Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.03.2013.
14:33
24 sata A

Studije jeftinije u Beču nego u Beogradu

I pored toga što je istekao stogodišnji ugovor Austrije i Srbije o besplatnom studiranju, školovanje na Univerzitetu u Beču bar je upola jeftinije, a ruku na srce, i znatno kvalitetnije od onog u Beogradu i Novom Sadu.

Školarina u Beču 380, a u Novom Sadu 900 evra
 

Prosečna školarina na bečkim fakultetima iznosi 380 evra, oblasti studija su široke, od ekonomije i likovnih umetnosti do medicine i veterine, a nemački jezik može se i naknadno savladati na Univerzitetu.

- U Beču studiram političke nauke i trenutno sam na četvrtom semestru. Školovanje je zaista jeftino. Prijava ispita se ne plaća i ne postoje nikakvi dodatni troškovi osim knjiga ili skripti. Ispiti se polažu u jednom delu, ali nisu previše obimni. U toku celog semestra radimo domaće zadatke, pišemo tekstove i na kraju semestra sledi manji test ili obimniji naučni rad. Ispiti su pismeni zbog velikog broja studenata, a profesori su uvek dostupni i spremni da pomognu gde mogu - priča za "24 sata" Aleksandra Ždero, Novosađanka koja studira u Beču.

Na fakultet je, kaže, došla bez ikakvog znanja nemačkog jezika, ali joj je Univerzitet omogućio šestomesečni kurs tokom kojeg je stekla neophodni B2 nivo i normalno počela da sluša predavanja.

- Ipak, grad kao grad je dosta skup, jer je i veći životni standard. Takođe, studenti svakog meseca plaćaju 50 evra za zdravstveno osiguranje - dodaje ona.

Kada je reč o smeštaju, soba u domu je mnogo povoljnije rešenje od zakupa stana. Prosek mesečne kirije u bečkim studenjacima iznosi oko 250 evra, ali uključujući sve režije, pa čak i korišćenje interneta. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu. Hrana je približno iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za telefon i internet.

Studenti iz Srbije u Beču imaju još jednu opciju, a to su austrijske stipendije. Na osnovnim studijama mogu konkurisati za "Mondi Austrian Student Scholarship" i "Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria", a mesečni iznosi stipendija kreću se od oko 900 do 1.000 evra.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 21:12
срамота је да је сколарина у србији толико скупа !!!!! лопуждаре !!!! масонске комуњарске , жуте ...
Sreda 13.03.2013. 06:54
Kod nas većina studenata može samo da sanja o studentskom domu, sva su mesta rezervisana za "strance". Čak su i osoblja "stranci".
Utorak 12.03.2013. 19:20
Tacno je da je ovde studiranje povoljnije...osim toga kad se dobije studentska viza tu je i radna dozvola za minimalni rad u iznosu zarade od oko 380 eura mesecno...to dodatno pomaze studentima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online