Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.03.2013.
16:39
Beta A

Mrkić: Vatikan neće priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da Vatikan neće priznati nezavisnost Kosova i da nije isključeno da neke zemlje koje su priznale Kosovo povuku tu svoju odluku.

Mrkić: Imamo uveravanja Vatikana da nema promene stava po pitanju Kosova
 

Mrkić je rekao da je premijer samoproklamovang Kosova Hašim Tači prisustvovao ustoličenju pape Franje, jer ta ceremonija na neki način prevazilazi politiku, i da to ne znači uvod u priznanje Kosova.

"Dobili smo čvrsta uveravanja da nema nikakve promene stava Vatikana u tom smislu. Nema priznanja, niti uvoda u priznanje. U to su nas uverili predstavnici Svete stolice", rekao je Mrkić za Večernje novosti.

On je dodao da je Hašim Tači bio u Vatikanu "ugošćen" kao i svi drugi gosti kojih je za tu priliku bilo na hiljade i da se to može objasniti samom prirodom događaja, opštim rišćanskim porukama.

Mrkić je ocenio da je moguće da neka priznanja Kosova budu povučena, jer su neke zemlje već poništile tu odluku. Prema njegovim rečima, Srbija sprovodi svakodnevne aktivnosti za sprečavanje priznavanja Kosova, a na tome neprestano radi čitava jedna struktura diplomatskog mehanizma. Šef diplomatije ocenio je da bi bilo kakvo ubrzanje priznanja Kosova bilo loše po pregovore Beograda i Prištine.

"Ako uopšte i bude postignut neki dogovor u okviru dijaloga, ne mislimo da bi zemlje trebalo da menjaju svoj principijelni stav. Srbija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova. Onda je sasvim normalno da i svi oni koji do sada nisu priznali Kosovo nastoje da zadrže takav stav", kazao je Mrkić.

Upitan o rekonstrukciji Vlade Srbije, Mrkić je rekao da je to pitanje u potpunosti van njegove sfere interesa i kompetencija.

"Poznato je da sam postavljen (za šefa diplomatije) na predlog Srpske napredne stranke. Međutim, ja sam vanstranačka ličnost. I potpuno sam na raspolaganju našem državnom rukovodstvu. Ono će učiniti šta nalazi za shodno", rekao je Mrkić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.03.2013. 17:35
Ne znam kako za ostale ali se meni ovaj covek cini dostojnim svoga posla,vidi se da je stara garda i to mi se dopada,nismo imali takvih diplomata jos od Jugoslavije svi su bili neki smokljani,iskljucujem tu Jeremica!
Sreda 20.03.2013. 17:43
a koje Mrkic?......sta kazes?.......ministar vanjskih poslova!?!?!....nikad cuo.!!!?!?...a koje zemlje?
Sreda 20.03.2013. 17:48
E ako kaze tako ovaj Mrkic to je sigurno.A ja kad vidim doticnog gospodina odmah pomislim koliko smo nisko pali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online