Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.01.2013.
19:48
Beta A

Mustafa: Sklonite li spomenik, zaboravite na saradnju

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac i da bi prekinulo saradnju sa republičkim vlastima.

Foto: Ilustracija

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu kazao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će nadalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

"Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije.

Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance.

Ta politička igra ne bi trebalo da se desi, jer ako je dozvoljeno postavljanje istog spomenika sto metara dalje, zašto spomenik ne bi ostao na sadašnjem mestu.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Albance sa juga Srbije da sami uklone spomenik, i najavio da će ga u suprotnom ukloniti vlasti Srbije.

Mustafa je kazao da vlasti Srbije treba da se naviknu na postojanje spomenika koji treba da stoji tu gde jeste, jer on za Albance označava nacionalni identitet i istoriju.

Na današnjoj sednici bili su veterani OVPMB, koju vlasti Srbije smatraju terorističkom organizacijom. Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi. Na sednicu nije pozvan niko iz
republičkih vlasti.

Albanski odbornici usvojili su deklaraciju u kojoj su zatražili od Vlade Albanije da internacionalizuje problem Preševske doline, kako nazivaju jug Srbije, i usprotivili se nasilnom uklanjanju nacionalnih simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".

Vlada Srbije i Vlada Kosova pozvani su da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Deklaracija je usvojena na sednici svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, održanoj u Preševu.

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 20:25
Sta cekaju izdajnici? Sto nije taj Mustafa vec u zatvoru da truli? Sve koje prave buku treba se hapsiti i nikad vise pustati. Naravno kad bi imali Srpsku vlast a ne izdajnicku.
Subota 12.01.2013. 20:30
Sa vama treba saradjivati samo u visokim pećima Plamene zore, bude me iz sna. Fabricka jutra, dim iz dimnjaka. Visoke peci, potpaljujem ja, stavljam red drva, red Siptara. Siptar se dere, aaa aaaaa Srbija peva, nasmejan sam ja.
Subota 12.01.2013. 20:47
морам да будем безобразан јебем ти ја такву сарадњу вама све нама ништа, па још и претите ... у 3 лепе 3,14 материне и ми који трпимо и ви који закерате !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online