Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2010.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

"Jat" ostaje bez pilota

"Jat ervejz" je pre samo pet godina imao 290 kapetana i kopilota, da bi danas nekada moćna kompanija spala na 162 letača. U situaciji kada propisi određuju da na svaki avion ide pet posada (po pet kapetana i prvih oficira), a kada "Jat" makar i na papiru ima 16 letelica, jasno je da je avioprevoznik na ivici standarda, tim pre što se od 16 aviona u letnom stanju nalazi najviše 12 aviona.

Dragan Divić, kapetan "Jata"
 

Ponuda "Turkiš erlajnza" o zapošljavanju 100 pilota je primamljiva i prema informacijama Sindikata pilota "Jata", najmanje 10 kapetana otići će uskoro iz kompanije.

Zbog čega piloti sve češće napuštaju kompaniju?
"Plata pilota u Srbiji je pet puta manja nego u nekim svetskim kompanijama. Prosek zarade pilota "Jata" je 2.400 evra, dok kolege u Albaniji zarađuju 6.500, u Bugarskoj 5.500, Hrvatskoj 7.500, koliko zarađuju i piloti u Turskoj. Međutim, to je samo deo problema. Država je neodlučna i nema ideju šta da uradi sa "Jatom" koji se osipa u svakom smislu i krajnji je trenutak da se nešto učini. Ako se stvari hitno ne promene, mislim da ćemo doći u situaciju da se stavi katanac na vrata "Jata"."


Nelogične brojke

Kapetan Divić naglašava da nije normalno da "Jat u floti ima pet aviona tipa "ART 72" i 20 kapetana, dok u administrativnim službama radi više stotina ljudi.
"U 'Lufthanzi' zaradu od jedne karte deli 0,2 odsto zaposlenih, a u 'Jatu' čak osam odsto, što ukazuje da višak neletačkog osoblja opterećuje i guši kompaniju. Nema većeg grada u svetu u kojem 'Jat' nema svoje predstavništvo sa čitavom administracijom, a primer racionalnog poslovanja jeste odluka 'Lufthanze', 'Ostrijan erlajnsa' i 'Svisa' da u Beogradu imaju samo jedno predstavništvo zajedničko za sve tri kompanije.

Ima li "Jat" koncepciju osvežavanja letačkog kadra?
"Starosni prosek među pilotima "Jata" je poražavajući, 49 godina, a radni vek je 27 godina staža, ili navršenih 65 godina života. Pune dve decenije nije stipendiran nijedan pilot, a samo lane je kompaniju napustilo 16 pilota i kopilota. Imamo najstariju flotu u Evropi i krajnji je čas da država promisli o sudbini kompanije, a kapetani će misliti na sebe."


Očekujete li da ove godine u flotu stignu dva nova iznajmljena aviona i stavljanje u funkciju onih koji su sada u hangarima?
"Vlada je prošle godine pozajmila "Jatu" 10 miliona evra za popravku motora, ali to se nije dogodilo. Sada se prodajom poslovne zgrade pokušava namicanje novca za iznajmljivanje dva "boinga 737-700" i to se mora postići ako želimo da iznesemo letnju sezonu. U takvim okolnostima piloti ne vide perspektivu za tri ili pet godina i odlučuju se u sve većem broju da napuste kompaniju i potraže uhlebljenje po svetu jer posla ima, a veća je i zarada."


Da li mislite da je sada nerealno očekivati nekakav razvoj u okolnostima recesije i krize u avijaciji?
"Recesija očigledno za neke kompanije nije problem da se razvijaju. Na primer, 'Montenegro erlajnz' na tržištu od 600.000 stanovnika ima osam aviona u floti i kupuje četiri nova. Dakle, kriza nije dobar izgovor jer je pravo pitanje šta se želi s kompanijom."

Egzotične destinacije

Najveći broj kapetana "Jata" koji odlazi da radi u inostranstvo zapravo ne raskida radni odnos, već ulazi u takozvani status mirovanja, što znači da mu se uplaćuju doprinosi, ali ne prima platu i druge prinadležnosti. Kompanije u koje "Jatovi" kapetani odlaze su najčešće iz Singapura, Turske, Maroka, Tunisa, Kine, pa čak i dalekog pacifičkog ostrva Nauru. Mnogi od njih veoma su zainteresovani i za rad u Albaniji, čija nacionalna aviokompanija doživljava procvat, nabavlja nove avione i traži posade kojima se nudi plata od 6.500 evra i plaćen stan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online