Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.01.2013.
17:47
Beta A

Milić: Budućnost Srbije leži u uključivanju u EU i NATO

Centar za evroatlantske studije javno se zauzima za uključivanje Srbije, ne samo u Evropsku uniju (EU) već i u NATO, ali građani moraju biti svesni da od pristupanja EU neće biti ništa dok se ne reši pitanje odnosa sa Kosovom, izjavila je direktorka Centra Jelena Milić.

"Od pristupanja EU neće biti ništa dok se ne reši pitanje odnosa sa Kosovom"
 

Ona je istakla da iskustva drugih država u procesu evro-atlantskih integracija mogu doprineti efikasnijem suočavanju sa bezbednosnim rizicima koji danas postoje u Srbiji.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Mišćević rekla je da će Srbija u daljem toku procesa evropskih integracija morati da se prilagodi Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

"Prošlo je vreme kad se o Srbiji razmišljalo kao o ostrvu, samodovoljnoj sredini kad je reč o bezbednosti. Savremeni koncept bezbednosti mora se posmatrati u širem, regionalnom, evroatlantskom i globalnom kontekstu. Danas je spektar bezbednosnih izazova i rizika znatno širi nego što je bio pre 20 godina", kazala je Tanja Miščević.

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankini rekao je da su sukobi na prostoru nekadašnje Jugoslavije ukazali na potrebu razvijanja drugačijeg pristupa EU u rešavanju takvih konflikata.

"Danas pored rata, postoje i brojni drugi bezbednosni izazovi, u koje spada i zaštita ljudskih i manjinskih prava. Na bezbednost svake zemlje utiču faktori kao što su vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, razvijanje institucionalnog okvira i
implementacija propisa o zaštiti ljudskih prava", kazao je Bjankini.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje tri godine potpisala više sporazuma iz oblasti bezbednosti sa EU, među kojima su i sporazum o učešću predstavnika Srbije u bezbednosnim misijama EU, kao i sporazum o razmeni informacija.

"Svaka država EU mora uspostaviti civilnu kontrolu nad službama bezbednosti. Srbija je uspostavila pravni okvir za obezbeđivanje takve kontrole, ali je neophodna bolja implementacija propisa. Strukturiranje službi bezbednosti mora da se vrši uz puno poštovanje demokratskih kriterijuma, poput civilne kontrole", rekao je Bjankini.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 19:54
NAJGORA i NAJVECA CENZURA do danas ....!!!! NO COMMENT>>>!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online