Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 13.03.2013.
01:06
Đ. Barović - Vesti A

"Ešdaunovo oružje za ubijanje Srba"

Nekadašnji savetnik premijera Velike Britanije Tonija Blera, a zatim i visoki predstavnik za BiH i Kosovo Pedi Ešdaun otvoreno je još 1998. godine podržavao otcepljenje Kosova, a ta podrška je išla dotle da je otvoreno, u ime vlade Britanije, poručio čelnicima OVK-a da ne brinu jer će im "dopremiti oružje kojim će ubijati Srbe". Ovo je samo jedan od niza senzacionalnih otkrića koje se podudarilo s obeležavanjem sedmogodišnjice od smrti nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

Savetnik terorista: Pedi Ešdaun u Hagu svedočio u korist Tužilaštva
 

Milošević je preminuo u svojoj ćeliji u Ševeningenu od posledica srčanog udara, ali je njegova smrt do danas obavijena velom tajni i nizom nedoumica. Jedan od njegovih tadašnjih pravnih savetnika, advokat Dragoslav Ognjanović nedavno je u TV emisiji "Ćirilica" prvi obelodanio podatak o postojanju video-snimka na kome Pedi Ešdaun poručuje pripadnicima OVK da će im Velika Britanija dostaviti oružje.

Porodica u inostranstvu

 

Miloševićeva najbliža porodica, deca Marija i Marko, kao i supruga Mirjana Marković još nisu položili cveće na njegov grob u njihovoj porodičnoj kući u Požarevcu.


Naime, supruga je u Rusiji od 23. februara 2003, gde je i Marko otišao odmah pošto je njegov otac 2000. godine priznao poraz na tadašnjim predsedničkim izborima. Kćerka Marija se već više od deceniju nalazi u Crnoj Gori, na Cetinju.

U razgovoru za "Vesti" Ognjanović kaže da je ovo samo jedna od istina koje su ostale nepoznate široj javnosti.


- Na jednoj od brojnih zatvorenih sednica u procesu protiv Slobodana Miloševića pustili smo VHS snimak događaja pred samo NATO bombardovanje Jugoslavije na kome je zabeležen prelazak tadašnjeg savetnika premijera Velike Britanije iz Albanije na Kosovo preko Junika. U jednom od albanskih graničnih sela, Ešdaun je ušao u primaću sobu u kojoj je na šatorskom krilu bilo svakojakog naoružanja.

- On je strpljivo i stručno pregledao svaki komad oružja dok su pripadnici OVK-a oko njega ćutke sve to posmatrali. Na kraju se okrenuo njima i kazao: "Oružje vam nije dobro. Ja sam specijalni izaslanik Tonija Blera i došao sam ovde da vam pomognem da ubijate Srbije" - priča Ognjanović i objašnjava da su nakon završetka tog filma, i sudije i tužioci u Tribunalu naprosto zanemeli.

Račak je nameštaljka: Advokat Dragoslav Ognjanović

- U tom trenutku, sastav i sudskog veća, ali i tužilaštva bio je gotovo etnički čisto britanski, jer je suđenjem predsedavao Ričard Mej, a optužnicu je zastupao ser Džefri Najs. Bilo je i tužno i jadno posmatrati njihova lica i činjenicu da je ovaj dokaz uvršten u sudski spis bez ijedne reči - priseća se Ognjanović i dodaje da je sličnih situacija bilo još navodeći slučaj Račak koji je 1999. godine poslužio i kao povod za NATO intervenciju na SR Jugoslaviju.

U Haškoj sudnici branio Srbiju: Slobodan Milošević

- Pre izvođenja dokaza za ubistvo 43 navodna albanska civila, od Tužilaštva smo dobili čak 1.200 fotografija sa lica mesta. Danima sam gledao te slike i samo zahvaljujući božjem proviđenju sam na jednoj primetio kako krv iz jednog tela teče "uzbrdo". U optužnici se tvrdilo da su se ti "civili" penjali uz neku jarugu na čijem vrhu su bila dva srpska policajca koji su ih pokosili mecima iz puškomitraljeza.

Međutim, zahvaljujući ovoj fotografiji, uspeli smo da napravimo rekontrukciju i pokažemo da je reč o klasičnoj prevari u kojoj su pripadnici OVK-a nespretno preobučeni u civilna odela, a tela poređana protiv svih zakona fizike - zaključio je Ognjanović.
 

Sloba voleo Čorbu i Sinatru

 

Advokat Dragoslav Ognjanović kaže da je Slobodanu Miloševiću u zatvor donosio i brojne diskove sa stranom, ali i domaćim muzikom.
- Voleo je da sluša Riblju čorbu, ali i Sinatru, Bitlse ili ruske šansonjere. Voleo je kvalitetnu muziku - otkriva njegov bivši pravni saradnik.

 

Nije ubio Stambolića

 

Slobodan Milošević nije naredio ubistvo Ivana Stambolića, niti je imao veze sa ovim zločinom. Ovo je, navodno, Ognjanoviću rekao lično bivši predsednik Srbije tokom višečasovnih razgovora u Tribunalu.
- Kućni sam prijatelj sa Stambolićevim sinom, Veljkom i to je bilo pitanje koje me je iskreno nagrizalo. Zato sam ga otvoreno i pitao i on mi je rekao da je to laž. Otkrio mi je čak da je upravo zahvaljujući njemu, Stambolić izabran za direktora Jubmes banke - tvrdi Ognjanović.

 

Na grobu samo radikali i "Sloboda"

 

Na grobu Slobodana Miloševića juče su vence položili samo pripadnici Srpske radikalne stranke i Udruženja Sloboda. Delegaciju radikala predvodili su potpredsednici stranke Vjerica Radeta i Zoran Krasić, koji je kazao da je "Milošević ubijen u Haškom tribunalu".

POVEZANE VESTI

Sreda 13.03.2013. 02:02
Bože dragi da li će ikada ovi britanski zločini prema srpskom narodu biti kažnjeni? Nema nikakve razlike izmedju Tonija Bleara i njegovih saradnika od Hitlera i njegovih saradnika.
Sreda 13.03.2013. 05:58
nema kukanja... ovakve stvari se pamte!!! jel ima sad neko da kaze sta ce nam vojska? jednom dnevno leba da se jede a ostalo da se ulaze u decu i vojsku inace sa kakvom bagrom imamo posla ako to ne uradimo ima da nas nema
Sreda 13.03.2013. 05:05
Hitler njima nije ravan. A mi srbi smo jevreji ovoga veka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online