE PLJUJES PO SRBIJI NE MOZES BITI CLAN INTERBACIONALE. u SRBIJI JE TAJ SPISAK PLJUVACA PODUGACAK, TAKO DA SE TADICU NE ISPUSTA POZICIJA. IPAK ON JOS UVEK NAJBOLJE PLJUJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online