Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2013.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Prebijali uhapšene Srbe

Kosovska policija brutalno je tukla desetoricu mladića koji su privedeni u ponedeljak ujutru posle božićne liturgije u Gračanici. U tiradi koja je trajala ceo dan i noć, gde su mladiće policajci udarali u zgradi suda, najviše je nastradao 30-godišnji Darko Vlasaj iz Leposavića, koji ima teške telesne povrede mokraćne cevi zbog kojih je zadržan na odeljenju urologije u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Po svedočenjima, na njemu su se kosovski policajci posebno iživljavali jer je iz mešovitog braka od majke Srpkinje i oca Albanca.

HTELI I NJEGA DA UHAPSE: Aleksandar Vulin
 


Kako "Vesti" nezvanično saznaju, u jednom trenutku KP su planirali da privedu i Aleksandra Vulina, šefa kancelarije za KiM, pod izgovorom da je za 20 minuta prekršio dogovoreni protokol posete Gračanici, i ostao do 14 i 20 u ponedeljak. U to vreme priveden je i deseti Srbin, Zoran Milojević, koga su policajci bez ikakvog obrazloženja i povoda odvukli u policijsku stanicu i oduzeli mobilni telefon i onemogućili mu da ikoga obavesti o svom hapšenju.
 

- Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili. Mene su tukli dok sam bio u toaletu, govorili su mi da to rade da nikada ne bih imao decu. Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli. Kada sam došao kod drugova uspeo sam da im kažem da niko ne pomišlja da ide u toalet, jer će proći kao ja - ispričao je Vlasaj, koji je juče u Mitrovici operisan.

Krstimir Pantić, zamenik šefa kancelarije za KiM, kaže da su Vlasaja "najviše tukli zato što je etnički Albanac, a živi sa Srbima na severu i došao je na liturgiju".

- Sve momke su tukli čitavu noć, vređali i psihički maltretirali - kazao je Pantić, pozvavši predstavnike Unmika, Kfora i Euleksa, da dođu, obiđu Darka Vlasaja i uvere se u brutalnost kosovske policije. Pantić dodaje da će to biti test za međunarodne misije da li su statusno neutralne ili su na strani Prištine.

Šef kancelarije Aleksandar Vulin kaže za "Vesti" da to što se dogodilo nije samo stvar Srbije.

PRIVOĐENJE: Albasnki policajci ispred zgrade gračaničke policije
 


- Po Rezoluciji 1244 zaštita ljudskih prava na Kosovu je u domenu i međunarodne zajednice. Mi ćemo učiniti sve što je u zakonskoj moći da isfinansiramo odbranu i da naše tužilaštvo učini sve što može. Na Kosovu i Metohiji u 21. veku imamo aparhejd i samo zato što ste Srbin bićete brutalno prebijeni u policijskoj stanici i u sudu. To jasno govori da ne može biti države u kojoj se ljudi prebijaju u sudu - kazao je Vulin.


On dodaje da svi predstavnici međunarodne zajednice sa kojima je razgovarao su bili iznenađeni onim što se desilo, ali zanimljivo, do zaključenja ovog broja "Vesti" niko od njih se javno nije oglasio povodom toga.
 

- Svi sa kojima sam razgovarao su iznenađeni na šta su prištinske vlasti bile spremne na Božić i koliko su slepe u svojoj mržnji. Nijedan nije pokazao nikakvo razumevanje. Ali se nadam da će to reći i javno - dodaje Vulin.
 

Euleks nemi posmatrač

 

Sve što su u Euleksu imali da kažu povodom ovog slučaja jeste da "su se sastali sa pojedincima koji su bili uhapšeni i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova, ukoliko postoje bilo kakve pritužbe".


- Uz saglasnost tih lica, informacije dobijene ovim putem će biti podeljene sa odgovarajućim nadležnim licima - rečeno je u Euleksu.


Neka im je na čast


- Sve što su uradili, neka im je na čast. Pravda je na našoj strani, i to što nisu uspeli da nam ništa stave na teret i da nas optuže dovoljno, govori mnogo - kaže Zoran Milojević, jedan od privedenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online