Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 15.02.2013.
17:06
Beta A

"Izabran sam da branim Srbiju i Ustav"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da današnja generacija mora da sačuva Srbiju u okviru njenih granica, jer je na to obavezuju reči i dela velikih predaka.

"Ne smemo da gubimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta. Našeg srca i duše - Kosova i Metohije. Izabran sam da branim Srbiju pridržavajući se tačno i savesno Ustava Republike Srbije, ne postoji niko drugi koga bih slušao", rekao je Nikolić na svečanoj sednici Skupštine Srbije,
povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije.

Svečana sednica u Skupštini

U Skupštini Srbije popodne počela je svečana sednica povodom Dana državnosti.

Posle intoniranja himne, poslanicima i gostima prvo se obraća predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Među prisutnima su i bivši predsednici Boris Tadić, Milan Milutinović i Zoran Lilić, patrijarh Irinej i predstavnici verskih zajednica i crkava, premijer Srbije Ivica Dačić i članovi Vlade, kao i strane diplomate. U Skupštini Srbije, ispred koje je postavljena garda Vojske Srbije, biće otvorena izložba i dodeljena odlikovanja povodom Dana
državnosti. Srbija danas obeležava Dan državnosti, dan kada je 1804. godine
počeo Prvi srpski ustanak, i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije.

Nikolić je naveo da su pređašnje generacije i slavni preci u izuzetno teškim okolnostima uspevali da sačuvaju Srbiju.

"I danas moramo da odbranimo Srbiju, lepu demokratsku državu, satkanu od žrtava svih koji su pali braneći je. Možda će sutra neke 'umne glave' izvrgavati podsmehu ove moje reči. Napisaće i izreći da su žrtve i iskušenja besmisleni. Srbija je demokratska zemlja u kojoj je i to moguće. Voleo bih kada bi im uzor bili oni koji o svojoj državi pišu ili govore a žive u državama članicama Evropske Unije, recimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da i poslanici, kao izabrani predstavnici građana, sve svoje napore usmere ka zajedničkom cilju - "očuvanju našeg bića u našoj zemlji, ponosnoj Srbiji".

Predsednik Srbije je naveo da se Srbija promenila i da dozvoljava svakome da glasno i nekažnjeno iskaže svaku svoju misao.

"Da je ovakva Srbija postojala ranije, ja nikada ne bih zbog izgovorenih reči bio u zatvoru. Da je ovakva Srbija postojala ranije, mnogi bi odavno bili u zatvoru zbog izvršenih krivičnih dela", rekao je Nikolić.

Istakao je da i posle najtamnijih noći sviće novo jutro.

"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv kriminala, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa Evropskom Unijom", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je na današnji dan, pre 209 godina, podignut Prvi srpski ustanak, a pre 178 godina donet Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije.

"Običaji su osnovni izvor svakog našeg propisa, zakona, ustava. Zato su kod nas neprikosnoveni: poštenje, poštovanje drugih, patriotizam, slobodoljublje. Tako je u Srbiji vekovima, bilo i biće. Snaga Ustava proizilazi iz spremnosti i odlučnosti svakog građanina da ga brani.
 

Bez podrške građana ustavna prava bi bila zagarantovana samo na papiru, kao spisak lepih želja", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da su uspesi u Prvom i Drugom srpskom ustanku, u evropskoj istoriji poznatim kao "srpska revolucija", omogućili da u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića budu postavljeni temelji moderne srpske nacije i države.

"Sretenjski ustav je sadržao najsavremenija civilizacijska rešenja tog vremena. Njime je u Srbiji utemeljena demokratija i stvoren osnov za rešavanje važnih pitanja tadašnjeg srpskog društva kao što su nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i ljudska prava", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Petak 15.02.2013. 17:29
Само си то ти Томо сметнуо с ума.
Petak 15.02.2013. 17:37
Kako bi samo bilo lepo kada bi to jos i radio....
Petak 15.02.2013. 18:24
Немојте више да браните Устав и Србију, молим вас, немојте више, ово је отишло предалеко. Е моја Србијо, шта си дочекала....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online