Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 21.02.2013.
16:56
Vestionline, Beta, B92 A

Vučić: Do datuma hodamo po žici

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle razgovora sa Kristofom Hojzgenom, savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel, da postoji dobra šansa da Srbija napreduje na putu ka EU i da se utvrdi datum za otpočinjenja pregovara o njenom prijemu u Uniju.

Srbija dobija datum ako uspe da izgura "hod po žici“ u narednih mesec i po dana.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić precizirao je, međutim, da će tome prethoditi težak posao.

Vučić se u Berlinu sastao sa savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu i bezbednosnu politiku, Kristofom Hojzgenom.

Za Hojzgena se smatra da je čovek koji mnoge ''konce'' drži u sopstvenim rukama i da je, verovatno, prva i prava adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije - Kosovu i EU.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka, izjavio da razgovori u Berlinu nisu bili laki, ali da nemački zvaničnici ne mogu, a da ne primete napredak koji je Srbija napravila.

Vučić je napomenuo da postoje još neke stvari koje vlada mora da uradi ne narušavajući nacionalne interese, a da ipak dobije datum za početak pregovora o priključivanju Srbije EU.

Potpredsednik Vlade je podsetio da je skeptik i da ne daje optimističke izjave, ali da postoji dobra šansa da Srbija dobije datum ako uspe da izgura "hod po žici“ u narednih mesec i po dana.

Budući da stav Nemačke zavisi od dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je ponovio da u tom smislu Beograd neće odstupiti od Zajednice srpskih opština i da se ta stvar ne dovodi u pitanje.

Što se tiče suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, to je, prema Vučićevim rečima, teško pitanje oko kog mora da se postigne širi konzensus i to je, kako kaže, preneo svojim sagovornicima u Berlinu.

Vučić je rekao i da je dobijanje datuma bitno za građene Srbije, i iz ekonomskih i iz političkih razloga. To bi, prema njegovim rečima, omogućiti uvoz ključnih mašina i transfer tehnologija za fabrike u Srbiji, ali i veću finansijsku i ekonomsku pomoć.

Vučić očekuje dalje unapređenje saradnje sa Nemačkom i diskretno je najvio mogućnost dolaska jedne od najvećih Nemačkih kompanija u Srbiji, koja je malim delom već prisutna u našoj zemlji. Nije rekao o kojoj je kompaniji reč i napomenuo je da i to u određenoj meri zavisi od dobijanja datuma početka pregovora sa EU.

Na pitanje da li je moguće da nedobijanje datuma dovede do vanrednih izbora u Srbiji, Vučić je odgovorio da "mi ovde nismo ni kukali, ni plakali, niti molili" za pomoć zarad unutrašnjie političke koristi, kao kao što se to neki ranije činili. Ukoliko Srbija ne dobije datum, to će prema Vučićevim rečima, biti jasno saopšteno građanima koji će odlučiti ko je odgovoran za to.

Vučić će se tokom popodneva sastati sa vicepremijerima Crne Gore i Hrvatske - Igorom Lukšićem i Nevenom Mimicom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.02.2013. 16:59
E kad na pola puta nas drmne struja i padnemo na tur, valjda cemo onda shvatiti da to nije za nas.
Četvrtak 21.02.2013. 17:15
Ал ће да мажемо тај датум на леба ,два прста дебело...
Četvrtak 21.02.2013. 17:47
Nije mi jasno da i najnepismeniji ljudi u Srbiji znaju da je jedini uslov priznavanje Kosova od strane Srbije da bi se dobio taj fantomski datum, a ovaj se vraca sa njegovom zonglerskom pricom ! Kao, bilo je tesko, ali valjda ce Njemacka, nas vjeciti neprijatelj, primjetiti da smo napravili napredak !? Njemci su JASNO rekli i 100 puta im dali do znanja njihov stav i tu nema druge interpretacije !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online