Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.03.2013.
00:14
Beta A

Odbrana traži slobodu za Pavkovića

U nastavku žalbene rasprave pred Haškim tribunalom, odbrana generala Nebojše Pavkovića zatražila je danas da bude preinačena prvostepena presuda kojom je Pavković bio osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu 1999. i da on bude oslobođen.

Nebojša Pavković

Obrazlažući Pavkovićevu žalbu, njegov branilac Džon Akerman nazvao je "ogromnom nepravdom" koja je "politički motivisana" ne samo to što je general Pavković kao "izvanredan vojnik" nepravosnažno osuđen, nego što je uopšte optužen.


Prvostepenom presudom, Tribunal je 29. februara 2009. osudio Pavkovića (66), koji je bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, na 22 godine zatvora, zajedno sa potpredsednikom vlade SRJ Nikolom Šainovićem (64) i načelnikom Štaba MUP na Kosovu, generalom Sretenom Lukićem (57).


Pavkovićev branilac Akerman je, potvrđujući da su "mnogi Albanci napustili Kosovo", istakao da ostaje otvoreno pitanje zašto su to učinili i da "nema dokaza o postojanju plana za njihovo proterivanje".


Prema dokumentima VJ, koje je odbrana citirala, sami Albanci su kao primarni uzrok odlaska sa Kosova navodili "strah od sukoba" i "izbegavanje mobilizacije u OVK", a zatim i bojazan od "terora" srpskih paravojski i NATO bombardovanja.


Američki advokat sugerisao da je da je prvostepeno veće odluku imalo na umu unapred "bez dokaza koji bi je potkrepili", tvrdeći da "ne postoji nijedan dokaz" da je VJ bila umešana u progon albanskog stanovništva.


Po braniocu Akermanu, prvostepenom presudom pogrešno je utvrđeno i da general Pavković namerno nije o zločinima počinjenim na Kosovu, o kojima je imao saznanja, obaveštavao Generalštab VJ u Beogradu.


Pavkovićev advokat pozivao se i na dokumente po kojima VJ ne samo da nije proterivala Albance, nego ih je pozivala da ostanu i sprečavala da preko državne granice pređu u Makedoniju i Albaniju. Kako je rekao Akerman, to pobuđuje "razumnu sumnju" u postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za progon albanskog stanovništva.


"Nije dokazan udruženi zločinački poduhvat, ni da je Pavković bio učesnik, niti da je ikada naredio bilo kakvo krivično delo... Naprotiv, učinio je sve da ih spreči", podvukao je Akerman.


Uzvraćajući na tvrdnje odbrane, tužioci su ponovili nalaze iz presude da je Pavković sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu "delio nameru" da Albanci budu proterani s Kosova.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.03.2013. 00:49
General Pavkovic se odlicno pokazao u odbrani Srbije od NATO agresora, zajedno i sa generalom Lazarevicem i drugim srpskim komandantima u ratu. Branio je svoju zemlju i sacuvao cast i dostojanstvo srpskog vojnika. Tzv.Haski tribunal je tipican primer udruzenog zlocinackog poduhvata, u kome se zrtve proglasavaju za dzelate i obrnuto!
Sreda 13.03.2013. 04:54
Pavkovic je hrabro branio svoju zemlju i sta je na kraju dobio od svoje zemlje??? Zalosno je kako se vlada srbije odnosi prema srpskim optuzenicima u haskom logoru! Umesto da se organiziraju sa drugim zemljama i pokrenu globalnu tuzbu protiv americke ratne zlocince.
Sreda 13.03.2013. 04:57
Da je stvarno radio ono za sta je optuzen DANAS bi kosovo bilo srpsko a siptari bi se povlacili u njihovu albaniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online