Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.01.2013.
16:28
rts rs A

Greške u zbirkama zadataka za malu maturu

Osnovci koji se spremaju za polaganje male mature primetili greške u zadacima u zbirkama za završni ispit koje su objavljene krajem prošle godine. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obećavaju da će greške biti ispravljene.

Oni koji se već uveliko spremaju otkrili su greške u zadacima. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja obećavaju da će greške ispraviti.
 

Jedna od grešaka primećena je u testu iz srpskog jezika u sedmom zadatku. Traži se da se odredi kojim stilom je napisan tekst. Kao mogući odgovori nude se administrativni, publicistički i naučni stil. Međutim, odgovor u rešenju je drugačiji, književno-umetnički, administrativni i razgovorni ili govorni.

Grešku su pronašli učenici osmog razreda pripremajući se za malu maturu. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su primetili sporni zadatak i da će tu grešku, kao i druge greške, ispraviti.

"Otprilike početkom februara mi ćemo pregledati obe zbirke i, ukoliko bude nekih dodatnih ispravki, mi ćemo iskristiti proceduru koju smo i do sada imali. A to je da se ispravke objave na sajtu Zavoda za vrednovanje i Ministarstva prosvete, kao i u Prosvetnom pregledu koji dobijaju sve škole", najavljuje rukovodilac Centra za ispite Saša Glamočak.

I prethonih godina se dešavalo da bude po neka greška u zbirkama, ali Glamočak ističe da učenike i roditelje treba da umiri to što se nikad zadatak u kome se pojavila greška neće pojaviti na samom testiranju. Proveravaju se i zbirke za nacionalne manjine.

"Zbirke za jezike nacionalnih manjina pregledaju koordinatori koji, takođe, traže situaciju u kojima će se eventualno pojaviti neke tehničke greške i oni su zaduženi za te ispravke", ističe Glamočak.

Osmaci su krajem prošle godine imali inicijalni test, kako bi se i oni i nastavnici orijentisali, videli koliko znaju i na šta moraju da obrate pažnju do završnog testa u junu.

Do prijemnog ispita, kandidati će imati priliku da znanje provere još jednom. U maju im predstoji probni test sa 75 odsto novih zadataka, dok će 25 odsto biti poznato.

Probu male mature imaće i sedmaci, koji će, godinu dana kasnije, kada budu polagali malu maturu polagati maternji jezik, matematiku i kombinovani test koji će činiti pitanja iz pet predmeta.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.01.2013. 22:16
у школству је погрешно све од 2000'-те наовамо .. а о досовским министрима образовања тек нећемо нипта рећи ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online