Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 02.04.2013.
07:46 >> 14:31h
Beta A

Srpska delegacija razgovara s Eštonovom

U Briselu je počeo trojni sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, saopštila je njena portparolka Maja Kocijančič. Osma runda dijaloga Beograd-Priština počela je jutros nešto posle 10.30, susretom Ketrin Ešton sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačić. Posle toga Eštonova se sastala sa Tačijem.

Uz Ketrin Ešton, Ivicu Dačića i Hašima Tačija (na slici), ovog puta pregovaraće i Aleksandar Vučić
 

Ketrin Ešton je posle sastanka sa srpskom delegacijom odvojeno razgovarala i sa Hašimom Tačijem, a potom je počeo trojni sastanak visoke predstavnice EU sa delegacijama Beograda i Prištine.

U sastavu srpske delegacije su, pored Dačića i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, podsetila je na sinoćnju poruku
Visoke predstavnice EU u kojoj ona kaže da je za šest meseci dijaloga "uočila predanost i odlučnost obe strane da se postigne sporazum". Takođe se ističe uverenje da će sporazum biti postignut, mada uz napomenu da "to neće biti lako" ali i da EU "ovu priliku ne sme propustiti".

U ovoj rundi dijaloga je i dalje ključno pitanje da li će se postići nagodba između zahteva Srbije da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju institucionalnu zaštitu svojih interesa u vidu zajedniče srpskih opština i, s druge strane, ponude od koje ne odstupa Priština, a to je Ahtisarijev plan koji je za Srbe na KiM i Beograd potpuno neprihvatljiv.


Za Srbiju, prema rečima predsednika Tomislava Nikolića, nije prihvatljivo da buduća vojska Kosova bude na teritoriji zajednice srpskih opština, a važno je da ta zajednica odlučuje o policiji i pravosuđu.


Tači je izjavio da Priština "ni jednom i ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti nešto što će kršiti Ustav", da "neće dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj, ili o nekoj podeli, autonomiji ili specijalnom statusu severa Kosova".

Najviši srpski zvaničnici upozoravaju, ujedno, da se pritiskom samo na srpske pregovarače ne može očekivati da Beograd konačno zbog datuma pregovora o članstvu s EU, suštinski pristane na Ahtisarijev plan.

Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da je teško prihvatiti ocenu da i SAD i EU u stvari pokušavaju da vide do kojih krajnjih granica bi srpsko vođstvo pristalo da popusti u svojim zahtevima za formiranje zajednice srpskih opština s ovlašćenjima za policiju, sudstvo, izdavanje građevinskih dozvola, uz jemstvo da prištinske bezbednosno-policijske snage ne mogu da dođu na sever Kosova.

SAD naročito naglašavaju da bi zajednica srpskih opština s bitnim ovlašćenjima bila nešto nalik na Republiku Srpsku u Bosni. Prema međunarodnim diplomatskim izvorima i u Vašingtonu i u nekim prestonicama EU su svesni toga da se ovlašćenja za srpsku zajednicu na Kosovu ne mogu porediti s "državnim ustrojstvom" RS, ali se smatra da se mora postaviti brana da srpska autonomija na Kosovu ne bi u budućnosti prerasla u entitet kakav imaju Srbi u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 12:15
Da samo jedan dan vodim Srbiju ne bi si dozvolio ovakvo poniženje .Njih četvoro a Tači sam !!! MOZGOVI !
Utorak 02.04.2013. 14:06
ДАЉЕ СВОЈЕ СМРДЉИВЕ ФАШИСТИЧКЕ ШАПЕ ОД СРБИЈЕ, МИ СМО СЕ ВАМА УВЕК СУПРОТСТАВИЛИ ПА ЋЕМО И САДА !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online