Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
12:37 >> 13:05h
Vestionline A

Episkop Teodosije traži zaštitu za srpska groblja i crkve na KiM

Samo nedelju dana nakon vandalskog skrnavljenja 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju, albanski ekstremisti krenuli su u novi pohod protiv grobalja - prethodne noći, uništili su na desetine grobova na pet pravoslavnih grobalja.

Samo nedelju dana nakon vandalskog skrnavljenja 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju, albanski ekstremisti krenuli su u novi pohod protiv grobalja
 

Episkop Teodosije je iz Prizrena zatražio veći stepen zaštite pravoslavnih verskih objekata i grobalja i apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji već i ogromnu sramotu albanskom narodu, piše na sajtu Eparhije raško-prizrenske i kosovsko - metohijske gde se nalazi spisak vandalskih činova ekstremista na Kosovu:

1. Na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom pomoravlju nedaleko od Gnjilana oskrnavljeno je 27 nadgrobnih spomenika. Policijska istraga je započela još sinoć.

2. Na pravoslavnom groblju u selu Prilužje, opština Vučitrn sinoć je oko 23.00 časa minirana je grobnica porodice Anđelković, najveća grobnica na groblju. Delovi razbijene grobnice od snažne eksplozije razbacani su po okolnim njivama. Pristup groblju još nije siguran jer postoji zabrinutost da su eksplozivne naprave postavljene i na drugim grobovima.

3. Na pravoslavnom groblju u selu Plemetina, opština Vučitrn, osknravljene su tri grobnice, potvrdio je lokalni paroh jerej M.P.

4. Na pravoslavnom groblju u Miloševu, paroh iz Babin mosta jerej B.K. potvrdio je da su se jutros policija i OEBS mogli uveriti da je zapaljena grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova na groblju.

5. Prema informacijama Kosovske policije u toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu, potvrdio je paroh S.Đ.

Pored ovih vandalskih napada na groblja, na poziv preko fejsbuka koji je objavila ekstremna organizacije pod imenom "Albanska narodna armija" u Đakovici je sinoć došlo do okupljanja jednog broja pripadnika ultra-nacionalističke organizacije Samoopredeljenje koji su pokušali da napadnu manastir Presvete Bogorodice u Đakovici gde žive jedine preostale 4 Srpkinje iz Đakovice (monahinje Teoktista i Joanikija i dve starice Vasiljka i Nada).

Zahvaljujući prisustvu većeg broja pripadnika Kosovske policije i KFOR-a napad je onemogućen i crkva, koja je inače do temelja razrušena u pogromu 2004. godine, nije oštećena. Monahinje i dve starice u dobro i bezbedno.

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje ovaj novi talas nasilja koji po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je kao i tada kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC. Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine i da i dalje postoji veliki potencijal za etnički i verski motivisano nasilje koji sprovode ekstremne organizacije pod vidom patriotizma.

- Ovih dana kada Savet Evrope raspravlja o ljudskim pravima na Kosovu i Metohiji, svet može još jednom da se uveri u kom pravcu se kreće društvo u kome se skrnave porodične grobnice i napadaju i skrnave hrišćanske svetinje i obeležja. Za ovakvo ponašanje pomajmanje se mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama u Preševskoj dolini, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online