Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 12.02.2013.
05:33
M. Purić - Vesti A

Džabe leči Srbe

Srbija je devedesetih bila zemlja koju su svi izbegavali, ali Sirijac Muhamed Kamis odlučio je da dođe u Beograd i tu upiše medicinski fakultet. Studirajući i družeći se sa našim narodom, tu proveo, kaže, najlepše godine svog života. Fakultet je završio 1996. godine i onda otišao na specijalizaciju u Ameriku, ali Srbiju i njene ljude nikada nije zaboravio. Često se vraćao u Beograd, svoj drugi dom, da se vidi sa prijateljima i stalno bio na relaciji Beograd-Amerika-Sirija.

Zaljubljen u Srbiju: Dr Muhamed Kamis
 

U Beogradu je otvorio prvi privatni medicinski fakultet gde je diplomiralo već nekoliko generacija studenata, živi u Americi, i to u Čikagu, gradu sa najbrojnijom srpskom dijasporom. Vođen željom da pomaže i leči, u Čikagu je nedavno otvorio modernu poliklinku na kojoj se govori srpski jezik i na kojoj rade srpski lekari.


Doktor Kamis došao je na slavu Srpsko-američkog muzeja Sveti Sava gde ga je srdačno dočekao kolega dr Živojin Pavlović, predsednik Upravnog odbora muzeja. Tu je, na odličnom srpskom jeziku, ćaskao i družio se sa drugim gostima.


- Volim da provodim vreme sa "našima" - kaže dr Muhamed Khamis i priseća se kako je početkom devedesetih iz Sirije došao na studije u Beograd.


- Sedeo sam jednog dana sam u nekom restoranu u svojoj zemlji, a jedan čovek koji je bio za stolom preko puta primetio je da sam zamišljen i pitao me šta nije u redu, zašto sam zabrinut. Rekao sam da ne znam gde da upišem fakultet i da me to muči. On je odgovorio: "Slobodno idi u Srbiju da studiraš. Ja sam tamo poslao svog sina i odlično mu je! Uslovi za studiranje su fantastični, a narod je vrlo prijatan i prijateljski nastrojen." Eto, tako je sve počelo. Sledećeg dana sam otišao u srpsku ambasadu, dobio odmah sve potrebne papire i došao u Beograd. Taj grad i ti ljudi sa kojima sam imao kontakt bili su divni.

Na slavi muzeja: Sa dr Živojinom Pavlovićem

U Beogradu se, kaže, osećao kao da je u svom domu.


- Naučio sam srpski jezik za tri meseca. Kada sam 1990. godine došao u Beograd moji su tada bili u Kuvajtu, a to je baš bilo vreme kada je Irak napao Kuvajt. Nisam znao ništa o familiji, imao sam novac za šest meseci, ne više. Gazdarica me pustila da besplatno živim kod nje čak tri meseca! Imao sam zaista lep život u Beogradu i lepo iskustvo sa ljudima i to me je teralo da se tamo stalno vraćam. Idem svake godine, a prijatelji se šale i pitaju me što idem stalno u Beograd kad sam davno diplomirao. Ali ja ne mogu da ne svratim. U Beogradu sam opušten, izlazim svako veče, uživam u svemu tome. Idem svuda, imam puno prijatelja i poznanika.


Sećajući se kako je došao u Ameriku, dr Kamis kaže da nikada nije želeo da živi i radi u Americi, već u Evropi, a da je pravi razlog njegove prve posete bilo učešće na jednom kongresu. To je bilo 1996. dok je još bio student u Beogradu. Ipak, shvatio je da je ova zemlja idealna za sve ambiciozne i vredne ljude.


- Odlučio sam da završim specijalizaciju ovde, a onda sam se ponovo vratio u Beograd. Tamo je, međutim, već bila drugačija situacija. Onda sam otišao u Kuvajt, ali mi se ni tamo nije svidelo, pa sam se vratio u Čikago. Godine 2006. otvorio sam polikliniku malo dalje, na zapadnoj strani grada, a nedavno i drugu. Sada osećam da treba da vratim Srbiji jer nikada ne zaboravljam kada mi neko učini nešto dobro - kaže dr Kamis.


Zbog toga u njegovu polikliniku dolaze mnogi bez medicinskog osiguranja, a i oni koji nemaju para da plate.


- I njima pomažemo i dajemo ogromne popuste - kaže dr Kamis, naglašavajući još jednom da je sada na njega red da vrati Srbiji ono što mu je pružila.
 

Osetljivo pitanje

Na pitanje kako mu se sviđaju devojke u Srbiji, dr Kamis smeškajući se odgovara:
- To je jako osetljivo pitanje. Svaka druga je lepa. Zato uvek kažem da su devojke u Srbiji najlepše!


Stipendije na dar

Fakultet dr Kamisa u Beogradu daje svake godine 60 stipendija najboljim studentima iz bivše Jugoslavije. To su oni koji imaju dobar prosek, ali ne i dovoljno novca za nastavak školovanja. Dr Kamis takođe, planira da otvori medicinski centar u Kragujevcu, jer ima dobru saradnju sa kliničkim centrom u tom gradu.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 06:27
Prosao sam,ziveo i radio u 14 zemalja. Srbija je najlepsa,a posebno mogu da istaknem najpitomiju Srpsku dusu,koju nas narod poseduje.
Utorak 12.02.2013. 08:12
E, sad treba da se jave "patriote" i počnu da pljuju po ovom čoveku, jer naravno nije Srbin. A da je Srbin bio bi budala jer stipendira tudju decu.
Utorak 12.02.2013. 10:11
Lep tekst ! Svaki dan pisite o nasim prijateljima ,a smanjite price o neprijateljima.O njima pisite samo ako bas morate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online