Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.01.2013.
00:16
Večernje novosti A

Đilas: Ova vlada će se srušiti sama

Vanredni parlamentarni izbori biće održani tokom 2013. godine. Posle šest meseci, potpuno je jasno da Dačićeva vlada nema viziju kako da poboljša životni standard, da su razlike unutar vladajuće koalicije nepomirljive i da parališu državu i da je vanredni izlazak na birališta - na vidiku, uveren je Dragan Đilas, predsednik DS i gradonačelnik Beograda.

"Potpuno je jasno da Dačićeva vlada nema viziju kako da poboljša životni standard, da su razlike unutar vladajuće koalicije nepomirljive i da parališu državu"
 

- U poslednjih pola godine, zemlja se vratila nekoliko koraka unazad. Privreda nam odumire, a vlast ne zna kako da ojača ekonomiju koja klizi u recesiju. Izneverena su obećanja. Rekli su da će da ukinu 150 državnih agencija, a ukinuli su samo sedam. Mediji su blokirani za opoziciju. Jačaju ekstremističke organizacije koje prete i prave spiskove nepodobnih. Živimo u atmosferi straha. Predsednik države ima jednu politiku, a Vlada drugu. Smenjuju se opštinske vlasti koje su birali građani. Vlast je obećala departizaciju, pa je postavila sve partijske kadrove, tako je vlasnik pečenjare postao direktor ”Kolubare”, a vlasnik STR - ”Železnice”... Podržavam apsolutno borbu protiv korupcije, ali od nje se ne živi, rekao je za "Novosti" Dragan Đilas.

Na pitanje zašto se onda pohvalno izjašnjava samo o Vučiću i Krkobabiću, Đilas je rekao da "ne može da kaže da ne vidi da se ulaže ozbiljna energija u pokušaj rasvetljavanja privatizacija, krađa ili korupcije u državi".

"Nek smenjuju, nek hapse odmah"

 

Da li očekuje smenu koja se najavljuje već pola godine, Đilas je odgovorio da na tu temu više ne želi da govori.

- Gradska vlast nastavlja da radi svoj posao kao i do sada. Ako neko hoće da smenjuje, nek smenjuje odmah, ako hoće da hapsi, nek hapsi odmah. Nemam taj problem. Naša je muka što smo zbog mera Vlade ostali bez desetina miliona evra i što nas ekonomski guši inflacija i recesija u kojoj je država, dodaje.

- Ko neće da prizna da to vidi, on laže. Ali, vidim i odgovornost Vučića, koji je i predsednik SNS, za ono što rade razni Bačevići i Cvijani, za to što se donose zakoni po kojima kriminalci izlaze iz zatvora, za to što potpuno nestručni partijski ljudi dolaze na važna mesta u državi, za to što se otimaju mandati opoziciji po Srbiji i što se ljudima preti. Što se tiče PUPS, oni su, sprovodeći politiku koju smo zajedno formulisali u Beogradu, obezbedili da 500.000 najugroženijih penzionera u Srbiji dobije još jednu penziju.

Istraživanja pokazuju da rejting DS-u pada. Hoće li bitni spremni za izbore?

- Nije nama pao rejting od 25. novembra otkad sam ja predsednik. Ne treba gledati istraživanja, dovoljno su rekli izbori. DS je na njima izgubila i narod nam je poslao jasnu poruku. Nećemo dizati rejting praznim obećanjima i marketingom, nego novim programom. Naši ciljevi su: Srbija u EU i ekonomski lider regiona za deset godina. Zaokret u ekonomiji, fiksni kurs dinara, zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta, regionalna agrarna politika, ulaganje u energetiku, prehrambrenu industriju, informatiku i obrazovanje i demontiranje partijske države... Otvorićemo novi dijalog sa intelektualcima koje smo izgubili, sa ”belim listićima” i sa svima koji budu spremni da podrže naš novi program.

Zašto se sigurni da će izbori biti u 2013?

