Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.02.2013.
05:01
Beta A

Kosovo još daleko od ukidanja viza

Evropska komisija ocenila je da vlasti u Prištini moraju da usvoje neke ključne zakone i učine bitna zakonska usaglašavanja s propisima EU kako bi Kosovo moglo da računa na odluku o ukidanju viza za zemlje Evrope.

Od nedavno je udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju
 


U saopštenju koje je izdala EK u Briselu, ocenjeno je da su sadašnje sposobnosti Kosova da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije ograničene, što sobom nosi moguće oštre posledice po unutrašnju bezbednost Evropske unije.


Evropska komisija je predočila i da je među zemljama EU zone Šengena neujednačena stopa odbijanja zahteva za vize koje upućuju žitelji Kosova, ali je ukazano na to da je od nedavno udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju.


Navedeno je i da se smanjuje broj osoba s Kosova koja ilegalno borave u EU ili traže azil, dok broj onih koji čekaju da iz EU budu vraćeni na Kosovo mora biti smanjen.


U tom izveštaju se navodi da će Evropska komisija kasnije ove godine izdati drugu ocenu, u kojoj će se usredsrediti posebno na nastojanja Kosova da usvoji preporuke date u ovom izveštaju.


Prema saopštenju EK, zvaničnici Komisije su u Prištini s predstavnicima kosovske vlade razmenili mišljenje o tim ocenama, u kojima je ukazano da su kosovske vlasti usvojile niz zakona u skladu s mapom puta za viznu liberalizaciju, ali je podvučeno da se moraju razjasniti odredbe novog krivičnog zakonika i krivičnog postupka, dok mora biti usvojen i predlog zakona o povraćaju imovine.


"Mapa puta", program mera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je prištinskim vlastima uručena u junu prošle godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 05:28
"Mapa puta", program mera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je prištinskim vlastima uručena u junu prošle godine. --------------------------------------------- haha, sa'ce da im trasiraju "put" jedno cet'res godina... Naravno, i to je previse dobro za tunjave arnaute, samo sto ce verovatno veliki broj istih iznenada ponovo da postane drzavljanima Srbije. Nisu ni arnauti jos shvatili sa kim su se uhvatili u kolo...dinar das da udjes, posle bi dao dva da izadjes al' ne ide...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online