Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 21.01.2013.
16:37
Beta A

Albanci traže da im vrate spomenik

Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije oštro su danas osudili uklanjanje spomenika borcima OVPMB iz centra grada i zatražili da se uz pomoć međunarodnog faktora taj spomenik vrati.

 Deklaracija o vraćanju spomenika
 

"Tražimo prestanak oštre retorike i pretnji srpske vlade prema vrednostima Albanaca u Preševskoj dolini. Tražimo od međunarodne zajednice da podrži inicijativu lokalnih vlasti u Bujanovcu za uklanjanje spomenika specijalne srpske policije u mestu Lučane", navodi se u deklaraciji albanskih političara sa juga Srbije.

Deklaracija je na albanskom jeziku pročitana na protestu koji je održan u centru Preševa.

U deklaraciji se traži da se počne sa sudskim procesom "na domaćem nivou i u Strazburu protiv teških povreda koje su napravljene u procesu proizvoljnog uklanjanja spomenika i provokativnim postavljanjem spomenika u Lučanu".

Oni traže i da počnu sudski procesi za rasvetljavanje slučajeva ubistva i kidnapovanja albanskih civila od 1999. do 2001. godine.

"Tražimo od beogradske vlade da hitno eliminiše logiku nasilja, ultimatuma i samovolje u komunikaciji sa Albancima i uklanjanje vojnih specijalaca iz preševske doline, kao i ispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza prema Albancima preševske doline, uključujući Končuljski sporazum", navodi se u deklaraciji.

Politički predstavnici Albanaca zatražili su i nastavak, kako su naveli, ozbiljnog dijaloga Vlade Srbije sa albanskim predstavnicima uz posredovanje međunarodne zajednice za rešavanje otvorenih problema Albanaca u Preševskoj dolini.

Oni su zatražili i prestanak "kontinuiranog progona bivših pripadnika OVPMB i bezuslovno poštovanje čina amenstije". "Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude aktivnija u sprečavanju dalje diskriminacije i nasilnog postupanja nad albanskim stanovništvom", dodaje se.

"Apelujemo na albansko stanovništvo Preševske doline, Kosova i regiona da očuvaju mir, umerenost i jedinstvo u prevazilaženju ove teške situacije stvorene primitivnim uplitanjem Beograda", navodi se u Deklaraciji.

Pripadnici Žandarmerije uklonili su u nedelju ujutro spomenik OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom, iz centra Preševa. Nakon toga, počela su skrnavljenja srpskih grobalja na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.01.2013. 17:08
Bice nemira....
Ponedeljak 21.01.2013. 18:28
Pa neka im vrate,ali prvo da im "ispadne iz kamiona"...
Ponedeljak 21.01.2013. 19:42
Neka postave spomenik u Albaniji,tu í´im nece niko braniti, i kada vec drze Siptarske zastave,onda neka se presele za Albaniju......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online