Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 18.01.2013.
01:04
Đ. Barović - Vesti A

Policiju čekala zaseda

Vojne službe bezbednosti Srbije dostavile su državi operativne podatke o tajnom planu Albanaca sa juga Srbije koji su nameravali da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu izazovu krvoproliće za koje bi se okrivila srpska Žandarmerija i MUP Srbije.

Albanci ne haju za zahteve države: Spomenik teroristima u centru Preševa i dalje stoji
 


Izvor "Vesti" iz Vojno-bezbednosne agencije Vojske Srbije tvrdi da su Albanci iz Preševa, taj plan potvrdili prekjuče, na sastanku sa Hašim Tačijem, premijerom samoproklamovanog Kosova.


Ovaj plan je zaživeo u utorak, kada su započele 24-časovne "nevidljive straže" oko spomenika, ali i svih ključnih tačaka u Preševu.

- Čuvari su opremljeni radio stanicama i imaju zadatak da alarmiraju stanovništvo na svaku aktivnost policije ili Vojske Srbije. Jedan od "čuvara" se čak nalazi u zgradi Opštine Preševo i odatle osmatra situaciju. Na najmanju "opasnost", na trgu centru Preševa trebalo bi da se pojavi najmanje 10.000 Albanaca koji će onda pokušati da izazovu reakciju policije i to predstave kao još jedan brutalni obračun države Srbije prema svojim građanima - tvrdi ovaj izvor.

Srbi strahuju: Stojanče Cvetković

Prema pisanju pojedinih medija, Albanci su angažovali čak i nekoliko snajperista koji se nalaze na okolnim zgradama sa zadatkom da "po cenu života" spreče uklanjanje spomenika.


Reporteri "Vesti" juče su, uoči današnjeg "Dana D", za kada je zakazano rušenje spomenika, stigli u Preševo. Na ulicama u samom centru je gužva, a oko spomenika je bilo stotinjak meštana koji znatiželjno prate razvoj situacije, međutim pokazalo se da je priča o snajperistima čista izmišljotina.


Mediji su tokom prepodneva izvestili da je navodno postignut sporazum tako što bi spomenik bio izmešten u džamiju koja se nalazi na samo dvadesetak metara od spomenika, ali predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa je poručio "da nema ništa od pomeranja spomenika".


S druge strane, na jučerašnjoj, vanrednoj sednici Skupštine ovog grada je od države zatraženo da se spomenik legalizuje.


"Na sastanku smo razmotrili i nalog inspekcije Ministarstva pravde Srbije koji je stigao u opštinu Preševo da spomenik OVPBM bude uklonjen. Na taj nalog imamo prava žalbe, a sve opštine u Srbiji imaju zakonsko pravo da legalizuju spomenike na svojoj teritoriji i to su učinili i odbornici SO Preševo", kazao je Musliju.


U gradu u kome je, prema nezvaničnim procenama, oko 30.000 Albanaca, živi i oko blizu 3.000 Srba. Većina sa zebnjom očekuje uklanjanje spomenika verujući da će to zasigurno proizvesti nasilje.


- Nijedna srpska porodica se za sada nije iselila, ali nije nam svejedno. Trudimo se da srpska zajednica ni na koji način ne da povoda da bude uzrok problema. Naravno da želimo da ovaj spomenik bude uklonjen, ali smatramo da država mora preduzeti sve da sve prođe bez problema - kaže Dragoljub Filipović, predsednik lokalnog odbora SPS-a.

Na ploči isklesana imena poginulih pripadnika OVPMB

Filipović je jedan od retkih Srba koji želi javno da se oglasi, ali i da upozori da bi moglo da dođe do eskalacije nasilja.


- Činimo sve da mi ne budemo problem, ali se plašimo šta će se dogoditi kada spomenik bude uklonjen. Nažalost, bojimo se da će se prvi na meti naći naši sakralni objekti i spomenici na grobljima. Ponoviće se scenario kao u Kosovu Polju - kaže Filipović.


Jedan od starosedeoca Preševa, 65-godišnji Stojanče Cvetković se plaši da bi njegova kuća bila prva na udaru albanskog gneva.


- Moji su u Preševu 100 godina, kuća se nalazi na nekih 200 metara od spomenika i lagao bih kada bih rekao da ne strahujemo. Čekam da mi se vrate unuke koje su kod ujaka Slađana Mitića u Švajcarskoj, a ako se situacija iskomplikuje privremeno ćemo se iseliti u Vranje - rekao je Cvetković.

Pozivi iz dijaspore

Dragoljub Filipović, predsednik lokalnog odbora SPS-a kaže da se zbog novonastale situacije svakodnevno čuju sa brojnim rođacima i prijateljima širom dijaspore.
- Dnevno zovu i po nekoliko puta plašeći se za našu sudbinu, a zovu najviše iz Švajcarske, Nemačke, Švedske i Francuske. Naravno da nam njihova briga mnogo znači i da ćemo upravo u dogovoru sa njima odlučuti šta i kako dalje.


Spomenik palim borcima

Na samo desetak metara od spomenika pripadnicima OVPMB nalazi se Spomenik palim borcima NOB-a koji su tokom Drugog svetskog rata stradali od fašista i balista. I, dok je prvi u mermeru, ovaj drugi je gotovo potpuno ruiniran.


Napeto na ulicama

Situacija u Preševu je napeta, ocenjuje Belgzim Kamberi, predsednik lokalnog Odbora za ljudska prava.
- Veliki broj policajaca raspoređen je na ulicama Preševa i ima ih na svakom ćošku, a takođe je i nekoliko patrola bilo oko spomenika u centru grada. Iz razgovora sa ljudima sa kojima sam pričao zaključujem da su svi veoma zabrinuti. Ne dopadaju mi se priče i pitanja od pre nekoliko godina, a to su da li će biti rata i proterivanja. Mnogi o tome razmišljaju i prosto se u vazduhu oseća neka napetost - kaže Kamberi.

Petak 18.01.2013. 01:09
Власт се боји шиптара, очигледно је и да плаше Србе преувеличавањем пријетње и некаквим снајперистима.
Petak 18.01.2013. 01:27
Spomenik srusiti, a na svake eventualne incidente uzvratiti zestoko! Tako se brani ustavnii poredak u svakoj drzavi! A da ih ima puno u tom presevu, ima ih sto jest, najbolje bi ih bilo nekako istjerati odatle ali da niko ne vidi:)
Petak 18.01.2013. 01:55
bolje bi nam bilo braco srbi da se okrenemo bogu i decu da pravimo jer za koju god doci ce nam ovi sosoni do nisa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online