- Vučić, Dačić i Dinkić svakog dana tvrde da su spremni za izbore, da ih se ne plaše, i da će oni biti raspisani ako ne uspeju reforme. Oni su nametnuli temu izbora, a ne opozicija. Vlada koja ovako funkcioniše nema dugi vek. Sama će sebe da sruši. Postoji direktan konflikt koalicionih partnera i dve politike, predsednika i Vlade. Da je ovo normalna zemlja, izbori bi, na primer, već bili raspisani jer su stranke vlasti obećali jednu kosovsku politiku, a sprovode drugu. Ne samo da daju granicu na Jarinju i Brnjaku nego nude i stolicu Kosovu u UN.

Na pitanje da li je doneo i definitivnu odluku da više nema saradnje sa URS, Đilas je odgovorio potvrdno.

"Ostao sam prijatelj s Tadićem"

 

U kakvim su odnosima Dragan Đilas sadašnji i Boris Tadić  bivši predsednik DS?


- Sa Tadićem sam u prijateljskim odnosima, kao što sam uvek bio. Našim dogovorom stavili smo sujete u stranu i uradili nešto korisno za DS. Pokazali smo da smo odgovorni. Tadić je uradio mnogo za Srbiju u proteklih sedam godina. Ponosan sam što se nalazi i u redu bivših državnika koje je Barak Obama pozvao na inauguraciju. To je priznanje i za Srbiju i za DS.

- Sigurno je da sa Dinkićem više nema koalicije. On je izbačen i iz prošle vlade, a sada i ostale stranke znaju kako izgleda saradnja sa njim. Nikada neću reći da nije zaslužan za dovođenje ”Fijata”, ali je zalužan i za prezaduživanje zemlje. Odgovoran je za rekordnu nezaposlenost i za recesiju kojoj se približavamo. Vlada u kojoj je Dinkić ministar, nema šanse da radi kao tim. Vučić i Dačić su odgovorni što su mu dali da vodi celu ekonomiju, kao što su odgovorni roditelji kad daju detetu da se igra sa ozbiljnim stvarima.

A da li sprema koaliciju sa Vučićem?

- Tu priču lansiraju Dinkić i Dačić. Samo je nelogično što istovremeno tvrde da izbora neće biti. Nije mi jasno kako se onda sprema koalicija kad neće biti izbora. DS će na izbore izaći sa svojim novim programom i ne možemo praviti koalicije ni sa kim ko nije spreman da podeli osnovne vrednosti za koje ćemo se zalagati. Imena stranaka me ne interesuju.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 01:46
Jel´to ono " drz´te lopova" ili "dok se Vlasi ne sete". Ista prica se ponavlja.Uvek su najglasniji oni koji bi trebali da se sakriju u misiju rupu il ioni koji su shvatili da ce biti primorani da vrate ukradeno. Da li ste prosli koji metar "vasim" Bulevarom Kralja Aleksandra peske. Od Djeram pijace prema Vukovom spomeniku na 100 m trotoara, na destet mesta treba da se vrsi popravka , kako nebi neko iz cistog mira jos slomio nogu. A ko i kada ga je gradio i vreme mu je za popravku. Samo ko ce da plati tu popravku. Gosp. Djilas , ili ????
Četvrtak 24.01.2013. 08:25
" Živimo u atmosferi straha. Predsednik države ima jednu politiku, a Vlada drugu. Smenjuju se opštinske vlasti koje su birali građani. Vlast je obećala departizaciju, pa je postavila sve partijske kadrove, tako je vlasnik pečenjare postao direktor ”Kolubare”, a vlasnik STR - ”Železnice”... Podržavam apsolutno borbu protiv korupcije, ali od nje se ne živi, rekao je za "Novosti" Dragan Đilas." Tandara broc. Samo ceski prodavac plasticnih igracaka moze da bude gradonacelnik Beograda. Treba DS kadrove postaviti, stizu Arapi pa treba odrati i njih i drzavu jos jednom. A od borbe protiv korupcije se itekako moze ziveti. Prvo zatvor, istraga pa oduzimanje milijardi. Drz se Djiki smesi ti se buvara.
Sreda 23.01.2013. 09:24
Коалиција СНС и ДС је нажалост врло вероватна. Иначе би Ђилас већ био у затвору .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online