Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 11.03.2013.
22:37 >> 00:54h
Beta A

Nikolić: Priština popustila, Srbiji datum

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da iz razgovora s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton proizilazi da bi zbog popuštanja albanske strane mogao biti postignut dogovor i da bi to bio podstrek za EU da sa Srbijom počne pregovore o članstvu.

Srpski državni vrh sa šefom evropske diplomatije: (sleva) Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić , Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

"Može se očekivati da će u idućih deset dana sigurno proisteći takvi rezultati da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da to bude podstrek za Evropsku uniju da sa Srbijom počne pregovore o članstvu", rekao je Nikolić novinarima u  Briselu posle razgovora državnog vrha s Ketrin Ešton.

"Jedini zvanični dokument je Rezolucija Skupštine Srbije"

Na pitanje novinara da li je u razgovorima s Ketrin Ešton bilo reči o nekim nezvaničnim dokumentima, Nikolić je rekao da je jedini zvanični dokument o kojem se razgovara Rezolucija Skupštine Srbije i dokument koji iz nje proističe za razgovore.

Upitan šta se promenilo da se može očekivati dogovor, Nikolić je rekao da je albanska strana popustila. Nikolić je precizirao da je albanska strana "najpre naglašavala da u njihovom ustavu i zakonima ništa ne može da se promeni, a danas je već evidentno da i oni moraju da brinu o građanima koji žive na Kosovu i Metohiji i koji ne mogu da budu taoci ambicija političara iz Prištine i da mora da im se obezbedi bolji život".

"Ja mislim da će gospođa Ešton u razgovorima s predstavnicima Prištine imati jedinstven stav Srbije o tome šta Srbija može da prihvati, a šta nikada neće da prihvati", rekao je predsednik Srbije govoreći o večerašnjem sastanku koji su on, premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić imali s Ketrin Ešton.

Ešton: Otvoren i sadržajan razgovor s trojkom iz Beograda

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton saopštila je večeras da je s liderima Srbije, Tomislavom Nikolićem, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem imala "otvoren i sadržajan razgovor" u kojem je razmotren dosadašnji tok dijaloga Beograd - Priština.

 

"Naročito smo razgovarali o sprovođenju postignutih sporazuma i o potrebi da se privedu kraju razgovori o otvorenim pitanjima, posebno oni u vezi sa severom Kosova, u kontekstu sledećeg sastanka u okviru razgovora o normalizaciji odnosa, 20. marta u Briselu", saopštila je Ketrin Ešton.

 

Ona je u današnjim razgovorima, kako je navela, istakla važnost da Beograd i Priština postignu sporazum u vezi s otvorenim pitanjima "što je moguće pre". Eštonova je navela i da će u skladu s decembarskim zaključcima Evropskog saveta izvestiti to telo o postignutim sporazumimima i onom što se čini da bi ti sporazumi bili sprovedeni u aprilu.

Nikolić je rekao da je srpski državni vrh uverio Ketrin Ešton da je  Srbija privržena članstvu u Evropskoj uniji i da će učiniti mnogo toga što nije bilo ni zamislivo možda pre nekoliko meseci, ali da neće nikada priznati Kosovo.

"Srpska zajednica će prvi put imati zaštitu"

Zajednica srpskih opština će imati svoje pravosuđe: Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu posle razgovora s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton bi očekivani dogovor u dijalogu s Prištinom značio da će srpska zajednica na Kosovu imati zaštitu. Nikolić je novinarima rekao da će srpska zajednica na Kosovu imati svoja pravila, svoje pravosuđe i da će biti jasno da je niko nije napustio i kako je rekao da "bude na određeni način vezana za Prištinu kao po nama deo teritorije Republike Srbije, o čemu ćemo doneti poseban zakon".

 

Na pitanje da li će zajednica srpskih opština na Kosovu imati izvršnu vlast, Nikolić je uzvratio "šta se podrazumeva pod izvršnom vlašću". "Ta zajednica ne može da donosi zakone, ali može da donosi svoja pravila u okviru zakona kao što uostalom sve države EU imaju iste zakone i tu se mnogo ne razlikuju, ali zato postoji mnogo takvih zajednica koje žive potpuno mirno i slobodno", rekao je Nikolić i dodao da Srbija traži da se takva pravila primena na srpsku zajednicu na Kosovu.

 

Na pitanje novinara da li se u sledećoj rundi razgovora Beograd i Priština može očekivati potpisivanje sporazuma s obzirom na to da je rekao da se za desetak dana može očekivati neki dogovor, Nikolić je uzvratio da smatra da "možemo da očekujemo još malo razgovora s EU, a ako bude sve spremno za 20. mart biće potpisano i 20. marta, a ako bude za 28. mart biće 28. marta".

 

"Očigledno je da se to veoma primaklo i da se od nekakvih veoma tvrdih stavova Prištine, došlo do toga da možemo s optimizom da očekujemo naredne dane", rekao je predsednik Srbije.

"Od Srbije to više niko ne traži, čak ni u aluzijama, pošto je jasno da sagovornika neće imati, ali može imati sagovornika na temu evropskih integracija, boljeg života za sve građane Srbije, za sve građane na Kosovu i Metohiji i potpune sigurnosti i bezbednosti i osiguranja napretka srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Za takve
teme svako ko želi da razgovara sa nama imaće u Srbiji sagovornika", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su on, premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksnadar Vučić predočili Ketrin Ešton šta može proisteći iz Rezolucije Skupštine Srbije o rešavanju kosovskog pitanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 07:09
Prvo, cemu trojka na noge ruznoj baronesi? Drugo, zasto bi siptari popustili, kome je dogorelo, ko je pred bankrotom, a koga podrzavaju ameri? Trece, moze li neko bolje objasnjenje ovog cina (dobice pravi naziv u istoriji) da se smisli, pa zar mora bas kao sa imbecilnom decom?
Utorak 12.03.2013. 09:47
Pristina popustila!Znaci nece nas tuci i ponizavati za dorucak,rucak i veceru vec samo za Dorucak i Rucak.
Utorak 12.03.2013. 11:50
Koliko mogu da primetim, nece nas niko. Zato je najbolje da ostanemo tamo gde smo i da pocrkamo. Jer narod srpski na prostorima Kosova i Metohije ne umire vec crkava ili ga istrebljuju kao retke zivotinje, a i nisu pod zastitom nikakvog zakona ovozemaljskog, vec samo zakona propisanog od Boga. Pitam se? da li ce neko da to ispravno okarakterise, da se nad srpskim narodom cini sistematso smisljeni i dugorocni genocid, s ciljem unistenja jednog naroda i kulture.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online