Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.03.2013.
07:12
B. Grujić - Vesti A

Kad narod plaća istoriju

Rasprava o o imenu grada Zrenjanina traje već nekoliko decenija, a nedavno je opet rasplamsao predlog Demokratske stranke Srbije, koja je u vladajućoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, a počela je da prikuplja potpise građana za promenu imena grada i vraćanje nekadašnjeg imena Petrovgrad.

Marko Zarubica, jedan od inicijatora, objasnio da je ta inicijativa pokrenuta jer je Zrenjanin jedini grad u bivšoj Jugoslaviji i istočnoj Evropi koji je zadržao naziv po nekom od komunističkih narodnih heroja, a pri tome Žarko Zrenjanin, čak i nije iz Zrenjanina, već iz Izbišta, sela kraj Vršca.
 

- Želimo da se ovaj grad zove Petrovgrad, po kralju Petru Prvom Karađorđeviću. To je ime koje asocira na oslobođenje i nezavisnost i simbol je velike pobede našeg naroda u Prvom svetskom ratu - naglasio je Zarubica, uz napomenu da postoje i mišljenja Zrenjaninaca da je promena naziva grada za njih skupa jer bi morali da menjaju lična dokumenta, registarske tablice vozila i drugo, ali Zarubica smatra da je to besmislen razlog.
 

Za to vreme buknuo je pravi rat na internet forumima, gde je svako iznosio svoje argumente. Dok je za jedne to nepotrebno pitanje i veliki trošak zbog dokumentacije i brojnih javnih tabli, preimenovanja firmi i ustanova, u Gradskom odboru DSS-a najavljuju stavljanje ove teme na dnevni red skupštine grada Zrenjanina.


Španci i močvare


 

- Svi znamo da je Žarko Zrenjanin Uča bio politički kadar, a gradovi ne treba da dobijaju imena po funkcionerima partija. Ako se ne usvoji takav princip, sutra bi mogli da imamo neko Dačićevo ili Krkobabićevo - upozorio je je Marko Zarubica, odbornik DSS-a u Skupštini Zrenjanina.  Inicijativu za promenu naziva grada pre nekoliko godina je pokrenuo SPO u Zrenjaninu, a početkom 90-ih godina održan je neuspešan referendum za promenu naziva grada.

Naziv Bečkerek, koje je današnji Zrenjanin nosio šest vekova, u upotrebi je od prvih pisanih tragova o tom naselju (početak 15. veka). Manje je poznato da su 1737. godine španski doseljenici grad nazvali Nova Barselona, međutim, nisu se dugo zadržali zbog epidemije kuge i obližnjih močvara, te je klima bila isuviše vlažna za njih. Na sa sednici gradskog veća grada Velikog Bečkereka, 29. septembra 1934, narodni poslanik dr Toša Rajić podneo je predlog o promeni naziva grada koji treba da ponese ime kralja Petra I Karađorđevića. Predlog je gradsko veće usvojilo jednoglasno. Odluka Gradskog veća odobrena je na višoj instanci 18. februara 1935. godine. Ime Petrovgrad nosi sve do 1946. Tokom Drugog svetskog rata okupaciona vlast je naziv grada promenila u Gros Bečkerek. Oktobra 1946. godine, dve godine po oslobođenju od nemačkog okupatora, Zrenjanin je dobio sadašnji naziv po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.


Opet redovi

Denis Duđik

Devetnaest odsto Zrenjaninaca odmah je oduševljeno prihvatilo inicijativu za promenu imena grada i vraćanje nekadašnjeg naziva Petrovgrad. Drugima nije baš do peripetija oko dokumenata i smatraju da će im promena imena grada samo doneti još nevolja.

- Biće puno komplikacija i troškova, dok se promeni ime gradu u kojem sam rođen. Nemam zaista ništa protiv, ni jedno ni drugo ime ništa posebno mi ne znači, ali ako je to već neki savremeni trend da ubuduće budemo Petrovgrađani, a ne više Zrenjaninci, prihvatiću i glasati za inicijativu. Radim naporno u kafiću i ne znam baš hoću li imati vremena da stojim u redu i čekam da promenim ličnu kartu, pasoš i sva ostala dokumenta - kaže Zrenjaninac Denis Duđik.

