Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 18.01.2013.
07:41
Beta A

Dačić: Carina u fond za sever

U dijalogu premijera Srbije i Kosova u Briselu je postignut dogovor da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa, a iznete su i zamisli kako bi mogle delovati srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština, izjavio je noćas predsednik Vlade Sbije Ivica Dačić.


Nova runda pregovora Beograda i Prištine: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

Dačić je to rekao posle četvoročasovne, kako je ocenio, konstruktivne razmene mišljenja s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

"U fond, u kojem bi učestvovali Srbi na severu Kosova, prištinske vlasti i Evropska unija koja treba da osnuje taj fond, bile bi uplaćivane sve dažbine za robu koja ide na sever Kosova i to bi bilo privremeno rešenje", objasnio je Dačić.

Premijer Srbije je naglasio da je time udovoljeno zahtevu Srba na severu Kosova da carina i druge dažbine ne idu u budžet Prištine - novac za fond bi bio uplaćivan u jednu komercijalnu banku koju bi odredila EU.

"Cilj da zaštitimo nacionalne interese i da dobijemo datum početka pregovora sa EU"

Premijer Srbije je rekao da je iz razgovora proisteklo to da se veoma pozitivno ocenjuje sve što je uradila Srbija, "a taj rečnik je možda najbolji za poslednjih dvadeset godina". Dačić je rekao da je sada cilj njegove Vlade da ostvari ono što se želi u dijalogu, "a to znači da zaštitimo što više naš državni i nacionalni interes, i da dobijemo i datum za otpočinjanje pregovora o članstvu s EU".

"Režim za preduzeća koja su do sada bila registrovana na severu Kosova, neće se menjati", dodao je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da se na sastanku s Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem "možda prvi put ozbiljno razgovaralo o svim modalitetima za rešenje dve možda najvažnije teme idućih meseci".

Jedno je, po njegovim rečima, "paralelizam institucija" - "kako doći do institucija koje bi bile zajedničke i prihvatljive za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji".

Druga tema koja je usko s tim povezana, rekao je Dačić, jeste "pitanje neke vrste specijalnog odnosa prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji". On je naglasio da je to suštinsko pitanje i dodao da to i sama EU naziva "posebnošću srpske zajednice, srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji".

"O tome će se nastaviti razgovori idućih meseci, a cilj Vlade Srbije je da do aprila, kada će biti podnet izveštaj Savetu EU, bude napretka u tome".

Reč je i o tome da se dođe do rešenja u skladu s nacionalnim i državnim interesima Srbije i s nedavnom rezolucijom Skupštine Srbije, istakao je Dačić rekavši da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"U uslovima kada se ne razgovara o konačnom rešenju, nužno je, a to je predočeno i u Platformi, i u skupštinskoj rezoluciji, da se dođe do rešenja za ta dva pitanja".

Dačić je objasnio da se radi o tome da se reši problem "paralelizma institucija, a da formiraju neke druge institucije koje bi bile izraz posebnosti srpskog naroda i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji".

"Kako je to jasno predočeno i u Platformi, i u Rezoluciji, o nadležnostima te zajednice srpskih opština, ili kako god da budemo nazvali to što bi trebalo da bude oličenje posebnosti, kao i o obliku unutrašnjeg uređenja, nastaviće se razgovori", istakao je Dačić.

On je istakao i da rešenja treba da zadovolje interese svih strana i napomenuo da je i Priština iznela spremnost da razgovara o tome.

POVEZANE VESTI

Petak 18.01.2013. 07:53
prištinske vlasti i Evropska unija koja treba da osnuje taj fond, bile bi uplaćivane sve dažbine za robu koja ide na sever Kosova i to bi bilo privremeno rešenje", objasnio je Dačić. ....Znaci dok daci ne prizna siptare skroz evropski "partneri" ce da skupljaju carinu za kosova republjik...ne niste ih priznali ha ha A ovo je JOS bolje "PROBLEM paralelizma institucija, a da formiraju neke druge institucije koje bi bile izraz posebnosti srpskog naroda i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji". ....Znaci tkz srbija se povlaci totalno sa KiM, doce neki novi unmik/eulex koji ce tiho da prepuste siptarima to malo Srba sto je ostalo.......I naravno "mi ne priznajemo nezavisnost KiM" ha ha !
Petak 18.01.2013. 08:23
sta lazete narod vise? PRIZNAJTE vec jednom da beograd priznaje kosovo kao drzavu.pa nismo mi slepi prvo granica(koja po vama nije granica) a sad carina(koja naravno zluzi srbima). CARINA je CARINA i placa se samo ka ulazu u DRUGU DRZAVU!
Petak 18.01.2013. 10:52
Daci prizna "kosovo" svaki put kad se napije i nazdere, bar jednom dnevno... Milion posto sam uveren da ce Kosmet jednog dana biti cisto srpski, samo ne volim kad mi ovakvi izdajnicki debili pokvare dan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online