Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Subota 09.03.2013.
01:06
N. Jokić - Vesti A

Poslednji čin bombardovanja Srbije?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo bi u ponedeljak zajedno da otputuju u Brisel gde se tog dana održava sastanak ministara spoljnih poslova EU koji će voditi šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Prešli crvenu liniju: Ivica Dačić i Tomislav Nikolić
 

Ova zvanično još nepotvrđena vest izazvala je brojna pitanja i nedoumice. Zašto državni vrh zajedno, u istom danu, napušta zemlju? Da li su se sami pozvali ili ih je pozvala Evropska unija? Da li se spremaju da zajedno naprave bolni kompromis ili se spremaju da složno kažu da je u pregovorima sa Prištinom Srbija stigla do crvene linije?

Redovni kontakti sa svom trojicom

Maja Kocijančić, portparolka Eštonove, rekla je za "Vesti" samo to da kabinet komesarke za spoljne poslove EU održava redovno "kontakt i s predsednikom, kao i s premijerom i vicepremijerom Srbije". Ona nije mogla da kaže kakva je priroda posete srpskog državnog vrha Brisel.

Do zaključenja ovog broja "Vesti" nismo mogli da dođemo do preciznijih informacija. Nezvanično najavljeni dolazak trojke iz Srbije toliko je misteriozan da je zaobiđena čak i diplomatska misija Srbije u Briselu čije su diplomate obično uključene u pripreme poseta naših državnika.


Ono što je izvesno jeste to da su za Srbiju na pomolu dramatične odluke. Ako ni do kakvog pomeranja stavova Prištine ne dođe, to će značiti da EU nije mogla da utiče na SAD da na Tačija izvrši pritisak. To će značiti da su SAD, u duhu svoje kažnjeničke i lobističke političke kulture ostali pri stavu koji su imali početkom 1999. godine uoči bombardovanja - da treba kazniti lošu, odnosno srpsku stranu i zaštiti dobru, odnosno albansku stranu na Kosovu.

Ima li ovde države Srbije: Kosovska Mitrovica
 


Ovo bi dalje značilo da su pregovori bili poslednji čin bombardovanja i da se za Srbiju otvara novi period izolacije i nestabilnosti na jugu.
Za sada su mogući različiti scenariji. Među njima je i onaj koji se zna već godinama, a što nam je potvrdio jedan evropski izvor: Od Srbije se ne traži formalno priznavanje nezavisnosti Kosova, ali se traži da prihvati takav institucionalni sistem koji neće ometati funkcionisanje Kosova kao nezavisne države. Zašto? "Pa, zato što je Srbija izgubila rat!"
 

Presedan

Ukoliko se dogodi da u Brisel zajedno stignu predsednik Srbije, i premijer i vicepremijer, to će biti presedan jer nikada nijedna zemlja nije nešto slično učinila. Nedopustivo je i neobično da državni vrh istovremeno napusti zemlju i da boravi na istom mestu u inostranstvu. Osnovni bezbednosni razlozi nalažu da se, na primer, predsednik i premijer nikada ne nalaze u inostranstvu u isto vreme, a kamoli još na istom mestu. Ako će još putovati zajedno, to je posebno neobično - kaže izvor "Vesti" iz Brisela.

                                                                                                             Lj. I.


Srbi sa severa Kosova strahuju: U Brisel po pečat na predaju Kosova

Srbe na severu Kosmeta, uplašene da su već "predati" Prištini, nije iznenadila najava da će predsednik Srbije, premijer i vicepremijer otputovati u ponedeljak u Brisel.
U Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici veruju da ih Ketrin Ešton zove kako bi zajedno preuzeli odgovornost za sve što je Dačić već dogovorio.

Dačić: Deset godina laži

Premijer Dačić izjavio je da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom. "Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", rekao je Dačić za nedeljnik "Nin". Agencija Rojters ocenila je da je ta izjava najnoviji znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u EU.

- Eštonova ih zove da svi zajedno "stave pečat" na predaju severa i Srba nezavisnom Kosovu. Dačić je već rekao da će famozna zajednica srpskih opština, ako je uopšte odobre, biti pod patronatom Prištine i da će se novi izbori organizovati po zakonima Kosova i pod kontrolom Oebsa. Tači je poručio da će zajednica opština imati ingerencije koliko i neka nevladina organizacija. Dakle, Srbije tu nigde nema, šta je to nego predaja - razmišlja jedan od Srba iz Kosovske Mitrovice koji ne želi da mu objavimo ime jer se boji da bi bomba mogla da doleti i na njegov balkon.


Dodatni strah i nervozu među Srbe na severu uneo je potpredsednik vlade Kosova i član Tačijevog pregovaračkog tima Slobodan Petrović koji je "braći i kumovima preko Ibra" poručio da se mnogo "ne batrgaju". Sve je, navodno, već dogovoreno, i to do detalja, samo se traži način kako da se sever bez otpora utera u Tačijevu državu. Za uzvrat Srbija će dobiti "datum".
                                                                                             D. N. PETROVIĆ


Hladan tuš u Londonu: Dom lordova prizemljio Vučića

Potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u Domu lordova britanskog parlamenta prenesen je "generalni utisak" Londona da je Srbija na putu ostvarivanja kriterijuma za priključenje EU načinila "stvaran progres" što, kako mu je preneo Timoti Bosvel, predsednik Komiteta za EU Gornjeg doma, potvrđuju i izveštaji iz Brisela.


Ovakva kurtoazna formulacija objašnjava se činjenicom da je poseta Vučića došla samo dan nakon što je u Domu lordova zaključeno da trenutno postoji "ozbiljan zamor širenja" EU koji prati "ozbiljan zamor aspiracija" za članstvo u Uniji. Kao primer "zamora aspiracija" u Londonu se često uzima javno raspoloženje u Srbiji.


U Domu lordova, koji je posebno razmatrao "pogrešno i preuranjeno" proširenje EU na Rumuniju i Bugarsku, rečeno je da britanska vlada ne sme da prihvati nove članice dok se u potpunosti ne osvedoči da su u njima izvedene korenite reforme na polju korupcije i sudstva.


- Greške koje su učinjene na primerima Rumunije i Bugarske ne smeju se ponoviti - saopštio je lord Bosvel.
                                                                                                D. LUKIĆ

POVEZANE VESTI

Subota 09.03.2013. 01:36
србија није изгубила рат,србија је преварена,веома перфидно и веома безобразно,србија не би била преварена и не би достигла овај врхунац понижења да није било доса који је србију уништила изнутра 13 година: 1.ђинђића 2. драшковића 3 коштунице 4 чанка 5 чеде 6 пешичке 7михаловића 8 перишића 9 теткиног кауча (не могу да му се стим имена, моѕе да прође ко боб рок из алан форд) 10. динкића,лабуса и остале камариле
Subota 09.03.2013. 01:45
ова власт или наредна мора да каже јасно КОСМЕТ ЈЕ ПОД ТРЕНУТНОМ УКУПАЈОМ НАТО СНАГА И ШИПТАРСКИХ ТЕРОРИСТА И ТУ ЈЕ ТАЧКА !!!!! КОСМЕТ СЕ БРАНИ У БЕОГРАДУ !!!
Subota 09.03.2013. 08:49
Нема шта, ОВИ СУ НАЈГОРИ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online