Nova komunistička partija Jugoslavije nazvala je inicijativu o promeni imena grada smešnom, jer su se njegovi građani na referendumu 1991. godine već izjasnili protiv promene imena grada.
 

- Tvrdnja da gradu treba promeniti ime zato što Žarko Zrenjanin u njemu nije rođen je takođe potpuno besmislena. Žarko Zrenjanin je bio organizator oružanog ustanka u Vojvodini, i zbog svojih vojnih i političkih sposobnosti sa pravom je od naroda prozvan Crveni general. Takođe, 1940. godine Žarko Zrenjanin je proveo pet meseci u zatvoru u tadašnjem Petrovgradu, gde je bio izložen mučenju i torturi. Zbog svega toga najveći grad u Banatu i te kako zaslužuje da nosi njegovo ime - saopštila je Nova komunistička partija.

Građanima je politike ionako preko glave, pola Srbije je nezaposleno, a političari se vazda preganjaju oko istorije, koja na kraju padne na grbaču naroda.

Ko je bio Žarko Zrenjanin


Žarko Zrenjanin je rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca u siromašnoj seljačkoj porodici. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine u kojoj je prišao revolucionarnom omladinskom pokretu. Član je KPJ-a od 1927. godine. Do rata 1941. godine hapšen je pet puta i mučen u zatvorima u Petrovgradu, Glavnjači i Adi Ciganliji. U septembru 1940. godine izabran je za sekretara Pokrajinskog komiteta KPJ. Inicijator je stvaranja partizanskih odreda i njihovih oružanih akcija na teritoriji Vojvodine u julu 1941. godine. Tokom pokušaja odlaska u Bosnu, gde je trebalo da prisustvuje Prvom zasedanju AVNOJ-a, Žarko Zrenjanin je prokazan Gestapou i ubijen je 4. novembra 1942. godine u selu Pavlišu kod Vršca. Proglašen je narodnim herojem 1944, a više od 60 naseljenih mesta u Srbiji ima ulicu sa imenom Žarka Zrenjanina.

 

Peripetije na vidiku


- Nemam neki jasan stav. Rođen sam u Zrenjaninu, ako se ime promeni, moraću da se naviknem da svima koji me pitaju kažem da živim u Petrovgradu. E, sad brojne peripetije oko promene ličnih dokumenata, registarskih oznaka, tabli i svega ostalog, ko će o tome sad razmišljati - kaže Vladimir Tomić.

 

Istorijski čin


- Podržavam ideju i smatram da moj grad treba da nosi ime Petrovgrad. Kako će se sprovoditi sam postupak promene imena, zaista ne znam i ne zanima me mnogo, osim što znam da će nam svima biti teško, pa i skupo da menjamo sva dokumenta. Ali to se jednom mora dogoditi, pa eto neka baš mi budemo ta generacija koja će ostati zapisana u istoriji, jer smo eto baš mi živeli u vreme promene imena grada - smatra Jelena Radanović.

 

Indijanci Petrovgrad


Pre više od 20 godina, još dok je postojao Fudbalski klub Proleter, njegovi navijači formirali su grupu, pod nazivom Indijanci Petrovgrad.


- Cela jedna generacija odrastala je uz tu ideju da Zrenjanin treba da vrati staro ime dobijeno po kralju Petru I Karađorđeviću. Navijali smo iskreno za Proleter i za tu ideju - kaže Goran Avramov, jedan od navijača iz Zrenjanina.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 07:39
Na Zrenjanina bi svi zaboravili da mu grad ne nosi ime. te priče su naduvane bile. Moja baba je lično poznavala Savu Munćana, i nije to tako bilo, kako se prikazivalo... Ali, ko će da menja kompletna dokumenta, u ovoj besparici.
Sreda 27.03.2013. 08:42
Лично мислим да је то у овој ситуацији бацање пара . И то пара све сиромашнијих суграђана.
Sreda 27.03.2013. 07:31
Надам се да ће доћи до промене имена И ПУНА ПОДРШКА ЗА ПРОМЕНУ ИМЕНА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online